"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ατέλειωτο μακελειό :: 06-03-2003) 

Ατέλειωτο μακελειό

"Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη έπεφταν μπροστά μας…"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας έπειτα από δύο μήνες διέλυσε χθες στη Χάιφα ένα ισραηλινό λεωφορείο γεμάτο κόσμο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 40.

Χάιφα, Ισραήλ. Ισραηλινοί διασώστες μεταφέρουν τραυματίες μακριά από τα συντρίμμια του καμένου λεωφορείου

Η έκρηξη άνοιξε την οροφή του λεωφορείου με τον αριθμό 37 σαν να ήταν κονσερβοκούτι, μετέτρεψε το όχημα σε απανθρακωμένα συντρίμμια και σκόρπισε πτώματα σε κεντρικό δρόμο στην είσοδο της συνοικίας Καρμελίγια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ. "Ακούσαμε μια εκκωφαντική έκρηξη. Ανθρώπινα μέλη, χέρια, πόδια, γυαλιά και συντρίμμια πετάχτηκαν από το λεωφορείο στον δρόμο μπροστά στο μαγαζί μας", περιέγραψε ο 20χρονος Μάικλ Αφούτα, ο οποίος εργάζεται σε γειτονικό κομμωτήριο. "Η έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή σαν να ήταν σεισμός. Τα τζάμια έσπασαν, τα φώτα έσβησαν. Έτρεξα προς το λεωφορείο, αλλά ήμουν τόσο φοβισμένος πως μπορεί να γινόταν κι άλλη έκρηξη, ώστε λίγα δευτερόλεπτα μετά επέστρεψα… Ήταν φρικτό".

Ήταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας αφότου ανέλαβε καθήκοντα η νέα σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, και συμπίπτει με την επίθεση που διεξάγει ο στρατός στη Γάζα - μια επίθεση που έχει τροφοδοτήσει τους φόβους των Παλαιστινίων ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν και χειρότερα, καθώς ο κόσμος επικεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή του στον πιθανό πόλεμο με το Ιράκ. Οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν ηρεμία στην περιοχή πριν από τον πόλεμο και επέπληξαν αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ για την τελευταία επιδρομή του στη Γάζα, ηγήθηκαν της διεθνούς καταδίκης της σημερινής επίθεσης. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την ειρήνη και η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία ζήτησαν να αρχίσει νέα ειρηνευτική διαδικασία.

Αναμένονται αντίποινα

Αρκετές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη - κάτι μάλλον ασυνήθιστο. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έκανε γνωστό πώς θα απαντήσει.

Η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε έπειτα από επιδρομές του στρατού τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 80 Παλαιστίνιοι - ένοπλοι και άμαχοι. Κατά την ίδια περίοδο σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο καμικάζι είχε μια μεγάλη βόμβα δεμένη στο σώμα του, η οποία ήταν γεμάτη καρφιά για να αυξήσει την καταστροφή. Καθίσματα λεωφορείου και παπούτσια των θυμάτων ήταν σκορπισμένα στον δρόμο. Οι εργάτες των σωστικών συνεργείων σκέπασαν με κουβέρτες αρκετά πτώματα που βρίσκονταν ακόμη στο λεωφορείο. "Μιλάμε για έναν καμικάζι βομβιστή που ανατινάχθηκε μέσα στο λεωφορείο. Προφανώς είχε τεράστια ποσότητα εκρηκτικών δεμένη στο σώμα του. Η ζημιά είναι τεράστια", δήλωσε ο Γιακόβ Μπορόβσκι, αστυνομικός διοικητής υπεύθυνος για το Βόρειο Ισραήλ. Πρόσθεσε πως ο βομβιστής ανατινάχθηκε σε ώρα αιχμής, την ώρα που οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Χάιφας τελείωναν τα μαθήματά τους.