Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Οικονομική είδηση

( νικος χριστοδουλακης - αυξήσεις σε δημόσιο, συντάξεις το 2004 :: 17-03-2003) 

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Αυξήσεις σε Δημόσιο, συντάξεις το 2004

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Πακέτο παροχών με εισοδηματικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, το 2004, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο πάνω από τον πληθωρισμό, μέσω των νέων μισθολογίων, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι η καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο θα ξεκινήσει την 1.1.2004.

Ο υπουργός εκπέμπει σήμα κινδύνου για την οικονομία, αν ο πόλεμος στο Ιράκ διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, ενώ είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέος νόμος για τα πανωτόκια.

Νίκος Χριστοδουλάκης: Ο πόλεμος θα δημιουργήσει ένα καθεστώς εχθρότητας απέναντι στη Δύση, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και σε όλο τον αραβικό κόσμο

Σε μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και άλλων οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2004, παράλληλα με την εφαρμογή των νέων μισθολογίων στον δημόσιο τομέα που θα προβλέπουν αυξήσεις υψηλότερες από τον πληθωρισμό. Αυτό προαναγγέλλει ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο υπουργός θεωρεί ότι η καλύτερη πολιτική για τις εκλογές είναι η σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Εκεί δίνω το κύριο βάρος, γιατί αυτή θα επιτρέψει να ξεδιπλωθούν μια σειρά από πολιτικές ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά και στους κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης και της διοίκησης το επόμενο έτος. Άλλωστε, κάθε χρόνο γίνεται αυτό και είναι φυσικό να γίνει και τον επόμενο. Γι' αυτό και μία από τις αποφάσεις που λάβαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην ξεφύγουμε από τη σταθερή εφαρμογή της πολιτικής μας, ώστε μέσω της ανάπτυξης να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Σε ό,τι αφορά τα νέα μισθολόγια στο Δημόσιο, σημειώνει ότι «φέτος θα διαπραγματευθούμε τα μισθολόγια στο Δημόσιο, τα οποία θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2004 και θα προβλέπουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Είναι φυσικό, όταν γίνεται ένα νέο μισθολόγιο να είναι καλύτερο από μια απλή μισθολογική πολιτική». Και διευκρινίζει ακόμη ότι:

«Τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος θα συζητηθούν "πακέτο" με τα νέα μισθολόγια. Η καταβολή των αναδρομικών θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους».

Η ακρίβεια

Του ασκείται κριτική - και εσωκομματική - για την ακρίβεια στην αγορά που πλήττει το πορτοφόλι του καταναλωτή. Γι' αυτήν τοποθετείται, λέγοντας ότι:

«Θεωρώ ότι οι παροχολογίες και ο λαϊκισμός επειδή υπάρχει μία πίεση, χωρίς να ενισχύσουμε την ανάπτυξη αλλά μόνον αυξάνοντας το χρέος, είναι αδιέξοδο. Πράγματι, για συγκυριακούς λόγους υπάρχει μια αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης και λόγω των στρογγυλοποιήσεων του ευρώ, κάτι που έγινε σε όλες τις χώρες-μέλη. Αυτό ήταν το αναπόφευκτο κόστος του ευρώ, παρ' όλη τη μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης που έγινε».

Αναφέρει, πάντως, ότι «ο πληθωρισμός δεν διατάσσεται από την κυβέρνηση. Για την καταπολέμησή του πρέπει να συμβάλουν όλοι. Η κυβέρνηση το κάνει, κρατώντας χαμηλά τις αυξήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά είναι ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».

Γύρω από την ανάπτυξη θα οργανώσουμε την άμυνά μας

«Αν δεν υπάρξει έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Σήμα κινδύνου για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία εκπέμπει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης, στην περίπτωση που ο πόλεμος στο Ιράκ διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα αυξηθεί περαιτέρω μόνο αν υπάρξει έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

«Θα ήταν επιπόλαιο να πει κανείς ή να προεξοφλήσει ότι η πολεμική αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα γύρω από το Ιράκ θα τελειώσει οπωσδήποτε σε έναν μήνα. Είναι προφανές, ότι αν παραταθούν οι εχθροπραξίες, αν δημιουργηθούν προβλήματα στην παραγωγή του πετρελαίου, αν υπάρξει μαζικό κύμα προσφύγων - και όλα αυτά δεν είναι και τόσο απίθανο να συμβούν - τότε οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και ευρύτερες», προειδοποιεί ο κ. Χριστοδουλάκης, εκδηλώνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνέπειες που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτές, όμως, θα είναι σημαντικές, ακόμη και αν δεν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο. Ο υπουργός τονίζει ότι «κάθε πόλεμος είναι επικίνδυνος για όλες τις οικονομίες. Ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή δημιουργεί μείζονα προβλήματα. Πρώτα απ' όλα, είναι βέβαιον ότι θα ωθήσει αυξητικά τις τιμές του πετρελαίου. Ευτυχώς αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο μετά τον χειμώνα και έτσι αποφεύγονται ορισμένες αρνητικές επιδράσεις. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα πίεσης στο κόστος παραγωγής και στην ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων προϊόντων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έως το τέλος του έτους

«Το κόστος αυτό μπορούν να το αντέξουν οι οικονομίες αν ο πόλεμος είναι μικρής διάρκειας», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης και εκτιμά ότι στην περίπτωση αυτή - όπως έγινε και το 1990-1991 - «θα ανέβει λίγο ο πληθωρισμός, μεταξύ μισής και μίας μονάδας, ενώ θα μειωθεί κατά ορισμένα δέκατα ο ρυθμός ανάπτυξης». Επιπτώσεις που εκτιμά ότι θα αφορούν σύντομο χρονικό διάστημα και θα αποκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «θα είναι λάθος να περιορίσουμε τις συνέπειες στις τιμές του πετρελαίου. Οι συνέπειες θα είναι ευρύτερες. Πρώτα απ' όλα, ο πόλεμος θα δημιουργήσει ένα καθεστώς ανασφάλειας, καχυποψίας και εχθρότητας, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά ενδεχομένως και σε όλο τον αραβικό κόσμο απέναντι στη Δύση. Αυτό θα είναι ατυχία, γιατί μας πήρε πολλές δεκαετίες για να καλλιεργηθεί μια διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στις αραβικές χώρες και την Ευρώπη».

Κλειδί η ανάπτυξη

Ο υπουργός αποδίδει τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, κυρίως στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν στην αγροτική παραγωγή τα καιρικά φαινόμενα και λιγότερο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και επισημαίνει ότι και στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες ανέβηκε ο πληθωρισμός εξαιτίας του πετρελαίου. Η αύξηση αυτή, όμως, ήταν μικρότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτό το αποδίδει - εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων - στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 4%, άρα και υψηλή ζήτηση για κατανάλωση που δημιουργεί πίεση στον πληθωρισμό, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση. Και τονίζει: «Τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης θα πρέπει να τον κρατήσουμε ως κόρην οφθαλμού. Γύρω από την ανάπτυξη θα οργανώσουμε όλη μας την άμυνα. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ καμία άλλη πολιτική, αν δεν έχει ως προϋπόθεση τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ο κ. Χριστοδουλάκης δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού το επόμενο δίμηνο. Λέει ότι «αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου. Αν δεν υπάρξει, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Ήδη παρατηρείται μια μικρή κάμψη αυτόν τον μήνα. Πιστεύω ότι θα ζήσουμε το ίδιο σενάριο με πέρυσι, όταν είχαμε μια αύξηση του πληθωρισμού και σταδιακά μετά πήρε την κατηφόρα, με αποτέλεσμα να φθάσουμε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα στο τέλος του έτους».

Ο τουρισμός

Όμως όσον αφορά τις επιπτώσεις που δέχεται ο τουρισμός, σημειώνει:

«Υπάρχει πρόβλημα και θα ήταν εθελοτυφλία να μην το βλέπει κανείς». Το θεωρεί, ώς έναν βαθμό, φυσιολογικό, λόγω της πολεμικής ατμόσφαιρας που υπάρχει διεθνώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση των κρατήσεων κατά 20% στην Ελλάδα και ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συζητηθούν στο ΕΚΟΦΙΝ της προσεχούς Πέμπτης, ως προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, τονίζει: «Το βασικότερο στα μέτρα αυτά είναι η διασφάλιση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στις τιμές. Η σταθερότητα της πολιτικής, ώστε να μη διολισθήσει σε περικοπές δαπανών είτε σε ένα κλίμα παροχολογίας. Το άλλο είναι μια συνεννόηση για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της οικονομίας».

Να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας με πρόγραμμα

«Οι εκλογές αργούν ακόμα και πιστεύω ότι αυτό που τώρα οφείλω να κάνω είναι να κοιτάξω να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στην οικονομική πολιτική. Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές σε εκείνη την περιφέρεια στην οποία θα κριθεί ότι μπορώ να προσφέρω καλύτερα στο ΠΑΣΟΚ. Όποια κι αν είναι, όμως, θα έχει μεγάλη σχέση με την Κρήτη και τους Κρητικούς». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με την απάντησή του αυτή, δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων του για την περιφέρεια στην οποία θα πολιτευτεί, ενώ τοποθετεί στο 2004 τη διενέργεια των εκλογών.

Στην κυβέρνηση ασκείται κριτική ότι είναι καλή στα μεγάλα ζητήματα αλλά χάνει στα μικρά που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει: «Ακριβώς επειδή πετύχαμε στα μεγάλα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας και της ασφάλειας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις όλα τα μικρά, χωρίς όμως να παγιδευτούμε από μια λογική ότι μόνο με αυτά πρέπει να ασχολούμαστε.

Τη μάχη της καθημερινότητας πρέπει να τη δώσουμε με πρόγραμμα και όχι γενικά και αόριστα. Χρειάζεται μια επιλεκτική παρέμβαση, σε συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους θα πετυχαίνουμε. Θα είναι λάθος να κρίνουμε το σύστημα υγείας της χώρας μόνο από την κακή κατάσταση που τυχόν βρίσκονται οι χώροι υποδοχής. Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή έχει αλλάξει ριζικά το επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης για τον Έλληνα».

Όχι νέος νόμος για τα πανωτόκια

«Θέλω, να επαναλάβω ότι νέος νόμος για τα πανωτόκια δεν χρειάζεται να γίνει», ξεκαθαρίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Αν υπάρχει κάποιο θέμα που χρειάζεται διευκρίνιση, μπορούν οι νομικές υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομίας να το λύσουν. Οι διακανονισμοί για τα πανωτόκια πρέπει να γίνουν με βάση το ισχύον πλαίσιο. Είναι λάθος να καλλιεργείται μια αίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Με τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει και τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί, τα ζητήματα έχουν ξεκαθαριστεί και είμαι βέβαιος ότι είναι προς το συμφέρον των δανειοληπτών να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους».

Αυστηρή τιμωρία για τους τρομοκράτες

Πρόσφατα, ο κ. Χριστοδουλάκης με δήλωσή του προσέδωσε πολιτική διάσταση στα εγκλήματα της 17 Νοέμβρη. Για την κίνησή του αυτή λέει:

«Πάντα προσπαθώ να ερμηνεύω τα φαινόμενα και όχι να στέκομαι σε μία εκδοχή, η οποία ερμηνεύει μια νομική πλευρά της πραγματικότητας. Η δραστηριότητα της 17Ν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ειδεχθής, εγκληματική και ότι προκάλεσε μεγάλη ζημιά και στην ελληνική Δημοκρατία και στο κοινωνικό σύνολο και πάνω από όλα και στο ευρύτερο τμήμα της Αριστεράς, το οποίο θέλησε να καπηλευτεί. Έχω κάνει ανοικτή και σκληρή κριτική της 17Ν εδώ και πολλά χρόνια, όταν πολλοί άλλοι έδειχναν ανοχή και τις δολοφονίες τους τις αποκαλούσαν «εκτελέσεις». Κάτι σαν οφειλόμενη τιμωρία, δηλαδή. Γι' αυτό λέω ότι μπορεί να είχαν πολιτικά ελατήρια οι πράξεις τους, είτε για να δουν την ψυχωτική θεωρία τους να εμφανίζεται στον Τύπο είτε διότι αυτό πίστευαν. Αυτό, όμως, κατά την άποψή μου, κάνει τα εγκλήματά τους πιο ειδεχθή. Η τιμωρία πρέπει να είναι πιο παραδειγματική, γιατί όταν κανείς κάνει ένα έγκλημα για οικονομικούς λόγους ή από κάποιο προσωπικό μίσος ή πάθος αυτό δεν δημιουργεί κανένα κοινωνικό ρεύμα μίμησης. Όταν όμως κάποιοι επικαλούνται πολιτικά ελατήρια αυτό μπορεί να δημιουργήσει μία μίμηση στην κοινωνία και γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να απομονωθούν πολιτικά και ιδεολογικά και φυσικά να τιμωρηθούν και δικαστικά. Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση εξηγεί την πραγματικότητα και δεν αρκεί να λέμε ότι έκαναν όλα αυτά τα εγκλήματα επειδή είχαν εγκληματικά κίνητρα και τίποτε άλλο. Μόνο μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση μπορεί να θέσει οριστικά στο περιθώριο αυτή την παράλογη, στυγνή και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της τρομοκρατίας».