Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πορτογαλία

Ο κεντροδεξιός Σίλβα νικητής των εκλογών

Για πρώτη φορά από την περίφημη προ 30ετίας "επανάσταση των γαρύφαλλων" οι Πορτογάλοι εξέλεξαν χθες κεντροδεξιό πρόεδρο δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έγιναν γνωστά χθες βράδυ, ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 51,5%.

Η νίκη του 66χρονου πρώην πρωθυπουργού Καβάκο Σίλβα θα αποτελέσει το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο.

Δεύτερος έρχεται ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Μανουέλ Αλέγκρε με 21,5%, ενώ ο δις πρώην πρόεδρος δημοκρατίας και σύμβολο της πορτογαλικής σοσιαλδημοκρατίας, 81χρονος σήμερα, Μάριο Σοάρες ακολούθησε με μόνο 12,5%, μην καταφέρνοντας να την περισώσει από το βαρύ πλήγμα.

Μόσχα

Υστερίες Σαακασβίλι για την έκρηξη σε αγωγό

Υστερία χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις κατηγορίες του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που έπληξαν στη διάρκεια της προπερασμένης νύχτας τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου που εξυπηρετεί τη χώρα του και την Αρμενία.

Η Γεωργία εξαρτάται ολοκληρωτικά για την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και η Αρμενία χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγει μέσω της Γεωργίας. Οι εκρήξεις άφησαν τις δύο αυτές χώρες χωρίς ενέργεια, την ώρα που ο καιρός είναι ασυνήθιστα ψυχρός.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Παύεται η δίωξη του Ορχάν Παμούκ

Την παύση της δίωξης του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ αποφάσισε το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, που επρόκειτο να τον δικάσει για τις δηλώσεις του σχετικά με τη σφαγή των Αρμενίων, η οποία έγινε κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό μεταδόθηκε χθες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που απαλλάσσει την Άγκυρα από ακόμη ένα φορτίο έναντι των ευρωπαϊκών απαιτήσεων για σεβασμό των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν στην Τουρκία την είδηση για την εκ νέου σύλληψη και φυλάκιση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, του Τούρκου εθνικιστή που είχε καταδικασθεί για την απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 1981.