Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Χρονικό

( 20 χρόνια από την κόλαση στην jet oil :: 26/2/2006 22:04:55) 

Η φωτιά στις πετρελαιοδεξαμενές της Jet Oil στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια ήταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα που έχει γίνει στη χώρα μας.

Πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς αποφασίζεται "επίθεση" στις φλεγόμενες δεξαμενές. Η "Θεσσαλονίκη" της 1ης Μαρτίου γράφει: "Ώρα 5 το πρωί: Οι ξένοι ειδικοί αποφάσισαν επίθεση στη φωτιά". Όπως διαβάζουμε, δυνάμεις από τη Γιουγκοσλαβία βοηθούν στην κατάσβεση. Ταυτόχρονα η εφημερίδα αναρωτιέται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Πώς κάλυψε το ατύχημα η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"

20 χρόνια από την κόλαση στην Jet Oil

Με εκτενή ρεπορτάζ και συγκλονιστικές φωτογραφίες, επί μία και πλέον εβδομάδα, κάλυψε η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στη χώρα μας, τη φοβερή πυρκαγιά στις πετρελαιοδεξαμενές της Jet Oil στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια.

"Απειλή για τη Θεσσαλονίκη - Μαίνεται η φωτιά στο Καλοχώρι - Η πύρινη κόλαση θα συνεχιστεί μέρες" είναι ο τίτλος της εφημερίδας την 25η Φεβρουαρίου 1986, που αφιερώνει πρωτοσέλιδο και οπισθόφυλλο στην πυρκαγιά. Στο ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων διαβάζουμε: "Ώρα 3 το πρωί κάηκε και η τρίτη δεξαμενή - Άλλες δύο φορές είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές".

"Ουφ!" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της "Θεσσαλονίκης" την 27η Φεβρουαρίου. Στο πρωτοσέλιδο δημοσιεύεται αεροφωτογραφία από το χώρο της φωτιάς που μαίνεται. Διαβάζουμε: "Απομάκρυναν απ' τη φωτιά τη φονική αμμωνία της 'Σινγκ' και μεγάλες ποσότητες βενζίνης - Υπό έλεγχο η φωτιά".

"Πανικός"

Νέα έκρηξη, όμως, στις δεξαμενές προκαλεί εκ νέου πανικό στην πόλη. "Πανικός - Νύχτα τρόμου στη Θεσσαλονίκη με τη νέα κόλαση φωτιάς στο Καλοχώρι" είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας. "Ένας νεκρός, εννιά τραυματίες - Φοβερή έκρηξη σε δεξαμενή μετέδωσε τη φωτιά σε όλο το συγκρότημα Μαμιδάκη", διαβάζουμε στο ρεπορτάζ. Οι δημοσιογράφοι της "Θ" είναι από την πρώτη στιγμή κοντά στους κατοίκους που ξενυχτούν στα πάρκα τρομοκρατημένοι.

Πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς αποφασίζεται "επίθεση" στις φλεγόμενες δεξαμενές. Η "Θεσσαλονίκη" της 1ης Μαρτίου γράφει: "Ώρα 5 το πρωί: Οι ξένοι ειδικοί αποφάσισαν επίθεση στη φωτιά". Όπως διαβάζουμε, δυνάμεις από τη Γιουγκοσλαβία βοηθούν στην κατάσβεση. "Θα χτυπήσουν τη μεγάλη δεξαμενή", αναφέρει το πρωτοσέλιδο. Ταυτόχρονα η εφημερίδα αναρωτιέται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Οικολογική Κίνηση

Τριήμερο εκδηλώσεων

Ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και ομάδες και σύλλογοι πολιτών, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την πυρκαγιά της Jet Oil. Στόχος του τριημέρου είναι να προσεγγιστούν με συνθετικό τρόπο τα σημαντικά προβλήματα της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη ζωή των πολιτών αλλά και η σημερινή αποβιομηχάνιση. Στις 7.00 μ.μ. σήμερα διοργανώνεται ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Σταυρούπολης με θέμα "Βιομηχανία, επικινδυνότητα, κλιματικές αλλαγές: Ο ρόλος των πολιτών".