Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "χαλαρώστε, κύριε ράμσφελντ!" :: 24-01-2003) 

"Χαλαρώστε, κύριε Ράμσφελντ!"

Οι δηλώσεις του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ αφορμή για ανοιχτό πόλεμο με Γαλλία - Γερμανία

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

"Δεν θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Θεωρώ ότι αυτή είναι η γηραιά Ευρώπη". Η δήλωση αυτή του Ράμσφελντ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Και μετέτρεψε τη μέχρι χθες διαφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον γαλλογερμανικό άξονα, σε ανοιχτό πόλεμο αναφορικά με το Ιράκ…

Ντόναλντ Ράμσφλεντ

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, ανήμερα της 40ής επετείου από την υπογραφή του Γαλλογερμανικού Συμφώνου Φιλίας, όταν ο Σιράκ και ο Σρέντερ δήλωσαν από κοινού πως θεωρούν τον πόλεμο τη "χείριστη λύση". Την ίδια άποψη εξέφρασαν και χθες, λέγοντας πως "ένας πόλεμος δεν μπορεί να θεωρείται ποτέ αναπόφευκτος", ότι θα προσπαθήσουν "μέχρι τέλους" να επικρατήσει "μια ειρηνική λύση" και πως επιθυμούν "να πρυτανεύσει το δίκαιο". Κατόπιν αυτών, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τους χαρακτήρισε, λίγο - πολύ, γερασμένα μυαλά: "Αν κοιτάξετε ολόκληρη την Ευρώπη, θα δείτε πως το κέντρο βάρους της μετατοπίζεται προς Ανατολάς", δήλωσε αναφερόμενος στις επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και που γενικώς διακρίνονται από φιλοαμερικανική στάση.

Οι αντιδράσεις

"Ο Ράμσφελντ δεν είναι ακριβώς διπλωμάτης", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούτεσμπανγκ, Χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Ρίε. "Είναι ανήκουστο", δήλωσε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Χανς - Ούλριχ Κλοζ. "Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι αυτή η "γηραιά Ευρώπη" είναι ανθεκτική", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ. Η πρώην υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί είπε πως οι δηλώσεις του Ράμσφελντ "δείχνουν την αλαζονεία των ΗΠΑ". Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν - Φρανσουά Κοπ δήλωσε πως ο Ράμσφελντ καλά θα έκανε να ακούσει τη "σοφή" συμβουλή που έχει να του δώσει η "γηραιά Ευρώπη". Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε απλώς: "Η μόνη απάντηση είναι: χαλάρωσε". Τη… γλαφυρότερη απάντηση στον Ράμσφελντ, όμως, την έδωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας και υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Σιράκ, Ροζλίν Μπασελό.

Ο Καμπρόν

Χέρι - χέρι. Σκίτσο του Παντσό από τη "Le Monde"

"Να ξέρατε τι μου 'ρθε να του πω…", δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο. "Κατάγομαι από μια περιοχή του Λίγηρα όπου έζησε κάποτε μια διασημότητα ονόματι Καμπρόν". Ο Ράμσφελντ μάλλον χρειάστηκε να ανατρέξει στα βιβλία της Ιστορίας για να καταλάβει: ο Πιέρ Καμπρόν ήταν ένας στρατηγός του Ναπολέοντα, ο οποίος όταν τραυματίστηκε στη μάχη του Βατερλώ και οι Βρετανοί τον κάλεσαν να παραδοθεί, απάντησε με ένα περιφρονητικό "merde" - "σκατά".

Μόνο η φωνή του Ζακ Σιράκ ακούστηκε πιο ψύχραιμη. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί τη συζήτηση για το Ιράκ "θεμιτή", αλλά επιθυμεί τη διεξαγωγή της "με σοβαρότητα και ηρεμία". Ο Σιράκ επιθυμεί επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του, να δοθούν δύο με τρεις μήνες ακόμη στους επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους στο Ιράκ.

Η άλλη πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα μάλιστα σχεδιάζει, σύμφωνα με τους "Times", να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι αναλαμβάνει τον Φεβρουάριο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να ζητήσει από τους επιθεωρητές να καταθέσουν νέα έκθεση στις 14 Φεβρουαρίου ­ και να απομακρύνει έτσι το ενδεχόμενο ενός πολέμου. "Ειλικρινά", ήλθε η απάντηση από τον Κόλιν Πάουελ "υπάρχουν κάποια έθνη στον κόσμο που θα ήθελαν απλώς να κρυφτούν από το πρόβλημα". Σύμφωνα με τους "New York Times", η κυβέρνηση Μπους θα επιχειρήσει να θέσει την επόμενη εβδομάδα τη Γαλλία, τη Γερμανία και όσες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον πόλεμο (ανάμεσά τους και η Κίνα, η οποία δήλωσε χθες πως η θέση της είναι ανάλογη με εκείνη της Γαλλίας) ενώπιον των ευθυνών τους, ζητώντας τους να συμφωνήσουν δημόσια ότι το Ιράκ έχει αψηφήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός αξιωματούχος, "σκοπός μας είναι να τους τρίψουμε τη μύτη στην πραγματικότητα, να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τα προφανή και έπειτα να εξηγήσουν γιατί δεν θέλουν να αντιδράσουν σε αυτά".

Ο "άξονας του καλού"

Σε τελευταία ανάλυση, πάντως, και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη Γαλλία και τη Γερμανία "είναι δικαίωμά τους, αν θέλουν να παραμείνουν στο περιθώριο.

Σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που θα συμπαραταχθούν με τις ΗΠΑ". Ο Φλέισερ ανέφερε τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, και τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, προσθέτοντας πως μπορεί να συμμετάσχει και η Αυστραλία. Είναι, προφανώς, ο νέος "άξονας του καλού" που θα αντιπαρατάξει ο Μπους στο "απείθαρχο" Ιράκ.