Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανάλυση

( υπουργοί σε... ηλεκτρικές καρέκλες :: 04-01-2003) 

Υπουργοί σε… ηλεκτρικές καρέκλες

Βαθμός επικινδυνότητας για τον καθένα. Στους 10 βαθμούς ο υπουργός… καίγεται!

Σε… ηλεκτρικές καρέκλες νιώθουν πως κάθονται οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς τα μεν προβλήματα στον τομέα τους διογκώνονται και σωρεύονται, ο δε Πρωθυπουργός ουσιαστικά τούς έχει προειδοποιήσει πως πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοσή τους - δηλαδή, εάν δεν περάσουν τις… εξετάσεις μπορεί να μεταβληθούν και πάλι σε απλοί βουλευτές, άνευ υπουργικού θώκου. Το… ηλεκτρικό ρεύμα στις υπουργικές καρέκλες αυξάνεται το 2003 και λόγω των ιδιορρυθμιών που δημιουργεί το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας: η Αθήνα, σε αντίθεση με πολλές άλλες προεδρίες, πραγματοποιεί μια ουσιαστικά "πρωθυπουργοκεντρική" προεδρία, σε - μερική μόνο - συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα - ολοκλήρωση της διεύρυνσης, συνολική πολιτική για τη μετανάστευση, ολοκλήρωση των εργασιών της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και, φυσικά, διαχείριση του πολέμου με το Ιράκ - δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα οποιουδήποτε υπουργείου. Μονάχα στο… Μέγαρο Μαξίμου. Και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μπορεί να κρυφοχαίρονται για την προοπτική η προεδρία να είναι… "παράσταση για έναν", γνωρίζουν όμως επίσης, εκ πείρας αν μη τι άλλο, ότι η εικόνα της κυβέρνησης δεν κρίνεται μονάχα από τη χειραψία του κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο Μπους ή την προβολή τού Πρωθυπουργού στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, κάθε υπουργός θα κληθεί να συμβάλει στη βελτίωση αυτής της περίφημης εικόνας της κυβέρνησης… μόνος του, χωρίς τη βοήθεια του Πρωθυπουργού. Ο οποίος, ούτως ή άλλως, δεν θα έχει και ευχέρεια χρόνου να ασχοληθεί με τα τρέχοντα προβλήματα της κυβέρνησης - διατηρεί όμως ανελλιπώς τα πρακτικά τής ατζέντας του και από τα αποτελέσματά τους θα εξαρτηθεί, εκεί, κατά τον Ιούνιο, τι θα κάνει με το κυβερνητικό σχήμα. "ΤΑ ΝΕΑ", σε μία προσπάθεια αποτίμησης του… ηλεκτρισμού που διοχετεύεται στην καρέκλα κάθε υπουργού, βάζει για τον καθένα "βαθμό επικινδυνότητας" - όπου στους 10 βαθμούς ο υπουργός… καίγεται!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Το στοίχημα της προσέγγισης

Μετά την Κοπεγχάγη και την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών έχει απαλλαγεί από το μεγαλύτερο άγχος του - αυτά που μένουν για το 2003 είναι σε μεγάλο βαθμό "διαχειρίσιμα".

Στο ζήτημα της ελληνικής προεδρίας ξέρει πως, ουσιαστικά, αυτό που θα κάνει και ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός είναι η διατήρηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ των εταίρων αφ' ενός και της κοινής γνώμης αφ' ετέρου, εάν οι Αμερικανοί επιτεθούν στο Ιράκ. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να "φορτωθεί", ως αρμόδιος, τυχόν "γκάφες" ή ανοργάνωτες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν στο εξάμηνο από κακό συντονισμό των υπηρεσιών. Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Παπανδρέου θα ήταν μέσα στη χρονιά να λυθεί το Κυπριακό και, κατά συνέπεια, να προχωρήσει δραστικά η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν συμβεί, θα πρόκειται για ευθύνη καθαρά της άλλης πλευράς - οπότε ουδείς θα κατηγορήσει τον υπουργό Εξωτερικών ως υπεύθυνο. Μπορεί, όμως, να θεωρηθεί "αφελής" η πολιτική του για την προσέγγιση Αθήνας - Άγκυρας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Τρεις προκλήσεις

