Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σώθηκαν από ισλαμικό σχολείο - κόλαση :: 31-01-2003) 

Σώθηκαν από ισλαμικό σχολείο - κόλαση

DECLAN WALSH

Σχολή βασανιστηρίων. Οκτώ μήνες κόλασης πέρασαν οι έντεκα έφηβοι

Ένδεκα έφηβοι από την Κένυα, τη Σουηδία, τη Βρετανία και την Αιθιοπία στάλθηκαν από συγγενείς τους στο Ισλαμικό Ινστιτούτο Πειθαρχίας και Εκπαίδευσης Χαντίτζα στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να διδαχθούν το Ισλάμ.

Κατάφεραν να ξεφύγουν οκτώ μήνες αργότερα για να αφηγηθούν απίστευτες ιστορίες βασανιστηρίων και αντιχριστιανικής προπαγάνδας. "Ήταν πραγματικά φρικτό", λέει ο 16χρονος Γκαλίντ Αχμέντ από το Λέστερ της Βρετανίας. "Μας κρατούσαν αλυσοδεμένους διαρκώς, ακόμα και όταν κοιμόμασταν". Ήταν αυτός που έσωσε τα δέκα υπόλοιπα παιδιά προσποιούμενος τον άρρωστο και αναγκάζοντας τους δασκάλους της ισλαμικής σχολής να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπου οι ιατροί ειδοποίησαν την αστυνομία. "Ακόμη και όταν πηγαίναμε στην τουαλέτα, πηγαίναμε χοροπηδώντας", λέει ο 13χρονος Αμπντί Νουρ από την βόρεια Κένυα.

Τα ένδεκα παιδιά διδάσκονταν κυρίως το Κοράνι, κάνοντας παράλληλα κάποια μαθήματα αγγλικών, αραβικών και μαθηματικών. Τα χέρια τους, τις ώρες εκείνες, ήταν μονίμως δεμένα στις καρέκλες. Τα γεύματα ήταν σπαρτιάτικα και συνοδεύονταν συνήθως από ξυλοδαρμό: "Το αποκαλούσαν "το φάρμακο"".

Σύμφωνα με τον 16χρονο Χασίμ Αλί από την Στοκχόλμη, η χρήση βίας εναντίον των χριστιανών εξυμνούνταν στο Χαντίτζα: "Μας είπαν πως λέγεται τζιχάντ. Μας είπαν πως αν μπεις μέσα σε μια εκκλησία με βόμβες και σκοτωθείς, τότε πας στον Παράδεισο".

Οι συγγενείς των παιδιών αγνοούσαν πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν αυτά στο Ναϊρόμπι. Οι δάσκαλοι στέκονταν πάντα πλάι στο τηλέφωνο όταν μιλούσαν μαζί τους και τα ανάγκαζαν να λένε πως "αγαπούν το σχολείο και μαθαίνουν πώς να γίνουν καλοί μουσουλμάνοι". "Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο Ισλάμ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοί", λέει ο Αλί.

Η μουσουλμανική κοινότητα της Κένυας είναι μετριοπαθής και οι ανώτεροι θρησκευτικοί ηγέτες της εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τα όσα διαδραματίζονταν στο Χαντίτζα. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που εισέβαλαν σε αυτό και απελευθέρωσαν τα παιδιά, συνέλαβαν τον διευθυντή του Μοουλίντ Αμπντί Αχμέντ.