"Ta Nea" Newspaper
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Μεταλλαγμένες αγελάδες για… καλό τυρί
Νεοζηλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν τις πρώτες στον κόσμο κλωνοποιημένες αγελάδες που παράγουν ειδικό γάλα το οποίο μπορεί να κάνει σημαντικά ευκολότερη και πιο γρήγορη την παραγωγή τυριού. Οι ερευνητές στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν πως ένα κοπάδι από εννέα γενετικά τροποποιημένες αγελάδες παράγει τώρα γάλα με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης κασεΐνη (τυρίνη), η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την τυροκομία. Ώς τώρα αγελάδες είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να παράγουν πρωτεΐνες για ιατρικούς σκοπούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται γενετική επέμβαση στο ίδιο το γάλα. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως το επίτευγμά τους θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία του τυριού και οι ίδιες τεχνικές, αν επεκταθούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε οι αγελάδες να παράγουν γάλα που να έχει "κατά παραγγελία" συστατικά. Ωστόσο, πολλοί περιβαλλοντολόγοι υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για την ασφάλεια τέτοιων προϊόντων, τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ ώς τώρα στην αγορά.