Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σε ζωντανή... σύνδεση με όλα τα μέτωπα :: 11-02-2003) 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΕΘΑ - ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ

Σε ζωντανή… σύνδεση με όλα τα μέτωπα

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Πρεμιέρα στο ΓΕΕΘΑ. Από χθες η Ελλάδα πέρασε στις 5 χώρες σ' όλο τον κόσμο που διαθέτουν «Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών» (C4I) με το οποίο μπορούμε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα φίλιων και εχθρικών δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι το σύστημα κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια

Η κρίση στον Κόλπο κλιμακώνεται επικίνδυνα - οι πρώτοι πύραυλοι έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται. Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» περιπολεί ανοιχτά των Στενών του Ορμούζ, σε ασφαλή τομέα.

Στο β' υπόγειο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο θωρακισμένο Κέντρο Επιχειρήσεων, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ζητά να μάθει αμέσως την αντιαεροπορική κάλυψη της περιοχής μέχρι το πλοίο να απομακρυνθεί.

Στην τεράστια οθόνη, με όλη την περιοχή από την Ιταλία μέχρι σχεδόν την Ινδία, ο χειριστής φέρνει τον κέρσορα του ηλεκτρονικού ποντικιού στη θέση των αντιαεροπορικών όπλων, κοντά στη φρεγάτα: Δύο συστοιχίες Πάτριοτ προβάλλουν στην οθόνη βεβαιώνοντας ότι η «Ύδρα» βρίσκεται κάτω απ' την ομπρέλα τους…

Το περιστατικό δεν είναι εικονικό - τουλάχιστον στο δεύτερο σκέλος. Από χθες η Ελλάδα πέρασε στις 5 χώρες σ' όλο τον κόσμο οι Ένοπλες Δυνάμεις των οποίων διαθέτουν Ενιαίο Διακλαδικό «Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών» (C4I) με το οποίο μπορεί το ΓΕΕΘΑ να έχει σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα στρατιωτικών δυνάμεων (ελληνικών ή εχθρικών) σ' όλη την επικράτεια - και πέραν αυτής. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν ο υπουργός κ. Γ. Παπαντωνίου, ο υφυπουργός κ. Λ. Αποστολίδης και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος, το σύστημα:

* Εμφανίζει, σε κάθε μέτωπο, τις δυνάμεις που υπάρχουν αναπτυγμένες ή μπορούν να το επηρεάσουν.

* Προσφέρει δυνατότητα άμεσης, αμφίδρομης μεταφοράς πληροφοριών και διαταγών μεταξύ ΓΕΕΘΑ - Διακλαδικών Στρατηγείων (τα δεύτερα επικοινωνούν, με αντίστοιχα συστήματα, με τις πιο κάτω μονάδες).

* Διασυνδέεται με στρατιωτική βάση δεδομένων για ενίσχυση της εικόνας με βίντεο για τη γεωγραφία και το ανάγλυφο του μετώπου.

* Δίνει τη θέση, προέλευση, ταχύτητα, κατεύθυνση και δυνατότητες κάθε εχθρικού πλοίου ή αεροπλάνου σε μεγάλη ακτίνα πέραν των συνόρων. Χθες, την ώρα της επίδειξης, αποκάλυψε ναυτικό «στόχο» στην Ψέριμο και «άγνωστο» αεροσκάφος - μη τουρκικό - νοτίως της Σαντορίνης…

* Τέλος, δίνει δυνατότητα για ασφαλείς τηλεδιασκέψεις συνδέοντας 8 Κέντρα Επιχειρήσεων σ' όλη τη χώρα.

Το νέο C4I στηρίζεται σε δίκτυο οπτικών ινών, και ραχοκοκαλιά του είναι το σύστημα επικοινωνιών «Ερμής» που συνεχώς επεκτείνεται.

«Η εγκατάσταση του C4I λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην ισχύ και την αποτελεσματικότητα των Ε.Δ.», τόνισε ο κ. Γ. Παπαντωνίου ενώ ο κ. Λ. Αποστολίδης το χαρακτήρισε το «νευρικό σύστημα» του στρατεύματος. Το κόστος ανήλθε σε 3,7 δισ. δρχ. ενώ από τη χρησιμοποίηση μονίμων και εφέδρων για την ανάπτυξη του λογισμικού εξοικονομήθηκαν περίπου 7 δισ. δρχ. Το πρότυπο του συστήματος δοκιμάζεται ήδη σε άσκηση («Νέαρχος»).