Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( έξω πάμε καλά... :: 19-02-2003) 

Έξω πάμε καλά…

Η επιτυχία Σημίτη στις Βρυξέλλες έφερε ξανά χαμόγελα στην κυβέρνηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Το "έξω πάμε (όπως πάντα…) καλά" ήρθε να επιβεβαιώσει η επιτυχία των Βρυξελλών, και στην Αθήνα κάνουν ήδη σχεδιασμούς για το πώς αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη "φυγή προς τα εμπρός" συνολικά της κυβέρνησης.

Η προσωπική επιτυχία του κ. Σημίτη επισφραγίστηκε από τα πυκνά χειροκροτήματα όλων των πτερύγων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες το απόγευμα

"Ήταν το πρώτο καλό νέο για μας έπειτα από πολύ καιρό" σχολίασε στέλεχος της κυβέρνησης, αναφερόμενο προφανώς στη δίμηνη σκληρή περίοδο που πέρασε η κυβέρνηση, περίοδο που σημαδεύτηκε από αρκετά, αρνητικά, για τη δημόσια εικόνα της γεγονότα. Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο θετικό γεγονός για την κυβέρνηση ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού χωρίς απώλειες στα μέσα Δεκεμβρίου. Έκτοτε, μια σειρά από γεγονότα μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας δημιούργησαν μια εντελώς αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και την αίσθηση ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Παράλληλα, επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια περί (εκούσιας ή ακούσιας) αποχώρησης του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Κυρίως όμως εγκατέστησαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τη φθοροποιό εσωστρέφεια, η οποία κατά καιρούς πλήττει το κυβερνών κόμμα και βάζει εμπόδια στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Εγκώμια Ευρωπαίων ηγετών

Από χθες όμως τα χαμόγελα ξαναγύρισαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξαιτίας της επιτυχημένης προσπάθειας επανασυγκόλλησης της διχοτομημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτυχία που συνοδεύθηκε από εγκωμιαστικά σχόλια Ευρωπαίων ηγετών όπως ο Ζακ Σιράκ, που εκθείασε τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας και του Κώστα Σημίτη για να επιτευχθεί ο συγκερασμός των απόψεων των υπερασπιστών της ειρήνης και των υπερμάχων του πολέμου. Η προσωπική επιτυχία του κ. Σημίτη επισφραγίστηκε από τα πυκνά χειροκροτήματα όλων των πτερύγων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες το απόγευμα. Και πέρα από τη συγκίνηση που ένιωσε ο ίδιος και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, στο μυαλό αρκετών ήρθε η σκέψη ότι όλο αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες ίσως να ήταν μια πρόβα για το πώς θα χειριζόταν τα μεγάλα θέματα της Ε.Ε. ο κ. Σημίτης αν διαδεχόταν τον Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Κομισιόν ­ σκέψη, που εκ των πραγμάτων επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια περί αποχώρησής του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Με τους υπουργούς

Ανεξάρτητα από όλα αυτά πάντως, ο κ. Σημίτης, που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί πως η επιτυχία των Βρυξελλών είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να ξεφύγει από το κλίμα της μιζέριας και της εσωστρέφειας. Αν και αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων, ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να αξιοποιήσει πολιτικά την επιτυχή προσπάθεια των Βρυξελλών για να εμπνεύσει τους υπουργούς του για το πώς θα ξεφύγουν από την καθημερινότητα και με θετικές πρωτοβουλίες θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης. Προσπάθεια που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη…

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι δεν ήταν ικανοποιητικός ο τρόπος με τον οποίο τα ηλεκτρονικά μέσα κάλυψαν την "επιτυχία των Βρυξελλών", με αποτέλεσμα να μην έχουν οι πολίτες της χώρας ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας σε δηλώσεις του απέρριψε ότι τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες αφορούν την εκτός συνόρων δραστηριότητα της κυβέρνησης. Όπως είπε, "είναι ένα θέμα που αφορά τους πολίτες μας. Το θέμα της ειρήνης ήταν το θέμα που βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού και στη χώρα μας το περασμένο Σάββατο"…

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Υποκλίθηκαν όλες οι πολιτικές πτέρυγες

Διαστάσεις θριάμβου απέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο στην επιτυχία της ελληνικής προεδρίας αφού οι ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν τον κ. Σημίτη όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα στη χθεσινή έκτακτη ολομέλεια του Σώματος στις Βρυξέλλες.

Σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου εξήραν το θάρρος της ελληνικής προεδρίας να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής σε τόσο δύσκολες συνθήκες, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της στη διαμόρφωση κοινής θέσης της Ε.Ε. στην κρίση του Ιράκ.

Ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ("ευρω-Δεξιά") Χανς-Γκερτ Πέτεριγκ συνεχάρη την ελληνική προεδρία για τους λεπτούς χειρισμούς και την αποτελεσματικότητά της, ζητώντας παράλληλα ισότιμη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μπαρόν Κρέσπο τόνισε ότι η διαχείριση της κρίσης από την ελληνική προεδρία αποτελεί "υπόδειγμα για το μέλλον". Έκανε και "έκκληση" να μη γίνεται πλέον αναφορά σε "ευρωπαϊκούς λαούς", μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις ­ "είμαστε πλέον ένας λαός", είπε.

Την… παράσταση, ωστόσο, "έκλεψε" ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουότσον, ο οποίος είπε στον κ. Σημίτη: "Δεν ξέρω τι βάλατε, κύριε πρόεδρε, στα ντολμαδάκια που προσφέρατε στο δείπνο των "15", αλλά πάντως έπιασε"!

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Φασόνι συνέστησε στον Πρωθυπουργό "να αξιοποιήσει το ταλέντο του και στο Κυπριακό".

Ο κ. Σημίτης από την πλευρά του έδωσε και το προσωπικό του στίγμα. Όπως είπε, η κοινή θέση των "15" δεν μας λύνει βέβαια όλα τα προβλήματα. Δεν είναι σαφές τι θα γίνει στο μέλλον. Μπορεί να υπάρξουν ξανά διχασμοί. Αλλά εάν δεν προσπαθήσουμε με όλη μας τη δύναμη να δημιουργήσουμε μια ενιαία Ευρώπη, τότε δεν θα την αποκτήσουμε".