Ο υπουργός-αστέρας της προηγούμενης χρονιάς έχει μπροστά του δύο μεγάλες δοκιμασίες: Η μία είναι η δίκη των μελών της 17Ν, όπου θα πρέπει να αποδειχθεί η ορθότητα των συλλήψεων που έκανε το καλοκαίρι του 2002. Η άλλη είναι η σύλληψη του διαφεύγοντος ακόμη ΕΛΑ, την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να έχει πετύχει έως τον Μάρτιο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ακούσει και πάλι τις υπόγειες κατηγορίες περί των… στραβών ματιών που κάνει η κυβέρνηση για κάποιους ανθρώπους με παρελθόν στην τρομοκρατία.

Η τρίτη πρόκληση για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης είναι αυτή στην οποία ουδείς εκ των προκατόχων του έχει ανταποκριθεί - ο "εξανθρωπισμός" της συμπεριφοράς της Αστυνομίας, που κάθε χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής στις εκθέσεις-κόλαφους για τις συμπεριφορές των οργάνων της τάξης στα αστυνομικά τμήματα.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Χρονιά στρωμένη με… αγκάθια

Πολλές "καυτές πατάτες" θα έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης το 2003. Ύστερα από το αίσιο τέλος που είχε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατά το 2002 και αφού μετατράπηκε σε κέρδος η αρχική περιπέτεια στο μέτωπο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο πρώτος τη τάξει υπουργός εξακολουθεί να επικεντρώνει την εσωκομματική κριτική ότι δεν προχωρεί σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης. Το 2003 θα είναι προεκλογικό έτος. Άρα οι πρωτοβουλίες του υπουργού προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι καθοριστικές. Εκτός αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα στην περίπτωση που συνεχισθεί η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ, αλλά και το ενδεχόμενο των νέων αναθεωρήσεων στα μεγέθη του προϋπολογισμού από την Eurostat, για τις οποίες δέχθηκε τα πυρά τις αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης ο υπουργός θα βρει στον δρόμο του το 2003 και άλλα μεγάλα αγκάθια που κάνουν δύσκολο το έργο του. Καταρχήν θα πρέπει να προωθήσει φλέγοντα ζητήματα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. μεταξύ των οποίων είναι οι αποφάσεις για τη μεγαλύτερη ευελιξία στην "πολιτικά ευαίσθητη" αγορά εργασίας.

Το 2003 ο κ. Χριστοδουλάκης καλείται να κερδίσει και το στοίχημα της απορρόφησης των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ, όπως και της εξασφάλισης της χρηματοδότησης των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χωρίς να ξεφύγουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μάχη με τον χρόνο

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γνωρίζει πως το πρόβλημά της έχει μονολεκτικό τίτλο: έργα.

Αρχής γενομένης από το στοίχημα του Κηφισού, όπου γέφυρες πέφτουν και καινούργιες στήνονται, αλλά η μάχη με τον χρόνο και τις πλημμύρες δεν έχει κριθεί. Στα Ολυμπιακά έργα τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά σφιχτά. Επιπλέον, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις των έργων στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρέπει να υπάρξουν και άλματα στα λεγόμενα μεγάλα έργα - το Ρίο, το Μετρό και την Εγνατία. Το άγχος τής κ. Παπανδρέου για τα έργα επιτείνεται από το γεγονός ότι όλοι στην κυβέρνηση υπολογίζουν στα έργα, ως ένα εν δυνάμει καλό χαρτί εν όψει εκλογών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ

