"Ta Nea" Newspaper
ΑΙΧΜΕΣ Οι αδικίες του "Τειρεσία"
Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρχει ο "Τειρεσίας", προκειμένου να προστατεύεται το τραπεζικό σύστημα από τους "κακοπληρωτές".
Ωστόσο οι "ποινές" που επιβάλλονται αντιμετωπίζονται από μέρος της κοινής γνώμης σαν υπερβολικές και εν μέρει άδικες.
Η ίδια ποινή, του αποκλεισμού για πέντε χρόνια από τον τραπεζικό δανεισμό, επιβάλλεται και στον δανειολήπτη που για μια σειρά θεμιτούς λόγους (αρρώστια, απώλεια θέσεως εργασίας) δεν μπόρεσε να αποπληρώσει έγκαιρα τις τελευταίες δόσεις κάποιου προσωπικού δανείου, αλλά και σε αυτόν που πήρε ανάλογο δάνειο και δεν πλήρωσε ούτε μία δόση.
Μια πιο λογική διαβάθμιση του ποινολογίου ανάλογα με την περίπτωση δεν νομίζουμε ότι θα αμφισβητούσε σοβαρά την προστασία των τραπεζών από τους κακοπληρωτές.
Επιπλέον η αυτόματη, με ένα απλό σημείωμα και σε συνθήκες πλήρους άγνοιας του "κακοπληρωτή" εγγραφή του στη "μαύρη λίστα", αν μη τι άλλο, δεν φαίνεται αισθητικά κομψή. Υπάρχουν όμως και χειρότερα: Δανειολήπτες που έχουν επιστρέψει και την τελευταία δεκάρα του δανείου που πήραν μαθαίνουν και όταν ακόμη έχει λήξει η πενταετία ότι δεν μπορούν να πάρουν νέο δάνειο, γιατί χρωστούν ακόμη. Κι αυτό, γιατί οι τράπεζες δεν αισθάνονται την υποχρέωση να ενημερώσουν τον "Τειρεσία" ότι ο πελάτης τους εξόφλησε το δάνειο ή την κάρτα.
Ο δανειολήπτης πρέπει να "πληρώσει" ακόμη και να αποδοθεί "λευκός" στο τραπεζικό σύστημα: Να πάρει βεβαίωση αποπληρωμής χρεών από την πιστώτρια τράπεζα και να ζητήσει ο ίδιος από τον "Τειρεσία" τη διαγραφή του από τη λίστα.