Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( χρυσό μετάλλιο στο κολέγιο ανατόλια :: 28/2/2006 18:46:50) 

Χρυσό μετάλλιο στο κολέγιο Ανατόλια

Πρωτιά του μαθητή της Γ' γυμνασίου Ηλία Γιεχασκιέλ στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Με το χρυσό μετάλλιο στο χέρι γύρισε ο μαθητής Γ' γυμνασίου του Ανατόλια Ηλίας Γιεχασκιέλ από την 23η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Ο τελικός του διαγωνισμού έγινε το περασμένο Σάββατο και συμμετείχαν 500 περίπου μαθητές απ' όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές αυτοί επιλέχθηκαν έπειτα από δύο διαδοχικούς πανελληνίους διαγωνισμούς, τον "ΘΑΛΗ" στο οποίο συμμετείχαν 15.000 μαθητές και τον "ΕΥΚΛΕΙΔΗ" στο οποίο συμμετείχαν 1.500 μαθητές.

Η τελετή για την απονομή των βραβείων έγινε την ίδια μέρα στην αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και βραβεύτηκαν 40 μαθητές. Ο μαθητής του Ανατόλια, έχοντας λύσει δυόμισι από τα τέσσερα θέματα, κατάφερε να πάρει το χρυσό στη μία από τις δύο κατηγορίες (μέχρι 15,5 χρονών) του διαγωνισμού. "Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα βράβευση -πόσο μάλλον το χρυσό- αλλά τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα από τα περσινά και οι δυόμισι ασκήσεις που έλυσα ήταν μάλλον αρκετές", είπε ο Ηλίας.

Επιπλέον, ομολόγησε ότι δεν λύνει πολλές ασκήσεις μαθηματικών αλλά διαβάζει κυρίως θεωρία. "Μου αρέσει να διαβάζω θεωρία περισσότερο. Οι ασκήσεις λύνονται με επινοητικότητα και συνδυαστική ικανότητα. " Το όνειρό του είναι να ασχοληθεί με τα μαθηματικά είτε ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα είτε εμβαθύνοντας σε επίπεδο έρευνας.