Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( άνετη νίκη σαρόν :: 29-01-2003) 

Άνετη νίκη Σαρόν

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής όλων των εποχών στις εκλογές

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Η νίκη του είχε προαναγγελθεί, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών απλώς την επιβεβαίωσαν. Ο Αριέλ Σαρόν θα παραμείνει πρωθυπουργός του Ισραήλ. Οι ψηφοφόροι της χώρας, ωστόσο, έστειλαν ένα ακόμη μήνυμα με το υψηλότερο ποσοστό αποχής όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, το Λικούντ, το κόμμα του απερχόμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού εξασφαλίζει στην Κνεσέτ 37 έδρες, σε σύνολο 120, έναντι 19 εδρών για τους Εργατικούς και 15 για το κεντρώο Σινουί. Με άλλα λόγια, το Λικούντ κερδίζει (με "όπλο" τη σκληρή στάση του Σαρόν έναντι των Παλαιστινίων) 18 επιπλέον έδρες, οι Εργατικοί υφίστανται (εξαιτίας της πιο συμφιλιωτικής προσέγγισης του Άμραμ Μίτζνα) τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους χάνοντας 6 έδρες και το Σινουί, το οποίο υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, γίνεται το τρίτο κόμμα στο ισραηλινό Κοινοβούλιο ­ μια κρίσιμη θέση που κατείχαν κατά παράδοση υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι πολιτικοί.

Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί

Οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τους Παλαιστινίους περιορισμένους στις πόλεις και τα χωριά τους και επτά, νεκρούς ανάμεσά τους από ισραηλινά πυρά. Το ποσοστό συμμετοχής των Ισραηλινών ψηφοφόρων, ωστόσο, δεν ξεπέρασε το 68,5%. Ήταν το χαμηλότερο στην ιστορία του Ισραήλ. Και αυτό, παρ' ότι οι Άραβες Ισραηλινοί δεν επανέλαβαν το μποϊκοτάζ των προηγούμενων εκλογών. Ούτε οι εκκλήσεις του Σαρόν βοήθησαν ("Πολίτες του Ισραήλ, πηγαίνετε να ψηφίσετε", δήλωσε από την Ιερουσαλήμ) ούτε οι ανάλογες προσπάθειες του Μίτζνα (που πέρασε τη χθεσινή ημέρα στο τηλέφωνο, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του), ούτε, βέβαια, η έκκληση προς τους Ισραηλινούς του Αραφάτ να "ψηφίσουν την ειρήνη των γενναίων" (τη συμφωνία του Όσλο με τους Εργατικούς του Ράμπιν, η οποία προσέφερε στους Παλαιστινίους περιορισμένη αυτονομία).

"Σαρόν, δολοφόνε". Παλαιστίνιος διαδηλώνει

"Δεν ψηφίζω διότι, ούτως ή άλλως, σε δύο χρόνια θα έχουμε ξανά εκλογές", δήλωσε ένας νεαρός, ο Άριε Γκέιγκερ, στην ισραηλινή τηλεόραση. Πράγματι, δεν είναι λίγοι οι Ισραηλινοί που πιστεύουν πως ο Σαρόν δεν θα κατορθώσει να σχηματίσει έναν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν είναι όμως λίγοι, καθώς φαίνεται, αυτοί που θέλησαν να ρίξουν, με την αποχή τους, μια ψήφο διαμαρτυρίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης του Λικούντ εξασφάλισε χθες μία δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία. Πόσο εξυπηρετεί αυτό την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή; Όπως έγραφε χθες στους "Times" o Στίβεν Φάρελ, "αφού πάει να ψηφίσει ο Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, ελάχιστες προοπτικές υπάρχουν να ακολουθήσει σύντομα τον οδικό χάρτη προς την ειρήνη".

Τρία σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσκαλέσει όλα τα σιωνιστικά κόμματα να συμμετάσχουν σε "μια όσο το δυνατόν ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας", η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία και θα θέσει τέρμα στην πολιτική αστάθεια. Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, παρόλο που υπέστη εντυπωσιακή ήττα, απέκλεισε τη συνεργασία με τον Αριέλ Σαρόν και δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα είναι μια "μαχόμενη αντιπολίτευση και εναλλακτική λύση στη δεξιά κυβέρνηση". Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, διαγράφονται επίπονες και μακροχρόνιες και τα πιθανά σενάρια είναι τρία:

1. Λικούντ/Εργατικοί/Σινουί Ένας τέτοιος κεντροδεξιός συνασπισμός θα έδινε στον Σαρόν περίπου 68 έδρες στην Κνεσέτ, μία άνετη πλειοψηφία. Θα χαρακτηριζόταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ο Σαρόν θα μπορούσε, θεωρητικά, να κάνει βήματα προς την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" του Κουαρτέτου, ο οποίος προβλέπει ένα προσωρινό παλαιστινιακό κράτος έως το 2003. Πόσες ακριβώς "επώδυνες παραχωρήσεις" διατίθεται να κάνει απομένει να φανεί ­ δεν μπορεί, ωστόσο, να επιλέξει την απόλυτη αδιαλλαξία. Οι Εργατικοί υποστηρίζουν το διάλογο με τους Παλαιστινίους, ενώ το Σινουί επιθυμεί την κατάργηση των εβραϊκών οικισμών.

2. Λικούντ/Εργατικοί Παρά την κατηγορηματική άρνηση του ηγέτη των Εργατικών δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί με κάποιον άλλο, λιγότερο "απόλυτο" ηγέτη. Σε κάθε περίπτωση, ο Σαρόν θα καλέσει πιθανότατα τον Μίτζνα να βάλει στην άκρη τους ενδοιασμούς του και να συνεργαστεί μαζί του για την εύρεση μιας λύσης ειρήνης.

3. Λικούντ και δεξιά κόμματα Ένα εφιαλτικό σενάριο για την ειρήνη. Η παρουσία κομμάτων όπως το Σας και η Εθνική Ένωση θα ενίσχυαν απλώς την πτέρυγα των σκληροπυρηνικών εντός του Λικούντ. Ο Σαρόν το γνωρίζει και έχει δεσμευτεί να μην αφήσει τον ισραηλινό λαό στο έλεος των δεξιών κομμάτων. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Ευρώπη, η Ρωσία και ο ΟΗΕ θα δυσαρεστούνταν με έναν τέτοιο συνασπισμό. Τα δεξιά κόμματα υποστηρίζουν την εκδίωξη των Αράβων από την εβραϊκή γη και μιλούν ακόμη και για δολοφονία του Αραφάτ.