Ζητούνται… θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας είναι υπεύθυνος γι' αυτό που η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, την ανεργία. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν πως θα υπάρξει μείωση του ποσοστού της ανεργίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ' επανάληψη έχει επισημάνει πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ΟΑΕΔ όχι μόνο δεν συντείνει στην αύξηση της απασχόλησης (σ.σ.: 300.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2004 έχει υποσχεθεί ο κ. Σημίτης), αλλά οδηγεί σε κακοδιαχείριση και κακή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Κοινωνικού Ταμείου. Επιπλέον, στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, θα τεθεί προς συζήτηση η έκθεση για τα ασφαλιστικά συστήματα - και η οποία θα δακτυλοδείχνει την Ελλάδα ως χώρα που προχώρησε σε ελλιπέστατη μεταρρύθμιση.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

"Χρεωμένος" με την καθημερινότητα

Το 2003 θα δοκιμασθούν οι αντοχές του υπουργού Εσωτερικών απέναντι στο… ιερό τέρας της ελληνικής πραγματικότητας, τη γραφειοκρατία. Η οποία, εν πολλοίς, είναι υπεύθυνη και για την κακή εικόνα που έχει η κυβέρνηση στα λεγόμενα θέματα της καθημερινότητας. Το πρώτο πεδίο δοκιμής θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς σε επίπεδο νομαρχιών και δήμων, καθώς τυπικά η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη, ουσιαστικά όμως οι πολίτες χρεώνουν σε αυτήν ό,τι αρνητικό συναντούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεύτερος στόχος του κ. Σκανδαλίδη είναι η εκπόνηση ενός εκλογικού νόμου που θα καταφέρει όχι απλώς να εγγυάται τη σταθερότητα και την ορθή εκπροσώπηση, αλλά - ει δυνατόν - και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ

Στην… κόψη της Ολυμπιακής

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής μέσα στον χρόνο που ξεκίνησε καλείται να κερδίσει τέσσερα μεγάλα "στοιχήματα".

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο υποψήφιο, που είναι ο όμιλος του εφοπλιστή κ. Σταμάτη Ρέστη, έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση, ενώ η εταιρεία χρειάζεται επειγόντως ιδιωτικά κεφάλαια για να μπορέσει να επιβιώσει. Εάν δε προχωρήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, η εταιρεία εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική θέση (λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, των κοστοβόρων αλλαγών στα δρομολόγια κ.λπ.).

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο στο οποίο το υπουργείο Μεταφορών (μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης) καλείται να δώσει γρήγορα λύσεις, είναι η βελτίωση του τρόπου μετακινήσεων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αθηνών με τις αστικές συγκοινωνίες, που αποτελούν τον μεγαλύτερο βραχνά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Επίσης, για τον υπουργό Μεταφορών μεγάλο στοίχημα αποτελούν τα ολυμπιακά έργα του τραμ και του προαστιακού σιδηροδρόμου (τμήμα Αθηνών - Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών - αεροδρομίου Σπάτων), τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη του 2004. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων θα πρέπει να περατωθεί εντός του 2003. Ακόμα, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ είναι άλλο ένα μεγάλο μέτωπο που απαιτεί δουλειά, καθώς στον τομέα αυτό προβλέπεται να διατεθεί το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων (1,3 τρισ. δρχ.) από το Γ' ΚΠΣ που αντιστοιχεί στο υπουργείο Μεταφορών.

