Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( το ιντερνετ έσωσε τη ζωή εφήβου :: 30/1/2006 20:41:32) 

Το Ιντερνετ έσωσε τη ζωή εφήβου

Απετράπη η αυτοκτονία 14χρονου που την είχε προαναγγείλει σε ιστοσελίδα γιατί, όπως είπε, δεν τον καταλάβαιναν οι γονείς του

Πολλές φορές ακούμε για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του Ίντερνετ, για παιδεραστές που καραδοκούν πίσω από υπολογιστές, ενώ σάλο προκάλεσαν πριν από ένα χρόνο στοιχεία για αυτοκτονίες που έγιναν μετά από συνομιλίες στο Διαδίκτυο.

Όμως μια ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αποκαλύπτει ότι το Ίντερνετ μπορεί να είναι και σωτήριο, καθώς απέτρεψε την αυτοκτονία ενός εφήβου.

Μέλη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, "στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης", όπως ανακοίνωσαν, εντόπισαν πριν από λίγες μέρες στο Ίντερνετ ιστοσελίδα στην οποία υπήρχε δυνατότητα δημοσίευσης ημερολογίων με προσωπικές απόψεις για διάφορα θέματα. Μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα βρέθηκε και το ημερολόγιο 14χρόνου, ο οποίος έγραφε ότι είχε σκοπό να αυτοκτονήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα και, όπως ανέφερε, δεν είχε την κατανόηση των γονέων του.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν και κατάφεραν να εντοπίσουν τα στοιχεία του. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι γονείς του παιδιού και τους έγιναν συστάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη και την προστασία του 14χρόνου.

Παράλληλα ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας ανηλίκων, προκειμένου να γίνουν και άλλες ενέργειες για να εξασφαλισθεί η ψυχική και σωματική υγεία του έφηβου.

Δεν πρόλαβαν το βετεράνο

Δυστυχώς, την περασμένη Δευτέρα ένας Βρετανός φοιτητής και αστυνομικοί στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την αυτοκτονία ατόμου που έστειλε mail, με το οποίο ανακοίνωνε την απόφασή του να τερματίσει τη ζωή του. Ο φοιτητής έκανε έρευνες για το λεγόμενο σύνδρομο του πολέμου του Κόλπου και είχε επικοινωνήσει με Αμερικανό στρατιώτη, βετεράνο του πολέμου του Κόλπου και μέλος της οργάνωσης των Βετεράνων Κατά του Πολέμου. Ο 35χρονος Νταγκ Μπάρμπερ είχε επιστρέψει από το Ιράκ στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2005. Είχε γράψει στο φοιτητή ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα προβλήματα της καθημερινότητας και δεν είχε λάβει τη βοήθεια που χρειαζόταν, για να αντιμετωπίσει το μετατραυματικό του στρες.

"Μου έλεγε ότι από τότε που γύρισε από το Ιράκ είχε χάσει οχτώ δουλειές και τη σύζυγό του, με την οποία ήταν παντρεμένος έντεκα χρόνια", είπε ο φοιτητής. Ο Μπάρμπερ, αφού έστειλε το mail στο Βρετανό, κάλεσε την αστυνομία, πήρε το όπλο του και βγήκε στη βεράντα του. Ένοπλοι αστυνομικοί προσπαθούσαν επί μισή ώρα να τον μεταπείσουν, αλλά ο Μπάρμπερ αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.