Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( μάχη για το "πολιτικό έγκλημα" :: 11-03-2003) 

Μάχη για το "πολιτικό έγκλημα"

Σήμερα η απόφαση για την ένσταση των κατηγορουμένων

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Με τη "μάχη" των ενστάσεων από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων αρχίζει η δεύτερη εβδομάδα της δίκης της 17 Νοέμβρη.

Οι εισαγγελείς Βασ. Μαρκής και Χρ. Λάμπρου θα αγορεύσουν επί τον ενστάσεων για το "πολιτικό έγκλημα"

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μιχάλης Μαργαρίτης άκουσε με μεγάλη προσοχή τους δικηγόρους των κατηγορουμένων και κρατούσε διαρκώς σημειώσεις όσες ώρες εκείνοι ανέπτυσσαν τα επιχειρήματά τους, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της οργάνωσης είναι πολιτικές και όχι αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Για τον λόγο αυτό, κατά την άποψη της υπεράσπισης, αρμόδιο δικαστήριο να δικάσει τους κατηγορουμένους δεν είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (σσ: αποτελείται αμιγώς από τακτικούς δικαστές), αλλά το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ένορκοι, δηλαδή οι λαϊκοί δικαστές.

Ο αντίλογος σε αυτήν τη θέση θα ακουστεί σήμερα έκτη ημέρα συνεδρίασης - από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων της 17 Νοέμβρη. Η πλευρά αυτή συντάσσεται με την άποψη που έχει διατυπωθεί και στο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του Εφετείου, ότι τα εγκλήματα των κατηγορουμένων δεν είναι πολιτικά και ως εκ τούτου ορθώς κρίνονται από το συγκεκριμένο δικαστήριο.

Αγόρευση εισαγγελέων

Ακολούθως ο λόγος θα δοθεί στους δύο εισαγγελείς της έδρας κ.κ. Χρ. Λάμπρου και Βασ. Μαρκή προκειμένου να τοποθετηθούν και να προτείνουν, πριν αποφασίσουν οι δικαστές για την τύχη της ενστάσεως, που είναι και η σημαντικότερη από όσες μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί. Κι αυτό, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση και να επιβάλει ποινές σε όσους κατηγορουμένους κριθούν ένοχοι για τα εγκλήματα που τους αποδίδονται.

Ο κύκλος των ενστάσεων αναμένεται να κλείσει με αυτήν που θα υποβάλει ο συνήγορος υπεράσπισης των "Θεσπρωτών", Κ. Καρατσώλη, Ηρ. Κωστάρη και Π. Σερίφη, κ. Γιάννης Σταμούλης και αφορά στην ακυρότητα της προδικασίας ζητώντας ταυτόχρονα να αφαιρεθούν από τον φάκελο της δικογραφίας όλες οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων.

Τα επιχειρήματα

Ο κ. Σταμούλης επικαλούμενος διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα υποστηρίξει ότι κακώς αποτελούν μέρος της δικογραφίας οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων, διότι αυτές ελήφθησαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου και χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Επίσης, θα υποστηρίξει ότι είναι άκυρη η εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο. Το κυριότερο επιχείρημά του είναι το εξής: Για τα εγκλήματα κατά της ζωής (ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών) προβλέπεται από το Ποινικό Δίκαιο η άσκηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Το δικαίωμα όμως αυτό έχουν στερηθεί οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, καθώς ο αντιτρομοκρατικός νόμος με βάση τον οποίο δικάζονται ορίζει την έκδοση ενός και μόνον αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος που δεν χωρεί αναίρεση, γεγονός που - κατά τον υπερασπιστή - παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας των πολιτών.

Την ένσταση περί ακυρότητας της προδικασίας αναμένεται να στηρίξουν εκτός από την ομάδα των "Θεσπρωτών και οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.