Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "θυμηθείτε τα παιδιά" :: 20-02-2003) 

"Θυμηθείτε τα παιδιά"

Φορώντας μαύρες κορδέλες Αμερικανοί κατήγγειλαν τον Μπους

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αμερικανοί πολίτες λίγο σπάνιο να ποζάρουν στον φακό και μάλιστα καταγγέλλοντας την κυβέρνησή τους στην καρδιά της Βαγδάτης. Συνέβη όμως και αυτό χθες το απόγευμα μπροστά στο μνημείο των 407 νεκρών του καταφυγίου Αλ Ααμιρία, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αμερικανικό πύραυλο στις 13 Φεβρουαρίου του 1991.

Σιωπηλή διαμαρτυρία. Οι Αμερικανοί στο μνημείο των 407 νεκρών του καταφυγίου Αλ Ααμιρία

"Ήρθαμε από την Αμερική οκτώ ακτιβιστές για να πούμε από αυτό το σημείο σε όλον τον κόσμο ότι είναι άδικο να σκοτώνεις παιδιά σαν αυτά τα 54 που βρέθηκαν στο καταφύγιο εκείνη τη νύχτα", λέει ο Μπέντζαμιν Γουόλτ στα "ΝΕΑ".

"Θα κρατήσουμε 3 λεπτών σιγή καθισμένοι μπροστά στο μνημείο λέγοντας στην ανθρωπότητα πως ό,τι κάνει ο Μπους δεν έχει την έγκρισή μας. Πολύ περισσότερο που ένα εκατομμύριο Ιρακινοί θα γίνουν πρόσφυγες και δεκάδες χιλιάδες θα σκοτωθούν εάν γίνει πόλεμος".

Οι οκτώ ακτιβιστές, που φορούσαν μαύρες κορδέλες στα χέρια, κάθησαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το μνημείο έχοντας ως φόντο μπλε και κόκκινες κορδέλες αντί της αμερικανικής σημαίας.

Τα φάρμακα

Στο γραφείο του υπουργού Υγείας του Ιράκ Ομίντ Μουμπάρακ, όμως, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Δεν προλαβαίνουν να σκεφθούν αν θα γίνει ή δεν γίνει πόλεμος. Ψάχνουν να βρουν τρόπους πώς θα σώσουν παιδιά από έναν βέβαιο και… προαναγγελθέντα, λόγω ελλείψεων φαρμάκων και νοσηλευτικού υλικού, θάνατο. Τα στοιχεία που πήρα χθες είναι εντυπωσιακά. Ο υπουργός έχει να αντιμετωπίσει το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα, που είναι ο υπερδιπλασιασμός της παιδικής θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια! Οι εκθέσεις που έφθασαν στα χέρια του κ. Μουμπάρακ "λένε" ακόμα ότι ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει έως τα πέντε του χρόνια, επειδή το εμπάργκο συνεχίζεται.

"Δεν υπάρχουν ούτε θερμοκοιτίδες ή όταν υπάρχουν πολλές από αυτές δεν λειτουργούν από έλλειψη ανταλλακτικών για την τεχνική τους στήριξη", σημειώνει στα "ΝΕΑ" ο παιδίατρος Ραχίμ Αλ Σαχάφ.

Το εμπάργκο

"Χάνουμε πολλά παιδιά", συνεχίζει ο γιατρός, "ακόμα και αν καταφέρουν να έρθουν στον κόσμο με πολλές δυσκολίες. Και αυτό γιατί στα απαγορευτικά μέτρα που μας έχουν επιβληθεί περιλαμβάνονται κι αυτά που αφορούν στους ανηλίκους! Όσο σκέπτομαι πώς γεννιούνται τα παιδιά σε ένα μαιευτήριο της Αγγλίας, όπου έχω σπουδάσει, και πώς γεννιούνται εδώ, με πιάνει ένα παράπονο. Ήθελα να ήξερα, η σύζυγος του κ. Μπλερ συμφωνεί με αυτή την τραγωδία που ζούμε τώρα στο Ιράκ; Σκέφθηκε ποτέ πώς θα αισθανόταν αν έφερνε στον κόσμο πρόωρα ένα μωρό και της έλεγαν ότι δεν θα ζήσει γιατί δεν δουλεύει η θερμοκοιτίδα;