Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ζητεί εντολή για λύση :: 04-01-2003) 

Θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία ο Γλαύκος Κληρίδης

Ζητεί εντολή για λύση

Θεωρεί "εθνικό χρέος" να παραμείνει στην εξουσία για 16 μήνες

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα ανακοίνωσε χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία σε 16 μήνες - όταν, δηλαδή, η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κληρίδης, σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε πως στόχος του είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης καθολικής αποδοχής. Δικαιολόγησε την απόφασή του για υποψηφιότητα επικαλούμενος ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, που συνιστούν την παραμονή του στην εξουσία "εθνικό χρέος".

Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε τους κεντρώους, δεξιούς, σοσιαλιστές και αριστερούς να του δώσουν ισχυρή εντολή, ώστε να συνεχίσει να διαπραγματεύεται προς όφελος του κυπριακού λαού - Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Πριν να προχωρήσει στο διάγγελμα, ο κ. Κληρίδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επίσης υποψήφιο Γιαννάκη Ομήρου. Ο τελευταίος όμως, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι παραμένει υποψήφιος.

Το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα απέρριψαν την πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής και επέμειναν με χθεσινοβραδινές τους ανακοινώσεις στη στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης απολαμβάνει σχεδόν την πλήρη εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού, με τις δημοσκοπήσεις να του δίδουν δημοτικότητα της τάξεως του 85%.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεχόταν πιέσεις από δύο πλευρές υπέρ τής εκ νέου υποψηφιότητάς του: η μία ήταν οι στενοί του συνεργάτες, όπως οι κ.κ. Κούρος και Μαρκίδης, οι οποίοι υποστήριζαν μετ' επιτάσεως ότι ο κ. Κληρίδης όφειλε να μείνει στον προεδρικό θώκο για να ολοκληρώσει το "ιστορικό έργο του" - εκτός από την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, να πετύχει και την επίλυση του Κυπριακού. Αντίστοιχες πιέσεις, ωστόσο, ασκούσαν στο παρασκήνιο και οι ξένοι παράγοντες και διαμεσολαβητές - με άλλη, όμως, επιχειρηματολογία. Αυτοί υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν θα ήταν υποψήφιος ο κ. Κληρίδης, της χώρας θα ηγείτο ο κ. Παπαδόπουλος, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν να προηγείται σημαντικότατα του συνυποψηφίου του κ. Ομήρου. Γενική εκτίμηση είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα τηρούσε την ίδια στάση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με αυτήν του κ. Κληρίδη, δεδομένου ότι υποστηρίζεται και από το ΑΚΕΛ, το οποίο ουδέποτε έχει στηρίξει είτε το σχέδιο Ανάν είτε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Ντενκτάς, χάνει ένα ένα τα ερείσματά του εντός και εκτός κατεχομένων. Μετά την ομοβροντία που εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ζητώντας την παραίτησή του "εδώ και τώρα" - απαίτηση την οποία ο κ. Ντενκτάς φέρεται να σκέπτεται -, στην υπόθεση παρενέβη χθες και η τουρκική προεδρία. Με σαφείς αιχμές κατά του κ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του κ. Σεζέρ, ο Τατζάν Ιλντέμ, τόνισε ότι μία συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Τουρκίας.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Έκκληση για κυβέρνηση καθολικής αποδοχής

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγγειλε την υποψηφιότητά του με δήλωση του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

"Είναι γνωστή σε όλους η απόφασή μου να αποχωρήσω από την πολιτική με το τέλος της δεύτερης προεδρικής μου θητείας. Άλλωστε, θα έκλεινα έναν ολοκληρωμένο πολιτικό κύκλο ιδιαίτερα μετά την ιστορική απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν για μένα μια εύκολη απόφαση. Η δύσκολη απόφαση είναι αυτή που καλούμαι να πάρω τώρα. Διότι η απόφαση αυτή δεν καθορίζεται από τις προσωπικές μου επιθυμίες αλλά από το ιστορικό μου χρέος.

Ένα χρέος που ποτέ δεν αρνήθηκα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιστορικές. Από αυτές κρίνεται το μέλλον της Κύπρου. Ο χρόνος μέχρι τη λήξη της θητείας μου είναι ελάχιστος και για να διαπραγματευτώ μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χρειάζομαι επαρκή χρόνο και πιο νέα ξεκάθαρη λαϊκή εντολή. Μια εντολή που θα προέλθει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Γι' αυτό και αισθάνομαι ότι η ιστορική ευθύνη μού επιβάλλει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές να διεκδικήσω αυτήν την εντολή. Με εντολή περιορισμένου χρόνου. Γι' αυτό δεσμεύομαι για δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι η εντολή που διεκδικώ θα είναι διάρκειας δεκαέξι μηνών με αποκλειστικό στόχο τον χειρισμό του εθνικού θέματος μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο και την ολοκλήρωση ενσωμάτωσης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, ότι για την αποφυγήν οποιασδήποτε τριβής και την επίτευξη του στόχου της εθνικής ενότητας θα καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής. Έτσι ώστε η διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησης να γίνεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση".

Γιακίς: Εφικτή συμφωνία ως τον Απρίλιο

Συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου είναι δυνατή μέχρι τον Απρίλιο, πέραν της ημερομηνίας του τέλους Φεβρουαρίου που προωθεί ο ΟΗΕ, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς. "Η 28η Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία τεχνητή. Δεν αντικατοπτρίζει το τέλος μιας καθορισμένης περιόδου", υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς το τουρκικό κανάλι NTV ο Γιακίς.

"Η 16η Απριλίου αποτελεί μια ημερομηνία περισσότερο πραγματική", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην ημερομηνία υπογραφής τής συνθήκης ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.