"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "τους έφαγαν μπροστά μου" :: 24-01-2003) 

"Τους έφαγαν μπροστά μου"

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Πυγμαίων για τους κανίβαλους αντάρτες

"Θα σας διηγηθώ ακριβώς ό,τι είδα", λέει ο Πυγμαίος Αμζάτι Ντζόγκι από την περιοχή του Ιτούρι, στο Κονγκό. "Είδα να γίνονται πράγματα φρικτά. Άκουσα ανθρώπους να ουρλιάζουν, τη μητέρα μου, την αδελφή μου, κι είπα να πλησιάσω για να δω τι συμβαίνει. Έπειτα όλα ησύχασαν".

Καταυλισμός προσφύγων. Πυγμαίοι που διέφυγαν από τα σπίτια τους στα δάση του Βορειοανατολικού Κονγκό, τρομοκρατημένοι από τις ιστορίες για ομοφύλους τους που έπεσαν θύματα κανιβαλισμού, περιμένουν στην ουρά για βοήθεια στο κέντρο προσφύγων της Μανγκίνα

"Τους είδα να κόβουν τον λαιμό κάποιου με μια ματσέτα. Έπειτα άναψαν μια μεγάλη φωτιά. Ζήτησα από τον Θεό να με βοηθήσει ν' αντέξω". Πλησίασε ακόμη περισσότερο προσέχοντας να μην τον αντιληφθούν. "Τους είδα να τους μαγειρεύουν στη φωτιά και να προσθέτουν αλάτι. Τους είδα να σκοτώνουν, να μοιράζονται την τροφή και να τρώνε. Δεν πίστευα στα μάτια μου… Έτρεχα μια ολόκληρη μέρα μέχρι να φτάσω στο σπίτι του θείου μου".

Ο Ντζόγκι παρακολούθησε τους αντάρτες να τρώνε τη μητέρα του, τον αδελφό του, την αδελφή του και τα δύο μικρά παιδιά της. Είναι ένας από τους πολλούς μάρτυρες που περιγράφουν τις θηριωδίες που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην απομακρυσμένη περιοχή του Ιτούρι, στην πυκνή ζούγκλα του Βορειοανατολικού Κονγκό. Οι μάρτυρες αναφέρουν δολοφονίες, βιασμούς 12χρονων και 14χρονων κοριτσιών, μαζικές λεηλασίες.

Ανθρωποφάγοι

Οι αντάρτες ανοίγουν δρόμο πολεμώντας σε αυτή τη γωνιά της Κεντρικής Αφρικής. Έχουν τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό και έχουν εξαναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τις ιστορίες κανιβαλισμού που κυκλοφορούν ευρύτατα, θύματα ανθρωποφαγίας πέφτουν μόνον οι Πυγμαίοι και τα μέλη τής φυλής Μπαντού Ναντέ που ζει στην περιοχή. Είναι πάντως δύσκολο να επιβεβαιώσει κανείς τις ιστορίες αυτές ή να πληροφορηθεί την έκταση του κανιβαλισμού. Αξιωματούχοι που εστάλησαν για να ερευνήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιτούρι πιστεύουν πως τα περιστατικά ανθρωποφαγίας είναι τελετουργικά μάλλον, παρά αποτέλεσμα ανάγκης για τροφή: θέλουν να τιθασεύσουν μαγικές δυνάμεις και πιστεύουν πως όσοι τρώνε ανθρώπινο κρέας γίνονται αήττητοι.

Οι ιστορίες κανιβαλισμού είναι τόσο φρικιαστικές που εκατοντάδες Πυγμαίοι - ή "παιδιά του δάσους", όπως αυτοαποκαλούνται - εγκατέλειψαν τις καλύβες τους στα βάθη της ζούγκλας του Κονγκό. Οι περισσότεροι έφυγαν εξαιτίας των φημών, αλλά είναι η πρώτη φορά που τρομοκρατήθηκαν αρκετά για να εγκαταλείψουν το φυσικό περιβάλλον τους. "Φύγαμε εξαιτίας του πολέμου. Φοβηθήκαμε από αυτά που ακούγαμε από άλλους Πυγμαίους, οι οποίοι μας έλεγαν, "ξέρετε, τους φίλους σας που ζούσαν εκεί, τους έφαγαν, αν σας δουν κι εσάς θα σας φάνε επίσης, πρέπει να φύγετε"", λέει ο Μορίσο Γιόνγκο, ένας Πυγμαίος από τα δάση δυτικά των συνόρων της Ουγκάντας. Οι πυγμαίοι έχουν τώρα συγκεντρωθεί στη Μανγκίνα, όπου συρρέουν χιλιάδες άμαχοι οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους αντάρτες στο Ιτούρι. Ο πόλεμος του Κονγκό, στον οποίο μετέχουν πολλοί ξένοι στρατοί, ανταρτικές οργανώσεις και συμμορίες ατάκτων, άρχισε το 1998 και έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως από λιμό και ασθένειες.

Ωμότητα

Ο θείος του Ντζόγκι, ο Ανγκάλι Σαλέ, διηγήθηκε πως μια γυναίκα Μπαντού πήγε σε αυτόν για βοήθεια αφού οι αντάρτες την ανάγκασαν να μαγειρέψει και να φάει κομμάτια από το πτώμα του συζύγου της. "Έκοψαν τον λαιμό του συζύγου, μετά του έκοψαν το κεφάλι", αφηγείται. "Έκοψαν το πτώμα σε μικρά κομμάτια. Μετά έβαλαν τη σύζυγό του να μαγειρέψει το κρέας και να το φάει. Το έκανε. Όταν τελείωσε, τής είπαν να φύγει και να μην κοιτάξει πίσω της". Ο πατήρ Σιλβάνο Ρουάρο, ένας Ιταλός ιεραπόστολος που δουλεύει εδώ και 33 χρόνια στο Κονγκό, λέει πως ουδέποτε είχε συναντήσει τόση ωμότητα.