Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( οι "νεες εισοδοι" που φρεσκαρουν το τσαμπιονς λιγκ της σεζον 2006-07 :: 13/3/2006 19:25:10) 

Ο Ράφαελ Βαν Ντερ Βάαρτ "αναγέννησε" το Αμβούργο και το οδηγεί προς το Τσάμπιονς λιγκ.

ΟΙ "ΝΕΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ" ΠΟΥ ΦΡΕΣΚΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2006-07

Ο θίασος ανανεώνεται

Ακόμη και ο τελειότερος θίασος χρειάζεται, κάπου - κάπου, μια ανανέωση. Με το σκεπτικό αυτό, δεν μπορεί παρά να είναι θετική η γενικότερη τάση ανανέωσης, που εμφανίζει το απόλυτο ποδοσφαιρικό προϊόν, το Τσάμπιονς λιγκ.

Επιμέλεια: ΔΗΜ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Η διοργάνωση της σεζόν 2006-07 αναμένεται ριζικά ανανεωμένη, με ένα σωρό νέες "εισόδους", στις θέσεις ομάδων που είχαν γίνει καθεστώς, καταντώντας κουραστικές.

Στην πλειοψηφία τους, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν εξελιχθεί κατά 3/4 πλέον και μια πρόχειρη ματιά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αποδεικνύει ότι η νέα χρονιά θα βρει στο προσκήνιο πολλές νέες δυνάμεις.

Η ΤΟΤΕΝΑΜ, 4η στην Αγγλία, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Οι "πετεινοί" έχουν παίξει μόνο μια φορά στο πάλαι ποτέ κύπελλο Πρωταθλητριών, στο τελευταίο τους πρωτάθλημα, το 1961(!) και γι' αυτό η δίψα τους για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού είναι παροιμιώδης. Η πρόοδός τους την τελευταία διετία, ωστόσο, σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν για μεταγραφές ουσίας (Ντάβιντς, Τζένας, Ρόμπινσον, Μίντο, Κάρικ, Ντεφόου), κάνουν την ομάδα του Μάρτιν Γιολ ικανή ν' αντέξει στην πίεση που ασκεί η σαφώς εμπειρότερη Άρσεναλ, αλλά και δυο ακόμη υποψήφιες "νέες", η Μπλάκμπερν και η Μπόλτον!

ΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ, 2ο στη Γερμανία, αμφισβητεί ακόμη και τα πρωτεία της Μπάγερν! Οι νικητές της διοργάνωσης το 1983 έχουν να επιδείξουν μια μόνο "παρένθεση" στο Τσάμπιονς λιγκ, τη σεζόν 2000-01. Εσχάτως όμως επενδύσουν σε "ηχηρές" μεταγραφές: Βαν Ντερ Βάαρτ, Ντε Γιονγκ, Βαν Μπούιτεν, Αΐλτον, Λάουτ, γι' αυτό κι η επιστροφή στην ευρωπαϊκή ελίτ μοιάζει ασφαλής. Όσο κι αν οι Βέρντερ, Σάλκε δεν απέχουν πολύ στη βαθμολογία…

Η ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ έπαιξε για τελευταία φορά Τσάμπιονς λιγκ στην εποχή του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, τη σεζόν 1999-00. Ο… "Μπατιγκόλ" του 2006 ονομάζεται Λούκα Τόνι και με 23 γκολ οδηγεί εκ του ασφαλούς τους "βιόλα" στην 4η θέση του καμπιονάτο, παρά την πίεση της Ρόμα. Άξιοι συμπαραστάτες του στην ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι είναι οι Γιόργκενσεν, Φιόρε, Μποζίνοφ, Ουιφαλούσι και Φρε.

Η ΟΣΑΣΟΥΝΑ, που άντεξε κι εδραιώθηκε στην 4η θέση της ισπανικής πριμέρα ντιβιζιόν, συνεχίζει μια μακρά παράδοση που έχουν να επιδείξουν οι Ίβηρες στις εκπροσώπους - εκπλήξεις στο Τσάμπιονς λιγκ. Το '99 η Βαλένθια έφτασε στον τελικό ως "πρωτάρα", ακολούθησε η Λα Κορούνια, αλλά κι ένα σωρό ακόμη ομάδες: Μπιλμπάο, Θέλτα, Μαγιόρκα, Σοσιεδάδ, Μπέτις και Βιγιαρεάλ! Η ομάδα της Ναβάρα υστερεί σε λάμψη (μεγαλύτερα αστέρια της είναι οι άσημοι Γουεμπό, Ραούλ Γκαρθία, Μιλόσεβιτς, Πουνιάλ και Ρομέο), ωστόσο ο Μεξικανός Χαβιέρ Αγκίρε έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συμπαγές σύνολο, που δείχνει ικανό να παίζει του χρόνου στους ομίλους!

Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΡΝΤΟ

Η Μπορντό, απούσα από το Τσάμπιονς λιγκ μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα (1999), είναι με άνεση 2η στη Γαλλία και μάλλον δεν χάνει το μεγάλο ραντεβού… Η βραζιλιάνικη "παροικία" (Ντενίλσον, Ενρίκε, Μενεγκάτσο, αλλά και ο προπονητής Ρικάρντο Γκόμες) στο πλευρό των Σμίτσερ, Μαβιμπά, Σεϊρού και Σαμάκ συνθέτουν ένα δελεαστικό "πακέτο", που του χρόνου θα κουνά σεντόνι.