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Πόλεμος" με την ακρίβεια

Ένας δύσκολος χρόνος πέρασε για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Και ένας δύσκολος έρχεται. Το ποδαρικό τού ευρώ το 2002 συνοδεύθηκε με ακρίβεια στην αγορά λόγω στρογγυλοποιήσεων των τιμών και των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις προκαλώντας δυσφορία στους καταναλωτές, αλλά και πρόβλημα στην κυβέρνηση που δεν είχε σύμμαχο ούτε τον καιρό. Η ακρίβεια στην αγορά είναι το μεγάλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Ανάπτυξης και το 2003. Είναι γεγονός ότι οι κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς περιορίζουν τις επιλογές του. Τα διοικητικά μέτρα ελέγχου των τιμών αποκλείονται. Απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες άλλωστε σκοπεύει να προχωρήσει ο υπουργός. Πρόκειται για την καθιέρωση του ψηφιακού παρατηρητηρίου για τους καταναλωτές στις τιμές των τροφίμων και άλλων προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα, αντίστοιχου με αυτού των τιμών των καυσίμων. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, των παρεμβάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των άλλων θεσμικών μέτρων που ετοιμάζει ο κ. Τσοχατζόπουλος θα κρίνουν πολλά σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα της αγοράς.

Υπάρχει όμως και το στοίχημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ζητούμενο είναι πώς θα μπουν και άλλοι παραγωγοί στην αγορά ώστε να αποφευχθούν προβλήματα επάρκειας κατά το 2004 και το 2005. Επίσης θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" και όλων των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των "ειδικών" δραστηριοτήτων (νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα), ιδίως για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

Στο… ναρκω-πέδιο του Κορυδαλλού

Η νέα χρονιά ξεκίνησε στραβά για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πριν κοπεί η βασιλόπιτα, ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος εκλήθη να διαχειρισθεί την κρίση που δημιουργεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας το "κοκτέιλ θανάτου" για τρεις κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και το γεγονός ότι τα ναρκωτικά εξακολουθούν να διακινούνται ελευθέρως στα κελιά. Η συνέχεια δείχνει εξαιρετικά δύσκολη.

Έως τον Μάρτιο ξεκινά η δίκη της 17Ν - με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και τον χρόνο να τρέχει αμείλικτος προς την παραγραφή κι άλλων αδικημάτων - και είναι δεδομένο ότι όποιο "παρατράγουδο" κι αν υπάρξει, οι επιπτώσεις θα αγγίξουν πρώτα απ' όλους στην κυβέρνηση τον υπουργό Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, ο κ. Πετσάλνικος θα πρέπει να προωθήσει τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που έρχεται μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης (με ορισμό τρομοκρατίας, λίστα τρομοκρατικών αδικημάτων κ.ά.), ενώ έως το τέλος του 2003 θα πρέπει να έχει καταρτισθεί και ο νόμος για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που θα αλλάξει το καθεστώς έκδοσης κατηγορουμένων εντός της Ε.Ε. Και όλα αυτά, με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις περί αποδυνάμωσης των δικαιωμάτων του πολίτη…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΥΣ

Αντιμέτωπος με… τα τρακτέρ

Ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Δρυς το 2002 πέρασε από τη "φωτιά" των βαμβακοπαραγωγών και δεν κάηκε. Από την ίδια δοκιμασία θα κληθεί να περάσει και το 2003. "Αγκάθια": πάλι οι επιδοτήσεις των βαμβακοπαραγωγών και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των καπνοπαραγωγών. Τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, που σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν σε πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές στις αγροτικές περιοχές, παραμένουν ανοικτά. Εκτός αυτού ενδέχεται να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στην περίπτωση αυτή ο καπνός, το βαμβάκι και το λάδι θα τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αγκάθι για τον υπουργό και η αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Φάρμακο για την Υγεία

Ο καθηγητής ο οποίος προΐσταται του υπουργείου Υγείας επωμίζεται επίσης μεγάλο μέρος αυτού που ονομάζεται προβλήματα καθημερινότητας. Πολύ σύντομα πρέπει να φροντίσει το άνοιγμα του Νοσοκομείου Χαϊδαρίου - όπου ακόμη οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν πεισθεί από τον συνάδελφό τους υπουργό. Κι έπειτα, θα πρέπει ν' αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα "χρονίζοντα" προβλήματα των νοσοκομείων - τα χρέη τους και την ανάγκη για νέες πτέρυγες.