Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καθόλου έξυπνη η γαλλογερμανική πρόταση, λέει η κομισιόν :: 17-01-2003) 

Καθόλου έξυπνη η γαλλογερμανική πρόταση, λέει η Κομισιόν

Ρομάνο Πρόντι. Η νέα πρόταση φαίνεται να του δημιουργεί σύγχυση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες ότι "δημιουργεί σύγχυση" η γαλλογερμανική πρόταση για τη "διπλή εκτελεστική εξουσία", που συνεπάγεται έναν εκλεγμένο πρόεδρο της Επιτροπής και έναν μόνιμο πρόεδρο του Συμβουλίου, καθώς και για "πρόεδρο πλήρους απασχόλησης". "Δεν θεωρούμε πως αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γίνει η Ένωση πιο δημοκρατικά νομιμοποιημένη και πιο κατανοητή για τους πολίτες της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής, Τζόναθαν Φολ. "Τι θα κάνει αυτός ο πρόεδρος τις υπόλοιπες 360 ημέρες του χρόνου που δεν θα συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;", αναρωτήθηκε ο Φολ, ο οποίος διευκρίνισε πάντως ότι η γενική αντίδραση της Επιτροπής στη γαλλογερμανική πρόταση δεν είναι πολύ αρνητική. "Περιλαμβάνει απόψεις πολύ θετικές, αλλά και κάποιες που προκαλούν έκπληξη", παρατήρησε ο εκπρόσωπος του Ρομάνο Πρόντι για τη γαλλογερμανική πρόταση, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν δύο ανταγωνιστικά κέντρα εξουσίας και μάλιστα στην ίδια πόλη, γιατί αυτό θα προκαλούσε σύγχυση και επιπλοκές στις κοινοτικές διαδικασίες. Αναφερόμενος στην παράλληλη εξουσία των δύο προέδρων, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, εκτίμησε μάλιστα χαριτολογώντας ότι "η ερώτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ("Ποιο είναι το νούμερο του τηλεφώνου της Ευρώπης;") παραμένει αναπάντητη στη γαλλογερμανική πρόταση". Ο Φολ πρόσθεσε, τέλος, ότι η Επιτροπή δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον διάλογο, σημειώνοντας ότι "οι μικρές χώρες είναι πιο ευαίσθητες σε ενδεχόμενη υποβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής".

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ δήλωσε χθες ότι το νέο γαλλογερμανικό σχέδιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προκαλέσει διαμάχες ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες χώρες-μέλη της Ένωσης.

"Από συζητήσεις με ομολόγους μικρών και μεσαίων χωρών είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει λόγος κατάργησης της εκ περιτροπής προεδρίας", δήλωσε η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα "Κούριερ".