"Ta Nea" Newspaper
Δρόμοι
Μια αμυδρή…
… ελπίδα είχαν δώσει αυτοί που έγραφαν τους προεκλογικούς λόγους του Μπους, πως ίσως ο νέος πρόεδρος της Αμερικής να αντιμετώπιζε τις διεθνείς σχέσεις με κάποια αβροφροσύνη. Είχαν βάλει στο στόμα του τα εξής λόγια: «Αν είμαστε ένα αλαζονικό έθνος, θα μας μισήσουν. Αν είμαστε ένα σεμνό έθνος, αλλά ισχυρό, θα μας καλωσορίσουν». Ο κόπος των λογογράφων πήγε χαμένος.
Ο πρόεδρος Μπους…
… με την pax americana του «ή μεθ' ημών ή καθ' ημών», με το βάπτισμα περιθωριακών απειλών σε παγκόσμιες απειλές, με την αναβάθμιση ενός δικτατορίσκου τρίτης κατηγορίας σε νέο Χίτλερ, πιστοποιεί εκείνο ακριβώς που είχε πει κάποτε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντισραέλι: «Μπορεί κανείς πάντα να ξεχωρίσει μια ανίσχυρη κυβέρνηση από τη σπουδή της να προσφύγει στη βία». Απέναντι στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους θέλει να εξαπολύσει έναν πόλεμο σαν του Κλαούσεβιτς, με συντριπτική δύναμη πυρός και αποφασιστικές μάχες. Αν δεν υπάρχει αξιόμαχος εχθρός, τόσο το καλύτερο. Το πόσο αξιόμαχος είναι ο Σαντάμ φαίνεται από τα «επιχειρήματα» που προέβαλε ο Κόλιν Πάουελ - τα απαριθμεί ο Τζέισον Βεστ στο περιοδικό «Νέισον». «Έχει αεροπλάνα που μπορούν να ρίξουν χημικά και βιολογικά όπλα». (Εναντίον τίνος; Και από πού; Ο ιρακινός εναέριος χώρος είναι στην ουσία «ιδιοκτησία» των αμερικανικών και των βρετανικών αεροπλάνων.) «Τα έχει καλά με τρομοκράτες που εκπαιδεύονται σε μυστικά στρατόπεδα στο Βόρειο Ιράκ». (Όπου τα αμερικανικά και τα βρετανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν καθημερινά εδώ και μια δεκαετία.) «Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» και έχει χρησιμοποιήσει 1.600 μελλοθανάτους σε πειράματα με χημικά και βιολογικά όπλα. (Αταίριαστο επιχείρημα από τον εκπρόσωπο ενός προέδρου που έκανε καριέρα με τη θανατική ποινή, βάζοντας την υπογραφή του σε τουλάχιστον μία εκτέλεση κάθε δεκαπέντε μέρες όσο ήταν κυβερνήτης του Τέξας.)
Η Αμερική…
… βαρύνεται από μια μακρά ιστορία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα ο ιμπεριαλισμός δεν είχε αναγορευτεί σε επίσημη πολιτική του αμερικανικού κράτους. Γι' αυτό άλλωστε λίγο έλειψε να του αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας, όταν κάποιοι εκπρόσωποί του είπαν «Μας συγχωρείτε, λάθος», για τα δεινά που προκάλεσε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη δική μας.
Με τον Μπους…
… και την πολιτική του για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, ο ιμπεριαλισμός γίνεται επίσημη κρατική πολιτική, με στόχο τη στρατιωτική κυριαρχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, με προληπτική χρήση βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας δεν αρέσει στην Αμερική. Αυτό δεν λέγεται στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά επιστροφή στην αρχαία Ρώμη, στο Κολοσσαίο, όπου οι Αμερικανοί έχουν κλείσει θέση στα θεωρεία και όλοι οι υπόλοιποι λαοί περιμένουν τα λιοντάρια στην αρένα. Το Κολοσσαίο λένε πως έλαβε το όνομά του από παρακείμενο κολοσσιαίο ανδριάντα του Νέρωνα. Γνωρίζουμε όλοι το τέλος του.