Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στα όρια της ανέχειας φαίνεται ότι ζουν οι υπερήλικες της Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η οικονομική τους κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς τα χρήματα που παίρνουν από τη σύνταξή τους είναι λίγα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης και την οποία παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 6ου συνεδρίου Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με θέμα "Η τρίτη ηλικία στην τρίτη χιλιετία", που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 418 υπερήλικες, εκ των οποίων το 51,4% ήταν άνδρες και το 48,6% γυναίκες, οι οποίοι απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων που αποσκοπούσαν στην καταγραφή παραμέτρων επί οικονομικών θεμάτων.

Όπως προέκυψε, το 83,5% των ερωτηθέντων δήλωσε μηνιαία εισοδήματα κυμαινόμενα από 100 έως 1.000 ευρώ και προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τη σύνταξη. Όσο για τις βασικές ανάγκες στις οποίες ξοδεύονται τα μηνιαία έσοδα, αυτές είναι η διατροφή και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Το 43,4% (181 άτομα) των υπερήλικων δήλωσε ότι τα μηνιαία εισοδήματά του επαρκούν οριακά για την κάλυψη των αναγκών του και το 12,9% (54 άτομα) ότι δεν επαρκούν καθόλου. Μάλιστα το 7,2% (30 άτομα) δήλωσε ότι εργάζεται από 3 έως 50 ώρες εβδομαδιαίως για τη συμπλήρωση των εισοδημάτων του.

Χαμηλό εισόδημα

"Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η εισοδηματική κατάσταση του δείγματος των υπερηλίκων που διερευνήθηκε είναι χαμηλή. Αυτό έχει συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους και στην ώθηση κάποιων εξ αυτών σε βιοποριστική εργασία", τόνισε ο κ. Δαρδαβέσης.

Παράλληλα ανέφερε ότι, με το δεδομένο πως οι υπερήλικες προσέφεραν επί δεκαετίες ποικίλες υπηρεσίες προς την πολιτεία, την κοινωνία και την οικογένειά τους, είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας μακρόπνοης συνταξιοδοτικής και ιατροκοινωνικής πολιτικής, που θα τους προσφέρει την ποιότητα ζωής που τους αρμόζει.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου παρουσιάστηκε και ακόμη μία έρευνα που αφορά το μορφωτικό επίπεδο και το βαθμό συμμετοχής των υπερηλίκων σε επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Δαρδαβέση, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 265 ατόμων, ηλικίας από 65 έως 82 ετών, εκ των οποίων το 52,2% ήταν άνδρες και το 47,8% γυναίκες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 48% ήταν απόφοιτοι δημοτικού σχολείου και το 18,9% αναλφάβητοι. Το 59,8% και το 60,2% των υπερηλίκων δήλωσε αντίστοιχα ότι συντάσσει μόνο του επιστολές και ευχετήριες κάρτες. Το 62% και το 54,5% του δείγματος δήλωσε ότι μπορεί να διαβάζει τις οδηγίες των φαρμάκων και τους υπότιτλους ξένων τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Επίσης το 54,1% δήλωσε ότι διαβάζει εφημερίδες και το 28,1% βιβλία. Το 48,2% ανέφερε παρακολούθηση ομιλιών-διαλέξεων, κυρίως πολιτικού και ιατρικού περιεχομένου, το 5,7% δήλωσε γνώση μουσικού οργάνου και το 36,6% γνώση κάποιας λαϊκής τέχνης.