"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μα, πού πήγαν τα κορίτσια :: 22-02-2003) 

Η προτίμηση που δείχνει η κοινωνία της χώρας στους γιους δημιουργεί μεγάλες δυσαναλογίες και απειλεί την ομαλή λειτουργία της

Μα, πού πήγαν τα κορίτσια

Η Ινδία έχει "εθνικό έλλειμμα" 40 εκατ. γυναικών

ΡΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

"Οι τρεις τους ήταν αδερφές ηλικίας 15, 17 και 19. Κρεμάστηκαν απουσία των γονέων τους από το σπίτι. Είχαν γράψει ένα σημείωμα στο οποίο εξηγούσαν την ενέργειά τους. Γνώριζαν ότι ο πατέρας τους ήταν δυστυχής γιατί δεν είχε να τις προικίσει. Ύστερα από πολλές συζητήσεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, για να γλιτώσουν τους γονείς τους από την ντροπή των τριών ανύπαντρων θυγατέρων. Τους ικέτευσαν να τις συγχωρήσουν, δεν μπορούσαν να βρουν εναλλακτική λύση".

Ροχίντον Μίστρι, "Μια Λεπτή Ισορροπία"

Διάκριση: Τα κορίτσια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διατροφικής Παρακολούθησης, δεν τρέφονται σωστά

Όταν ο Μπίρες Ποντάρ, ένας 40χρονος έμπορος ξυλείας από την Καλκούτα, στραγγάλισε τη γυναίκα του και τις πέντε κόρες του, η ιστορία έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες της χώρας. Στο σημείωμα που είχε αφήσει στην Αστυνομία, ανέφερε τα παράπονά του, με πρώτο ανάμεσά τους: "Δεν μου έδωσε γιους".

Οι επιπτώσεις. Μέχρι και σήμερα, η προτίμηση που δείχνει η κοινωνία της Ινδίας στους γιους δημιουργεί ένα "εθνικό έλλειμμα" περίπου 40 εκατομ. γυναικών, το οποίο σε ορισμένες περιοχές είναι δυσανάλογα υψηλό. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις της εδραιωμένης στην ινδική κοινωνία επιλεκτικότητας φύλου. Ήδη πάντως, είναι σύνηθες για τους άνδρες να παντρεύονται γυναίκες κατά 10 ή και περισσότερα χρόνια νεώτερες. Ο Γαλλο-λιβανέζος ιστορικός μυθιστοριογράφος Αμίν Μααλούφ τοποθετεί ένα από τα έργα του, το "The First Century after Beatrice", στο μέλλον.

Οραματίζεται ότι η ανισορροπία μεταξύ των φύλων οδηγεί ήσυχα αλλά αθροιστικά σε μεγάλη αναταραχή, με τις γυναίκες να γίνονται στόχος απαγωγέων, βίας, απομόνωσης. Η δυσαναλογία που καταγράφεται στην αριθμητική διαφορά ανδρών και γυναικών φαίνεται να μην επηρεάζεται καθόλου από την - αν και αργή - πρόοδο της Ινδίας όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και τον αλφαβητισμό, το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής και τις παροχές υγείας. Οι εξελίξεις στην προγεννητική ιατρική, όπως η αμνιοκέντηση ή το υπερηχογράφημα - μέθοδοι με τις οποίες προσδιορίζεται το φύλο του παιδιού - έχουν καταστήσει ευκολότερη την αναγνώριση και κατ' επέκταση την άμβλωση των μη επιθυμητών θηλυκών εμβρύων. Η εξακρίβωση του φύλου του παιδιού απαγορεύεται δια νόμου στην Ινδία από το 1994, όχι όμως και οι αμβλώσεις.

Γυναίκα δοκιμάζει χρυσαφικά στην Καλκούτα. Το χρέος του πατέρα να προικίσει τις κόρες του απειλεί τις γυναίκες της Ινδίας

Η Λαντάουλι βρίσκεται στη Χαριάνα, που μαζί με το γειτονικό κρατίδιο Πουντζάμπ, στις βορειοδυτικές πεδιάδες, αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ινδίας. Εκεί υπάρχει νερό, ηλεκτρικό, κέντρο υγείας, ένα μεγάλο σχολείο και ένας ναός πλούσια διακοσμημένος. Η τύχη των γυναικών όμως δεν διαφέρει". "Ακόμη και σήμερα, λέει ο Ραμ Παλ, ένας 50χρονος αγρότης και ακτιβιστήςκανείς δεν θέλει κόρη. Αν γεννηθεί κορίτσι, είναι σαν κηδεία, αν όμως φέρουν στον κόσμο αγόρι, γίνεται γιορτή". Ο Παλ είναι από πολλές απόψεις εξαίρεση. Έχει δύο κόρες και δύο γιους. "Αν σκοτώσεις τα κορίτσια σου είναι σαν να σταματάς την εξέλιξη", υποστηρίζει.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα αντιστοιχούν 933 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η αναλογία αυτή διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 1.029 προς 1.000, στην Ινδονησία 1.004 προς 1.000, και στη Βραζιλία 1.025 για κάθε χιλιάδα ανδρών. Έτσι ορίζονται και οι "αγνοούμενες γυναίκες", τα 40 εκατομμύρια.

Ανισορροπία. Εκτιμάται ότι στην Κίνα ο αριθμός των αγνοούμενων γυναικών είναι μεγαλύτερος και ότι η ανισορροπία μεταξύ των φύλων είναι διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Νότια Ασία. Η πηγή του κακού για τη Βόρεια Ινδία φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην παράδοση και εκτείνεται όχι μόνο στη φυσική απουσία του φύλου αλλά και στην ανεπαρκή φροντίδα του.

Το χρέος του πατέρα να προικίσει τις κόρες του - αν και τυπικά παράνομο - είναι η μία παράμετρος της παράδοσης που απειλεί τις γυναίκες της Ινδίας. Μια άλλη θέλει τον μεγαλύτερο γιο να ανάβει την πυρά στην κηδεία του πατέρα για να απελευθερώσει το πνεύμα του. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται επίσης και η διάθεση της κληρονομιάς, που είναι ρατσιστική και πάλι κατά των γυναικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή της Κεράλα, στη Νότια Ινδία, καταγράφεται η πιο υγιής αναλογία φύλων, 1.058 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Κοινωνιολογικά όμως ο χάρτης της περιοχής χαρακτηρίζεται μητριαρχικός. "Αν ένα αγόρι κάνει κάτι κακό, μπορείς να το χτυπήσεις, αν όμως ευθύνεται ένα κορίτσι δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει να το σκοτώσεις", υποστηρίζει ο Σιάμ Γκαρ, κάτοικος της Βόρειας Ινδίας, και προσθέτει στην αναζήτηση των αιτιών του προβλήματος τις αντιλήψεις περί "μιάσματος" των γυναικών, και "καθαρότητας" των ανδρών.