"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( οι αμερικανοί τρελάθηκαν! :: 16-01-2003) 

Οι Αμερικανοί τρελάθηκαν!

Ο κόσμος στις ΗΠΑ είναι θύμα εκφοβισμού· κρατιέται σε κατάσταση άγνοιας και φόβου

Η Αμερική έχει εισέλθει σε μία από τις ιστορικές περιόδους τρέλας της, αλλά η περίοδος αυτή που διανύουμε είναι η χειρότερη που μπορώ να θυμηθώ: χειρότερη από την περίοδο του μακαρθισμού, χειρότερη από τον Κόλπο των Χοίρων, και - μακροπρόθεσμα - δυνητικά πιο καταστροφική ακόμα και από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τζον Λε Καρέ: "Η Αμερική νιώθει την ανάγκη να επιδείξει τη στρατιωτική εξουσία της σε όλους"

Η αντίδραση στην 11η Σεπτεμβρίου ξεπερνάει οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει ελπίσει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στα πιο τρελά του όνειρα. Όπως συνέβαινε την εποχή του μακαρθισμού, οι ελευθερίες που είχαν οι Αμερικανοί πολίτες, και για τις οποίες όλος ο κόσμος τους ζήλευε, είναι, τώρα πλέον, αντικείμενο συστηματικής διάβρωσης.

Ο συνδυασμός υπάκουων ΜΜΕ και επιχειρηματικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, για μία ακόμα φορά, διασφαλίζει τον περιορισμό μιας συζήτησης που θα έπρεπε να διεξάγεται σε κάθε πλατεία κάθε χωριού και κάθε πόλης στις ΗΠΑ, στις πιο "διανοουμενίστικες" στήλες του Τύπου της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Ο επικείμενος πόλεμος σχεδιάστηκε χρόνια προτού ο Μπιν Λάντεν χτυπήσει την Αμερική, αλλά ήταν εκείνος που διευκόλυνε τη δημιουργία της σημερινής κατάστασης. Χωρίς τον Μπιν Λάντεν, η χούντα του Τζορτζ Μπους θα προσπαθούσε ακόμα να δώσει απαντήσεις σε κάποια… ακανθώδη ερωτήματα, όπως το πώς εξελέγη στην προεδρία, τι έγινε με την Ένρον, γιατί ευνοεί τους ήδη υπερβολικά πλούσιους, γιατί δεν της καίγεται καρφί για τους φτωχούς του κόσμου, γιατί δεν νοιάζεται για το περιβάλλον και γιατί μονομερώς ανακάλεσε μία σειρά διεθνών συνθηκών. Οι ίδιοι θα έπρεπε επίσης να μας πουν γιατί συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ που συνεχίζει να αψηφά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αλλά ο Μπιν Λάντεν συνέβαλε ώστε να παραγκωνιστούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Ο Μπους και η ομάδα του βρίσκονται στα ύψη της δημοτικότητας. Τώρα, το 88% των Αμερικανών θέλουν τον πόλεμο, μας λένε. Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για εξοπλισμούς έχει αυξηθεί κατά ακόμα 60 δισ. δολάρια, και τώρα πλέον ανέρχεται στα 360 δισ. δολάρια. Μία καταπληκτική νέα γενιά πυρηνικών όπλων τώρα δημιουργείται, οπότε μπορούμε πλέον να είμαστε ήσυχοι.

Ταχυδακτυλουργικά κόλπα

Ο τρόπος πάντως με τον οποίο ο Μπους και η χούντα του κατάφεραν να εκτρέψουν την οργή της Αμερικής από τον Μπιν Λάντεν στον Σαντάμ Χουσεΐν, συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα ταχυδακτυλουργικά κόλπα στις δημόσιες σχέσεις όλων των εποχών.

Μία δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα μάς λέει ότι ο ένας στους δύο Αμερικανούς τώρα πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι υπεύθυνος για την επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Αλλά το αμερικανικό κοινό δεν είναι απλώς θύμα παραπλάνησης. Είναι θύμα εκφοβισμού και κρατιέται σε μία κατάσταση άγνοιας και φόβου. Η προσεκτικά ενορχηστρωμένη αυτή νεύρωση κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τον Μπους και τους συναδέλφους συνωμότες του, σε μια νίκη στις επόμενες εκλογές.

Η Βαγδάτη δεν αποτελεί ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο για τους γείτονές της και σίγουρα δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία. Τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν - εάν ακόμα τα διατηρεί - θα είναι ψιχία σε σύγκριση με τα όπλα που το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. Το διακύβευμα δεν είναι μια επικείμενη στρατιωτική ή τρομοκρατική απειλή, αλλά η επιτακτική ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ. Το πραγματικό διακύβευμα είναι η ανάγκη της Αμερικής να επιδείξει τη στρατιωτική εξουσία της σε όλους μας - στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και την παλαβούτσικη Βόρειο Κορέα -, για να μας δείξει ποιος διοικεί την Αμερική, στο εσωτερικό της, και ποιος θα διοικείται από την Αμερική, έξω από την Αμερική.

Την περασμένη Παρασκευή ένας φίλος μου στην Καλιφόρνια με πήγε στο τοπικό σούπερ μάρκετ με το αυτοκίνητό του που είχε ένα αυτοκόλλητο, το οποίο έγραφε: "Και η ειρήνη είναι πατριωτική". Το αυτοκόλλητο αυτό εξαφανίστηκε από το αυτοκίνητο όσο ο φίλος μου έκανε τα ψώνια του.