Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Κριτική κινηματογράφου

( ατομικές και ομαδικές συγκρούσεις ) 

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ

Ατομικές και ομαδικές συγκρούσεις

Παρουσίαση των νέων ταινιών της εβδομάδας και των επαναλήψεων

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΟΥΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΕΝΤΗ

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Αλέκος Ουδινότης, Ρήγας Αξελός.

Σε πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν στο νησί της Ικαρίας, μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, αναφέρεται το φιλμ του Λεωνίδα Βαρδαρού, που χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα μετά την προβολή του, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια ομάδα εναπομεινάντων του Δημοκρατικού Στρατού προσπαθεί να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα, για να διαφύγει και να γλιτώσει από την καταδίωξη της αστυνομίας. Στην προσπάθειά της αυτή βρίσκει συμπαράσταση απ' όλους τους κατοίκους του νησιού, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. (Ναυαρίνον)

BLADE - ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σκηνοθεσία: Στίβεν Νόριγκτον. Παίζουν: Γουέσλι Σνάιπς, Στίβεν Ντορφ, Κρις Κριστόφερσον.

Ένα φουτουριστικό θρίλερ δράσης ξεκινάει, καθώς ένα έμβρυο ξυπνά μέσα στην κοιλιά της νεαρής μητέρας του, με διεγερμένη τη συνείδησή του από το χείμαρρο του βαμπιρικού αίματος, που τρέχει μέσα στις φλέβες της κοπέλας. Έτσι το παιδί γεννιέται με τερατώδεις ικανότητες και γίνεται γνωστό ως "Blade, ο εκδικητής". Τάσσει τον εαυτό του στην προστασία της ανθρωπότητας και προσπαθεί να την προστατέψει από τη δράση των βαμπίρ που δρουν, εν αγνοία του πληθυσμού της γης, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της: επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και χρηματιστήρια έχουν αλωθεί από τη δράση τους και ο Blade ξεκινάει σταυροφορία εναντίον τους. (Αθήναιον, Village centre, Πλατεία Assos Odeon, Τιτάνια 2)

RONIN

Σκηνοθεσία: Τζον Φρανκεχάιμερ. Παίζουν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζαν Ρενό, Τζόνοθαν Πράις, Στέλαν Σκάρσγκορντ.

Αστυνομική ταινία, που εξελίσσεται στη Γαλλία κατά τα πρότυπα του μεγάλου δασκάλου Μελβίλ. Οι έξι μισθοφόροι μιας αποστολής που ορκίζονται εχεμύθεια και αλληλοϋποστήριξη, με τον τρόπο που το έπρατταν οι Γιαπωνέζοι σαμουράι (Ρονίν), προκειμένου ν' ανακαλύψουν μια μυστήρια, πολύτιμη τσάντα. Με άγνωστη την ταυτότητα του εντολέα τους μπλέκουν σε μια τρομερή καταδίωξη που φέρνει στο νου παλιά γαλλικά θρίλερ. (Ανατόλια, Village centre, Κολοσσαίον, Πλατεία Assos Odeon)

ΧΙΛΑΡΙ ΚΑΙ ΤΖΑΚΙ

Σκηνοθεσία: Άναντ Τάκερ. Παίζουν: Έμιλι Γουάτσον, Ρέιτσελ Γκρίφιθς, Τζέιμς Φρέιν.

Η παράλληλη πορεία δύο αδελφών και ο τρόπος που αναδιατάσσουν τη σχέση τους αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτού του φιλμ, το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερα θετικά σχόλια στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία της Έμιλι Γουάτσον.

Η μεγαλύτερη ακολουθεί μια επιτυχημένη πορεία ως βιολοντσελίστα και διακρίνεται σε κονσέρτα, ανά τον κόσμο, ως τη στιγμή που επιστρέφει στο σπίτι της, συναντιέται με την αδελφή της, ζηλεύει την ευτυχισμένη οικογενειακή της γαλήνη. Παθαίνοντας μια νευρική κατάπτωση επιδιώκει να "κλέψει" τη ζωή της. (Φαργκάνη)

STEPMOM - Η ΖΩΗ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ

Σκηνοθεσία: Κρις Κολόμπους. Παίζουν: Σούζαν Σάραντον, Τζούλια Ρόμπερτς, Εντ Χάρις.

Αμερικάνικο μελόδραμα, που αναμένεται να διαρρήξει τους δακρυγόνους αδένες των θεατών. Η ετοιμοθάνατη από καρκίνο σύζυγος ανακαλύπτει ότι ο άνδρας της διατηρεί εξωσυζυγική σχέση. Προκειμένου, όμως, να μη διαταράξει την ψυχική ισορροπία του παιδιού της, τη συγκαλύπτει και προσπαθεί να μη της δώσει ενοχλητική διάσταση. Έτσι σχηματίζεται ένα ερωτικό τρίο, με την κατάληξη να οδηγείται σε μια έκρηξη συγκίνησης. (Αριστοτέλειον, Vilagges centre, Έσπερος 1, Πλατεία Assos Odeon, Ράδιο Σίτυ, Τιτάνια 1)

Η ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ

Σκηνοθεσία: Γκόραν Πασκάλιεβιτς. Παίζουν: Μίκι Μανόλοβιτς, Μιργιάνα Γιόκοβιτς, Σεργκέι Τριφούνοβιτς.

Το φιλμ που συγκίνησε το Φεστιβάλ Βενετίας με τη δύναμή του και την ωμότητά του αποπειράται να καταδείξει τις τραγικές συνέπειες του σερβοβοσνιακού πολέμου στην καθημερινή ζωή του Βελιγραδίου. Τα πέντε περιστατικά της σπονδυλωτής αυτής ταινίας εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια μιας νύχτας στη σερβική πρωτεύουσα και οδηγούν στην ανακύκλωση της βίας. Τα γεγονότα οδηγούν σε μια τελική γιγαντιαία έκρηξη που, κατά δήλωση του σκηνοθέτη, προσομοιάζει με την επαπειλούμενη ανατίναξη των Βαλκανίων. (Ολύμπιον 1)