Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανάλυση

( με βαρύ πολεμικό φορτίο η ελληνική προεδρία :: 02-01-2003) 

Με βαρύ πολεμικό φορτίο η ελληνική προεδρία

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στην… Ουάσιγκτον και τις προθέσεις της αναφορικά με την επίθεση κατά του Ιράκ άρχισε η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα της προεδρίας μπορεί να επηρεαστεί καθοριστικά από έναν πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή - τόσο, ώστε πολλοί να κάνουν λόγο για μια προεδρία με ένα μόνο θέμα, τη σύρραξη στον Κόλπο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, φαίνεται ότι μειώνονται οι διαφορές απόψεων μεταξύ των εταίρων σχετικά με τον πόλεμο. Η Γερμανία, που ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, δεν αποκλείει πλέον να στηρίξει έναν πόλεμο στα Ηνωμένα Έθνη, όπου από χθες κατέχει μια από τις μη μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποκλείει τη δική της συμμετοχή καθ' οιονδήποτε τρόπο σε αυτόν. Το Βερολίνο προσήγγισε έτσι κάπως το Λονδίνο, το οποίο ήδη ετοιμάζεται για την πολεμική επιχείρηση. Η στάση του, επίσης, μοιάζει κάπως με αυτήν που θα έχει η προεδρεύουσα Ελλάδα. Όπως αποφασίσθηκε στην τελευταία σύσκεψη για την εξωτερική πολιτική που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από τις αργίες των εορτών, η Αθήνα θα μετάσχει στην αμερικανική επιχείρηση, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Ελλήνων στρατιωτών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις που θα ζητήσουν οι Αμερικανοί, καθώς και μία ή δύο φρεγάτες για περιπολία.

Τα παραπάνω, όμως, δεν αντιμετωπίζουν έναν ακόμη πονοκέφαλο που θα έχει η κυβέρνηση: πώς θα συνδυάσει τη μάλλον φιλική της στάση προς την Ουάσιγκτον με το κοινό αίσθημα, το οποίο στην Ελλάδα μετά βεβαιότητας θα είναι ειρηνόφιλο και κατά του οποιουδήποτε πολέμου.

Ο δεύτερος πονοκέφαλος που θα έχει η Αθήνα, λόγω του πολέμου, είναι οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Μια παράταση της ύφεσης στην Ένωση μπορεί να ωθήσει πολλούς εταίρους σε απροθυμία για μεταρρυθμίσεις, που είναι, ωστόσο, αναγκαίες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας. Εδώ, όμως, μπορεί να υπάρξει και μια… θετική παρενέργεια για την ελληνική προεδρία: οι "15" να μη συζητήσουν σοβαρά την έκθεση για τα ασφαλιστικά συστήματα που πρόκειται να υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και έτσι να μην υποχρεωθεί να επιλέξει μεταξύ… απομόνωσης και "δύσκολων" επιλογών, όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Παρά τα σύννεφα του πολέμου, η ελληνική προεδρία επιδιώκει να είναι απολύτως… ευρωπαϊκή, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο της Ένωσης. Και γι' αυτό επενδύει τόσο στην ολοκλήρωση των διαδικασιών της διεύρυνσης, όπως η υπογραφή των συνθηκών προσχώρησης τον Απρίλιο στην Αθήνα, όσο και στην ολοκλήρωση των εργασιών της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

Στην τελευταία, όμως, φαίνεται πως οι καλές προθέσεις ορισμένων δεν αρκούν. Ήδη, έχει αρχίσει το γνώριμο από άλλες περιπτώσεις "παζάρι" των μεγάλων - Γερμανίας, Αγγλίας και Γαλλίας - κυρίως για το εάν πρέπει ο πρόεδρος της Κομισιόν να εκλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο ή εάν πρέπει να υπάρχει ένας ηγέτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα εκπροσωπεί την Ένωση διεθνώς. Στα… παζάρια αυτά, μια μικρή χώρα, ακόμη κι αν έχει την προεδρία, δύσκολα μπορεί να παίξει ρόλο άλλον από αυτόν του θεατή, ή έστω του πόλου συσπείρωσης άλλων μικρών χωρών.

Ταυτοχρόνως με την άσκηση της προεδρίας, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δύο… παράλληλες προκλήσεις: την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού, είτε μέσα στην προθεσμία του Φεβρουαρίου είτε στη συνέχεια, αλλά και την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας.