Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τους... τράβηξε το αυτί :: 19-02-2003) 

Τους… τράβηξε το αυτί

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Βράδυ Δευτέρας, λίγο μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών και αντεγκλήσεων, οι "15" έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση αναφορικά με την ιρακινή κρίση και το εορταστικό κλίμα περιθωριοποιεί την οργή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών για το ότι δεν συμπεριελήφθησαν στη Σύνοδο. Όταν ξαφνικά ο Γάλλος πρόεδρος αποφασίζει να ρίξει αλάτι στις πληγές των 10 εξ αυτών, κατηγορώντάς τις πως, ευθυγραμμιζόμενες με την Ουάσιγκτον, φέρθηκαν ανάρμοστα και έβλαψαν τις προοπτικές ένταξής τους.

Το ιστορικό

Δέκα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η λεγόμενη Ομάδα του Βίλνιους, είχαν υπογράψει στις 5 Φεβρουαρίου κοινή επιστολή, με την οποία υποστήριζαν την αμερικανική θέση στην ιρακινή κρίση. Πέντε από αυτές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, πρόκειται να ενταχθούν στην Ε.Ε. το 2004 ενώ δύο άλλες, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, το 2007. Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, τριών ακόμη χωρών που πρόκειται να ενταχθούν το 2004, είχαν προηγουμένως υπογράψει τη διαβόητη Επιστολή των Οκτώ, την οποία εμπνεύστηκαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας, σε υποστήριξη της πολιτικής Μπους.

Ο Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των δέκα αυτών κρατών "παιδιάστικη", "απερίσκεπτη" και "επικίνδυνη". Και προειδοποίησε, ειδικά τη Ρουμανία και την Βουλγαρία, ότι "επέδειξαν ιδιαίτερη απροσεξία ενώ επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ε.Ε.".

Υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. "δεν είναι το Σύμφωνο της Βαρσοβίας αλλά μια πολιτική ένωση", ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, δήλωσε πως "Οφείλουμε να επιδεικνύουμε γενναιοδωρία όταν κάποιοι δεν συμφωνούν μαζί μας". Εμμέσως, πλην σαφώς, καυτηρίασε τον Σιράκ και ο Τόνι Μπλερ: "Ουδείς υποστηρίζει, ελπίζω, πως οι χώρες αυτές δεν θα έπρεπε να είναι απολύτως ελεύθερες να εκφράζουν τις απόψεις τους. Αυτοί που θέλουν να απομακρύνουν την Ευρώπη από την Αμερική παίζουν το πιο επικίνδυνο παιχνίδι που ξέρω στη διεθνή πολιτική".

Οι αντιδράσεις των ίδιων των "κατηγορούμενων" χωρών συνοψίζονται σε μία φράση: "Δεν πρόκειται να σωπάσουμε". Ένας Ανατολικοευρωπαίος διπλωμάτης, μάλιστα, δήλωσε πως ο Σιράκ μίλησε σε έναν τόνο που ούτε η Σοβιετική Ένωση δεν θα είχε χρησιμοποιήσει με τα μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

"Η Γαλλία δικαιούται να έχει την άποψή της και η Πολωνία δικαιούται να αποφασίζει τι είναι καλό για αυτήν", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Άνταμ Ρότφελντ. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Αντριάν Ναστάζε, επέλεξε μία ψυχολογική προσέγγιση του θέματος: "Κάθε φορά που τσακώνομαι με τη γυναίκα μου", δήλωσε, "βάζω τις φωνές στους γιους μου".

"Χαιρετίζουν" ΗΠΑ - Ρωσία

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία χαιρέτισαν χθες την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι "15" για το Ιράκ - και την οποία υιοθέτησαν και οι 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι αναλυτές, απομένει να φανεί αν η συναίνεση που πέτυχε η Ευρώπη στις Βρυξέλλες θα "μεταφερθεί" και στη Νέα Υόρκη.