"Ta Nea" Newspaper
Απειλή πάνω από τις πόλεις
Τρίτο επεισόδιο με μικρό αεροπλάνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Τελικά, ο πιλότος που προκάλεσε πανικό την Κυριακή πετώντας πάνω από τη Φρανκφούρτη ήταν ένα "ψυχικά διαταραγμένο άτομο", ανακοίνωσε η Αστυνομία. Αλλά το θέμα ετέθη: τα μικρά αεροπλάνα συνιστούν πλέον απειλή για τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη.
Ένας άνδρας έκλεψε με την απειλή όπλου, το απόγευμα της Κυριακής, ένα σύγχρονο μηχανοκίνητο ανεμοπλάνο Dimona TC 80 από ένα μικρό αεροδρόμιο νοτιοανατολικά της Φρανκφούρτης και άρχισε να πετάει πάνω από την πόλη, απειλώντας να ρίξει το αεροπλάνο στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το οικονομικό κέντρο και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης έκλεισαν, τα ψηλά κτίρια της πόλης και ο σιδηροδρομικός σταθμός εκκενώθηκαν, η κυκλοφορία απαγορεύθηκε σε οδικές αρτηρίες και γέφυρες, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και μαχητικά Tornado παρακολουθούσαν τους ελιγμούς του μικρού αεροπλάνου, το οποίο έφτασε κάποια στιγμή σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από το κτίριο της ΕΚΤ. Τελικά, όμως, ο πιλότος του το προσγείωσε. Η Αστυνομία ανακοίνωσε μόνο πως πρόκειται για ένα άτομο 31 χρόνων από την περιοχή της Φρανκφούρτης, αλλά σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης πρόκειται για τον φοιτητή Φρανκ-Στέφαν Στράμπαχ.
Λίγο πριν προσγειωθεί, είπε σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο πως έκανε ό,τι έκανε για να θυμίσει στον κόσμο την Τζούντιθ Ρέσνικ, μία από τους αστροναύτες που σκοτώθηκαν το 1986 στην έκρηξη του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου "Τσάλεντζερ". "Της αξίζει περισσότερη προσοχή - ήταν η πρώτη εβραία γυναίκα αστροναύτης και πιθανόν γι' αυτό δεν της δόθηκε ποτέ πολλή προσοχή", δήλωσε προς το Ν-TV, που επικοινώνησε μαζί του μέσω του πύργου ελέγχου. Προσγειώθηκε αφού του επετράπη να τηλεφωνήσει στην οικογένεια της Ρέσνικ στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο επεισόδιο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Πέρυσι τον Ιανουάριο ένας 15χρονος έκλεψε ένα Cesna από σχολή πιλότων στη Φλόριντα και το έριξε σε κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να ξυπνήσει τις μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου. Τρεις μήνες μετά, ένας έμπειρος 67χρονος Ελβετο-ιταλός πιλότος έριξε το Piper που οδηγούσε στον ουρανοξύστη της Πιρέλι στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο κτίριο. Τα επεισόδια αυτά προκάλεσαν ανησυχίες για το κατά πόσον είναι ασφαλείς οι σχολές πιλότων και τα αεροδρόμια όσον αφορά τη στάθμευση μικρών αεροπλάνων. Λίγα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς, επισημαίνουν οι ειδικοί, για να σταματήσει έναν κλέφτη αεροπλάνου, ο οποίος θα ξεκινήσει για μια αποστολή αυτοκτονίας.
Οι ζημιές
Οι γερμανικές αρχές παραδέχθηκαν χθες πως δεν έχουν κάποιο λεπτομερές σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσουν επεισόδια σαν αυτό της Φρανκφούρτης. Η κυβέρνηση συνέστησε, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μια ομάδα εργασίας για την ασφάλεια του γερμανικού εθνικού εναέριου χώρου, η οποία δεν έχει όμως ανακοινώσει ακόμη τα πορίσματά της. "Δεν έχουμε ακόμη κανονισμούς για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό που είδαμε την Κυριακή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Χάνες Βέντροτ. Πρόσθεσε πως το μηχανοκίνητο ανεμοπλάνο είναι βαρύ όσο ένα αυτοκίνητο και, με δεδομένο ότι ο πιλότος δεν μετέφερε βόμβα και είχε περιορισμένα καύσιμα, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά.