Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πόλεμος νεύρων στη β. κορέα :: 05-03-2003) 

Πόλεμος νεύρων στη Β. Κορέα

"Αερομαχίες" στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Έναν παράτολμο πόλεμο νεύρων μοιάζει να έχει κηρύξει στις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα - μία χώρα την οποία πολλοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιο επικίνδυνη από το Ιράκ. Η πρόσφατη παρενόχληση ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από βορειοκορεατικά μαχητικά, πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σε διεθνή εναέριο χώρο, το επιβεβαιώνει.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως η Βόρεια Κορέα - μία από τις τρεις χώρες που συνιστούν τον διαβόητο "άξονα του κακού" - είχε ομολογήσει πως εφαρμόζει μυστικά ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Δύο μήνες αργότερα, η Βόρεια Κορέα απέλασε τους επιθεωρητές τού ΟΗΕ, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις - "παγωμένες" από το 1994 - πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Τον Ιανουάριο, έγινε η πρώτη χώρα που αποχώρησε από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον υποστήριξε πως η Βόρεια Κορέα έθεσε ξανά σε λειτουργία έναν αντιδραστήρα, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την παραγωγή πλουτωνίου. Την ίδια περίοδο, λίγο πριν από την τελετή ανάληψης καθηκόντων του Νοτιοκορεάτη προέδρου, η "απείθαρχη" αυτή χώρα εκτόξευσε έναν πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Στην ίδια περιοχή, σε διεθνή εναέριο χώρο, έλαβε χώρα και το περιστατικό της Κυριακής.

Τέσσερα βορειοκορεατικά μαχητικά παρενόχλησαν ένα αμερικανικό αναγνωριστικό RC-135, το οποίο πραγματοποιούσε "πτήση ρουτίνας", και το ακολούθησαν επί είκοσι λεπτά φθάνοντας σε απόσταση μόλις 15 μέτρων. Αρχικά, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ένα από τα μαχητικά "κλείδωσε" το RC-135 στο "ραντάρ σκόπευσής του". Στη συνέχεια, όμως, ανασκεύασε λέγοντας πως επρόκειτο για το "ραντάρ πρόσκτησης". Σε κάθε περίπτωση, ήταν το πρώτο παρόμοιο περιστατικό από το 1969, όταν βορειοκορεατικά μαχητικά είχαν καταρρίψει σε διεθνή εναέριο χώρο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό, σκοτώνοντας 31 ανθρώπους. Δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, πιθανώς να το πράξουν μέσω της αντιπροσωπείας της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ. Ο Μπους επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει μπορεί να διευθετηθεί διά της διπλωματικής οδού - και ότι "η προσφυγή στη βία είναι η ύστατη επιλογή". Η κρίση, όμως, κλιμακώνεται.

Ιαπωνικές πηγές υποστήριξαν χθες πως "είναι θέμα χρόνου" να θέσει η Πιονγκγιάνγκ εκ νέου σε λειτουργία ένα εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικού καυσίμου. Οι αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της, είναι να "σύρει" την Ουάσιγκτον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα της ανανέωσης της οικονομικής βοήθειας και της υπογραφής ενός συμφώνου φιλίας. "Θέλουν απλώς να φανούν τρελοί και παράλογοι, είναι ένας καλός τρόπος να αποσπάσεις χρήματα", λέει ο Άντριου Λάνκοβ, από το Κέντρο Κορέας και Κίνας του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν μόνον όταν η Πιονγκγιάνγκ παροπλίσει τα πυρηνικά της προγράμματα. Όπως επισημαίνει ωστόσο η γαλλική "Monde", δεδομένων των κινδύνων που ενέχει μία στρατιωτική εμπλοκή με τη συγκεκριμένη χώρα, η επιλογή αυτή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Και "ο διάλογος είναι η μόνη λύση".