Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αναζητείται κοινή γραμμή :: 24-02-2003) 

Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αναζητείται κοινή γραμμή

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σε… βαρύ κλίμα πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο. Η επαφή γίνεται λίγο πριν από την έλευση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην Ελλάδα, ενώ η χθεσινή διαφωνία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για τη "φύση" του κειμένου που παρέδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Άλβαρο ντε Σότο, δημιούργησε αμοιβαίως αισθήματα καχυποψίας. Η μεν Λευκωσία - διά στόματος του κ. Παπαδόπουλου - χαρακτήρισε το κείμενο "μνημόνιο", στο οποίο καταγράφονται οι συζητήσεις του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κ. ντε Σότο.

Η δε Αθήνα, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πρωτόπαπα, έκανε λόγο για "μια δέσμη προτάσεων", που θα υποβοηθήσει τις συναντήσεις του γενικού γραμματέα. Τελικώς, βέβαια, απεδείχθη ότι το κείμενο δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο - κι ότι είναι ουσιαστικά ένα "πακέτο" προτάσεων, που προδιαγράφει το περιεχόμενο του τρίτου σχεδίου Ανάν.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα μπορούσε να υποβάλει το τρίτο σχέδιο πριν από τις συναντήσεις του - διότι όλες οι πλευρές θα ένιωθαν πως εκβιάζονται να πουν ένα "ναι" ή ένα "όχι" εδώ και τώρα. Ως εκ τούτου επέλεξε την οδό του "πλαισίου", που επιτρέπει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων.

"Σκληρή"

Ωστόσο, το βαρύ κλίμα στις σχέσεις της Αθήνας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα. Και τούτο διότι, λίγα 24ωρα μετά την εκλογή του, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να "του δώσει γραμμή" εν όψει των συναντήσεών του με τον κ. ντε Σότο. Η Αθήνα έστειλε στη Λευκωσία δύο ανθρώπους - τον σύμβουλο του Πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπαδημητρίου, και τον σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Στεφάνου - σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πριν έρθει στην Ελλάδα ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αυτό, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό - ενώ ορισμένοι κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορούν υπογείως τη νέα ηγεσία της Κύπρου πως επιδιώκει να "συμπαρασύρει" την Αθήνα σε πολύ πιο σκληρή γραμμή.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως - και την ίδια ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος για τη μελλοντική διαπραγματευτική του θέση - μελετάται και μια ακόμη εκδοχή: Μήπως, δηλαδή, θα ήταν προτιμότερο οι συζητήσεις για το Κυπριακό να παραπεμφθούν για το μέλλον - και, πάντως, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, που "φωτίζει" αρνητικά τα πράγματα στην τρέχουσα συγκυρία.

Η εκδοχή αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση του Κόφι Ανάν και των υπολοίπων διαμεσολαβητών, όπως ο Αμερικανός κ. Γουέστον, που ακόμη και χθες επαναλάμβαναν ότι είναι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Πάντως, χαρακτηριστική για τις προθέσεις του Ραούφ Ντενκτάς και της Άγκυρας ήταν η ελληνοτουρκική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη παρασκευή στην Άγκυρα. Οι πρέσβεις κ.κ. Φίλων και Ιλκίν συζήτησαν το καθεστώς ασφαλείας και εγγυήσεων για την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η τουρκική πλευρά επέμεινε και στο δικαίωμα μονομερούς επέμβασης και στον ύψιστο αριθμό στρατιωτών που θα παραμείνουν στο νησί.