Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Κάπνισμα τέλος και στις παμπ;

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει στους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος να ψηφίσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά συνείδηση επί της τροπολογίας που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στις παμπ και τις λέσχες σε ολόκληρη την Αγγλία.

Η σχετική διάταξη περιέχεται σε τροπολογία που υπέβαλε ομάδα βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν η τροπολογία εγκριθεί, θα αρθούν όλες οι εξαιρέσεις για τις παμπ και τις ιδιωτικές λέσχες που προέβλεπε το αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή αντικατοπτρίζει την αλλαγή που έχει επέλθει στο δημόσιο αίσθημα και στη βιομηχανία από την ημέρα που η κυβέρνηση είχε πρωτοανακοινώσει τις προτάσεις της.

ΗΠΑ

Θραύση κάνει ο αλκοολισμός

Μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διαπίστωσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, ποσοστό 15% των εργαζομένων στις ΗΠΑ πίνει πριν πάει για δουλειά.

Το ποσοστό αυτό ισούται με 19.200.000 εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μέθης, αποχής ή πονοκεφάλων ως συνέπεια της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νεαροί άγαμοι άνδρες είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την κατανάλωση οινοπνευματωδών και άλλων ευφορικών. Όπως αναφέρεται, η χρήση αλκοόλ είναι επικρατέστερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, στους νεαρότερους από ό,τι στους γηραιότερους εργαζόμενους και στους άγαμους από ό,τι στους έγγαμους εργαζόμενους.

Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών βρέθηκαν στους τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων, των πωλήσεων, της τροφοδοσίας και των κατασκευών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ποσοστό 10,8% των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκε ότι πίνει στη δουλειά ή πριν από τη δουλειά ή ότι προσέρχονται στην εργασία με πονοκεφάλους λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ με συχνότητα μικρότερη από μία φορά το μήνα, ενώ ποσοστό 2,9% είπε πως τους συμβαίνει μία φορά το μήνα, και 1,65% μία φορά την εβδομάδα.