"Macedonia" Newspaper

Search

Go
Show

Πολιτική :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στο χορό των κινητοποιήσεων :: 27/2/2006 18:38:25) 

Τα εργατικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, καλούν τους εργαζόμενους στις 2 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία και θα περιορίσουν το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης.

Σήμερα το παμμακεδονικό συλλαλητήριο κατά της ανεργίας με στήριξη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Στο χορό των κινητοποιήσεων

Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ

Εν αναμονή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα συνδικάτα ανοίγουν σήμερα την αυλαία μίας ιδιαίτερα θερμής περιόδου, με ορίζοντα τη 15η Μαρτίου, την ημέρα της πρώτης γενικής απεργίας για το 2006.

Σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 έως τις 3 το απόγευμα, για να στηρίξουν το παμμακεδονικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν τα εργατικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, στις 2 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία και θα περιορίσουν το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης. Παράλληλα, σήμερα η ΟΤΟΕ πραγματοποιεί νέα 24ωρη απεργία, πιέζοντας τους τραπεζίτες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τη συλλογική σύμβαση του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων και από την κινητοποίηση αναμένεται να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τραπεζών δημοσίου ενδιαφέροντος.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία της κινητοποίησης, με τα εργατικά κέντρα της περιφέρειας να προσπαθούν να δρομολογήσουν όσο το δυνατό περισσότερα πούλμαν για το συλλαλητήριο και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να ρίχνει το βάρος, για την επιτυχία της συγκέντρωσης στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη συμμετοχή των εργαζομένων από τους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους της πόλης. Στην πρώτη γραμμή του συλλαλητηρίου θα βρεθούν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που για όγδοη εβδομάδα συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου της εταιρείας και διεκδικούν την επαναλειτουργία του. Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ μαζί με τους συναδέλφους τους από τα ΕΛΠΕ και την ΕΛΒΟ θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν πολλά σωματεία, με μεγαλύτερη αυτή του ΠΑΜΕ στην πλατεία Μακεδονομάχων, μισή ώρα πριν από το συλλαλητήριο. Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα σηκώσουν χειρόφρενο στα αστικά λεωφορεία από τη 1 έως τις 5 το απόγευμα, προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο αεροδρόμιο Μακεδονία για τις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα διακοπούν όλες οι εργασίες στο λιμάνι της πόλης. Μετά τις 11 το πρωί αναμένεται να υπολειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα σχολεία. Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας δεν θα λειτουργήσει έως και τις 3 το απόγευμα. Με χθεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης δηλώνει τη στήριξη και τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας. κείμενο βήτα

Τα αιτήματα των συνδικάτων

Σεβασμός στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Να σταματήσουν η αποβιομηχάνιση και οι μαζικές απολύσεις και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Να ανατραπεί ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, όχι στο διαχωρισμό μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

Ικανοποιητική Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όχι στις προτάσεις-εμπαιγμό των εργοδοτικών οργανώσεων.

Κατάργηση των αντεργατικών νόμων για το οκτάωρο και το ωράριο των καταστημάτων

Υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του κυβερνώντος κόμματος για τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο, στο ευρύτερο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.