Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( δίωξη αστυνομικού για "παράβαση καθήκοντος" ) 

Δίωξη αστυνομικού για "παράβαση καθήκοντος"

Παρούσας της Αμερικανίδας μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, καθώς και του προξένου των ΗΠΑ, η αστυνομικός δεν εφάρμοσε απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δεν επέτρεπε απομάκρυνση των παιδιών από τον πατέρα τους

Για "παράβαση καθήκοντος" διώκεται μία αστυνομικός που, σύμφωνα με βούλευμα, παρέβη απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε την προσωρινή επιμέλεια δύο ανήλικων παιδιών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τον Απρίλιο του 1994, όταν η αστυνομικός Βαρβάρα Σουμελίδου υπηρετούσε στο τμήμα ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενεπλάκη σε αστική διαφορά που είχαν οι πρώην σύζυγοι Γρηγόριος Μπασδάρας, κάτοικος Περαίας, και η Λίζαμπεθ Μέρεντιθ, Αμερικανίδα υπήκοος, κάτοικος Αλάσκας ΗΠΑ.

Η μητέρα των δύο ανηλίκων τις ημέρες εκείνες ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να πάρει τα δύο παιδιά από τον πρώην σύζυγό της, μετά από δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια στην οποία δίνονταν η επιμέλεια των παιδιών καθώς μέχρι τότε την είχε ο πατέρας.

Προγενέστερη όμως απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης διέταζε τη μη απομάκρυνση των παιδιών από τον πατέρα τους.

Ο πατέρας, ενώ ενημέρωσε την αστυνομικό για την προσωρινή δικαστική διαταγή, με την παρέμβασή της αναγκάστηκε να δώσει τα παιδιά στους δικαστικούς επιμελητές, οι οποίοι τον είχαν επισκεφθεί μαζί με την πρώην σύζυγό του και τον πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Μπασδάρας ενημέρωσε για την παράνομη ενέργεια το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Επιβατών. Αποτέλεσμα ήταν με την παρέμβαση της αστυνομίας, να δοθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας σήμα, ώστε να μην επιτραπεί η έξοδος των παιδιών από την Ελλάδα.

Σε βάρος της Σουμελίδου ασκήθηκε ποινική δίωξη για "παράβαση καθήκοντος" μετά από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο την παραπέμπει να δικαστεί στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης.