"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Πορτρέτο

( διαστάσεις - ένα φάντασμα στην αβάνα :: 27-02-2003) 

Διαστάσεις Ένα φάντασμα στην Αβάνα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Ο ηγέτης της Κούβας βρίσκεται από χθες στην Κίνα. Αλλά ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες δεν αισθάνεται ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο ελεύθερος. Αισθάνεται πάντα ένα φάντασμα στην Αβάνα.

Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες: ο Κουβανός συγγραφέας είδε επιτέλους ένα βιβλίο του να εκδίδεται στη χώρα του

Το κτίριο στο οποίο κατοικεί μοιάζει με τα βιβλία του: σκοτεινό, μυστηριώδες, με περίεργους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται, δυνατή μουσική, κι εκείνη τη διαπεραστική μυρωδιά του έρωτα. Ο Γκουτιέρες συνηθίζει άλλωστε να περιγράφει τις σεξουαλικές σκηνές με κάθε λεπτομέρεια. Κι όταν η απεσταλμένη της Ρεπούμπλικα τον ρωτά γιατί το κάνει, της απαντά με τη χαρακτηριστική λατινοαμερικάνικη αλαζονεία. "Ακούστε, εμείς δεν είμαστε Αγγλοσάξονες, Γερμανοί ή Γάλλοι. Είμαστε Κουβανοί, και για μας το σεξ είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου, ένα πράγμα που θεωρούμε υπέροχο. Τα βασικά στοιχεία της κουλτούρας μας είναι ο ερωτισμός και η μουσική: εδώ, σε κάθε σπίτι, όλη τη μέρα ακούνε σάλσα και κάνουν έρωτα. Σαν έκφραση αγάπης ή στοργής. Σαν ένα χάδι. Το ξαναλέω, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όταν λοιπόν γράφω μια ιστορία, γιατί να μη μιλήσω γι' αυτό;".

Γεννημένος στο Ματάνσας πριν από 53 χρόνια, ο Γκουτιέρες έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι να γίνει συγγραφέας: εφημεριδοπώλης, παγωτατζής, εκπαιδευτής καγιάκ, δημοσιογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου. Ως δημοσιογράφος δούλεψε 26 χρόνια. Στα τέλη του '98 έκανε ένα ταξίδι τριών μηνών στην Ευρώπη για να προωθήσει ένα από τα βιβλία του, τη "Βρώμικη τριλογία της Αβάνας", που είχε εκδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα στη Βαρκελώνη. Όταν επέστρεψε στην Κούβα, έμαθε ότι τον είχαν απολύσει. Χωρίς λόγο. Χωρίς να του δώσουν καμιά εξήγηση. Πολύς κόσμος που τον ήξερε, κυρίως από την τηλεόραση, έπαψε να τον χαιρετά στον δρόμο. Άλλοι του γύριζαν την πλάτη. Από εκείνη την εποχή, ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες αισθάνεται ένα φάντασμα στην Αβάνα.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα κουβανικά βιβλιοπωλεία, όμως, εμφανίστηκε μόλις τώρα ένα βιβλίο του, το "Τροπικό ζώο", που συγκρίνει την ερωτική αναρχία της Αβάνας με την παγερή αποτελεσματικότητα της Στοκχόλμης. Ο Γκουτιέρες δεν θέλει ούτε γι' αυτό να δώσει εξήγηση. "Ζω κλεισμένος σε αυτό το καταφύγιο, με τα βιβλία μου και τους πίνακές μου, και αισθάνομαι μακριά από την πολιτιστική ζωή της Κούβας, που είναι γκρίζα, ή τουλάχιστον εγώ τη βλέπω γκρίζα. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η λογοτεχνία, η ζωγραφική και η οικογένειά μου, έχω τέσσερα παιδιά, το πιο μικρό είναι ενάμισι έτους". Ώστε είναι παντρεμένος; "Α, όχι, δεν πίστεψα ποτέ στον γάμο. Τα τέσσερα παιδιά μου είναι από τέσσερις διαφορετικές γυναίκες, κάτι αρκετά διαδεδομένο στην Κούβα. Όμως είμαι συναισθηματικός και πνευματικός άνθρωπος, πιστέψτε με. Μεταξύ άλλων κάνω γιόγκα και διαλογισμό, έχω και μερικές βουδιστικές ιδέες. Αλλά δεν προτίθεμαι να κλειστώ σε μοναστήρι…".