"Ta Nea" Newspaper
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Καβάλα στον τίγρη
ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΟΡΕΞΗ για αστεία, ο αγγλοθρεμμένος Χριστοδουλάκης υπενθύμιζε ότι οι Βρετανοί αποκαλούν χαϊδευτικά τον πρωθυπουργό τους «Τόρι Μπλερ». Οι Τόρις είναι, βεβαίως, το συντηρητικό κόμμα, ενώ ο Μπλερ είναι ηγέτης των Εργατικών.
ΤΟ ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑ έχει βάση. Δεν είναι μόνον οι μπλε γραβάτες και το μεσοαστικό στυλ Μπλερ. Ούτε το γεγονός ότι σε θέματα οικονομίας και κοινωνίας ο Μπλερ έχει υπεξαιρέσει την ατζέντα της βρετανικής Δεξιάς, ώστε να λέγεται ότι «οι Τόρις είναι στην αντιπολίτευση, αλλά οι ιδέες τους είναι στην κυβέρνηση». Είναι και ο κρυφός θαυμασμός του Τόνι για τη Θάτσερ, που τον εκτιμά εξίσου.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Μπλερ να παίξει κορόνα-γράμματα την πρωθυπουργία του για το Ιράκ, έχει άρωμα Θάτσερ. Το 1982, κόντρα στους ναυάρχους και την Ουάσιγκτον, η «σιδηρά κυρία» έστειλε μια αρμάδα στα νησιά Φόκλαντς να πολεμήσουν τους εισβολείς Αργεντινούς. Η εκστρατεία ξεκίνησε σε στιγμή που η πολιτική απήχηση της Θάτσερ βρισκόταν στο ναδίρ, αφού η οικονομική της πολιτική είχε προκαλέσει κατακραυγή. Όλοι περίμεναν ότι η Μάγκι θα ήταν πρωθυπουργός μιας θητείας. Ο πόλεμος είχε θύματα, αλλά η ανέλπιστη νίκη προκάλεσε ευφορία, η Θάτσερ έκανε εκλογές, τις κέρδισε κι έκατσε στο σβέρκο των Εγγλέζων άλλα επτά χρόνια.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, το περιστατικό έχει κωδικοποιηθεί ως «παράγων Φόκλαντς». Ομοίως ο Μπλερ ελπίζει στον «παράγοντα Ιράκ», για να δώσει νέο νόημα στην ψόφια πρωθυπουργία του. Η συλλογιστική είναι απλή: η Αμερική του Μπους είναι ένας τρελός τίγρης. Αν δεν μπορείς να τον κουμαντάρεις, μόνη λύση είναι να καβαλήσεις τον τίγρη που εφορμά να κατασπαράξει ό,τι βρει.
ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟΝ ΤΙΓΡΗ, ο Μπλερ θα είναι σίγουρα με τους νικητές. Απλώς θα λερώσει την μπλε γραβάτα του με αίμα.