"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τα σύννεφα σκεπάζουν τη βαγδάτη :: 19-02-2003) 

Τα σύννεφα σκεπάζουν τη Βαγδάτη

Οι φιλειρηνικές αντιπροσωπείες στο Ιράκ δεν λένε να το βάλουν κάτω

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

"Ήρθαμε πολλοί βουλευτές από τη Ρωσία για να εκφράσουμε όχι απλώς την αλληλεγγύη μας στον ιρακινό λαό, αλλά και να δείξουμε με τη διήμερη παρουσία μας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η απειλή που λέγεται "πόλεμος" από την πλευρά των ΗΠΑ". Ο ηγέτης των κομμουνιστών στη ρωσική Δούμα, ο διάσημος Γενάντι Ζουγκάνοφ, βρίσκεται στη Βαγδάτη.

Γενάντι Ζουγκάνοφ: "Δεν πρέπει να περάσει ο… τσαμπουκάς ο Μπους. Γιατί, τότε, θα γίνουμε μια ζούγκλα"

"Όσο για εμάς τους κομμουνιστές, έχουμε κάθε λόγο να μπαίνουμε μπροστά και να πρωτοστατούμε για να μη γίνεται πόλεμος", λέει. "Το Ιράκ σήμερα δίνει μία μάχη όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά για την ανθρωπότητα. Δεν πρέπει να περάσει ο… τσαμπουκάς ο Μπους. Γιατί, τότε, θα γίνουμε μια ζούγκλα. Και ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να ζει σε παράδεισο. Όποιος του τον στερεί είναι εγκληματίας!".

"Ζούγκλα"

Τον ρώτησα αν είναι πάντα κακός ένας πόλεμος. "Δεν βλέπω να είστε… τρελός, που με ρωτάτε κάτι τέτοιο", απάντησε. "Έχει τόσο πολύ αλλάξει ο κόσμος, που μέχρι και πάγιες αξίες έχουν αλλοιωθεί. Ασφαλώς και ο πόλεμος είναι συμφορά, όποιος και αν φταίει. Η ειρήνη χρειάζεται στον κόσμο. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι αρχαίοι συγγραφείς σας. Αλλά να σας πω κάτι ακόμα… Όταν τον πόλεμο τον διεξάγουν οι καουμπόηδες του Τέξας, τότε είναι και μεγάλη βλακεία! Και δεν ξέρεις από τέτοιες ανοησίες πού μπορεί να οδηγηθεί η ανθρωπότητα".

Με χαμόγελο. Μικροί Ιρακινοί παρατηρούν την πολύχρωμη στολή τής Ιαπωνέζας διαδηλώτριας στη Βαγδάτη. Πάνω, οι Αμερικανοί κάνουν αδιάκοπα γυμνάσια στον Κόλπο

Πώς αντιδρά ο ιρακινός λαός στην απειλή του πολέμου; Μία πρώτη απάντηση είναι: "Ο θεός είναι μεγάλος". Και όπως λέει στα "ΝΕΑ" ο διάσημος, εθνικός ποδοσφαιριστής Σάεγκ Μίτσαμπελ - ο ίδιος έχει αποσυρθεί από τα γήπεδα όπου παίζουν οι δύο γιοι του - "μερικοί δεν έχουν καταλάβει δύο πράγματα για τον Σαντάμ Χουσεΐν, ότι είναι ταυτοχρόνως τζέντλεμαν και Ράμπο".

"Τουλάχιστον να μη γίνει πόλεμος", μου είπε χθες το μεσημέρι ο Νάσρα Αλ Σάμπρι, μηχανικός, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα έργα (τεράστιοι δρόμοι και γέφυρες) που έχουν γίνει στο Ιράκ μετά το '70. "Αν και, να σου πω, έχουμε βαρεθεί να ζούμε με την αγωνία αν θα γίνει ή δεν θα γίνει… Καθημερινά βομβαρδίζουν στον Νότο. Και, επιτέλους, θέλω να μας φύγει το άγχος. Ας γίνει να τελειώνουμε!".

Οι Ιάπωνες

Χθες έβρεχε στη Βαγδάτη και το φεγγάρι, που είναι ακόμα μεγάλο, το σκέπαζαν τα σύννεφα. Ωστόσο, οι ξένες φιλειρηνικές αντιπροσωπείες δεν λένε να το βάλουν κάτω.

Οι πιο εκφραστικοί ήταν οι Ιάπωνες καλλιτέχνες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Ιρακινό υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Γιουσίφ Χαμάντι. "Θέλετε να σας ζωγραφίσουμε τις όχθες του Τίγρη και τη μεγάλη γέφυρα της 14ης Ιουλίου", τον ρώτησαν με μία απίστευτη πειστικότητα.

Κι εκείνος, χαμογελώντας, τους ευχαρίστησε: "Ξέρετε, ο Τίγρης είναι ατελείωτος και θα σας πάρει πολύ χρόνο. Θα το αντέξετε;".