Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Κριτική κινηματογράφου

( κινηματογραφική πανσπερμία ) 

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ

Κινηματογραφική πανσπερμία

Παρουσίαση των νέων ταινιών της εβδομάδας και των επαναλήψεων

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

Σκηνοθεσία: Τακέσι Κιτάνο. Παίζουν: Τακέσι Κιτάνο, Καγιόκο Κισιμότο, Ρεν Οσούγκι.

Το ιαπωνικό αυτό φιλμ κατέκτησε επάξια το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία το 1997 και αναπαράγει το γνώριμο μοντέλο του σαμουράι, που κλείνει τον κύκλο της ζωής του, αξιοπρεπώς, αφού πρώτα εκτελέσει με άκρα συνέπεια το καθήκον του. Ο κεντρικός ήρωάς του, όπως τον υποδύεται ο σκηνοθέτης, είναι ένας αστυνομικός που στρέφεται στο έγκλημα για να πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας της άρρωστης συζύγου του. Συγχρόνως, εξοντώνει τους κακοποιούς μιας συμμορίας, που οδήγησε στην παραλυσία έναν συνάδελφό του. (Μακεδονικόν).

ΣΤΟΥΝΤΙΟ 54

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κρίστοφερ. Παίζουν: Ράιαν Φελίπε, Σάλμα Χάγιεκ, Σίλα Γουόρντ.

Παράξενο οδοιπορικό στο χώρο της ντίσκο μουσικής και κυρίως στο περίφημο Studio 54, το άντρο ενός τρόπου ζωής, παρεπόμενης ενός χορευτικού ντελίριου. Κοσμικότητα, κοκαΐνη, σεξουαλικός παροξυσμός, κυκλοφορούν γύρω από τον εκκεντρικό ιδιοκτήτη της ντίσκο. Δίπλα του μια σειρά ωραία αγόρια και κορίτσια στο ρόλο των μπάρμαν και των σερβιτόρων προσφέρουν υπηρεσίες κάθε είδους στους θαμώνες. (Village Centre).

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσία. Παίζουν: Κατρίν Ντενέβ, Εμμανουήλ Σενιέ, Ζαν Πιέρ Μπακρί.

Αρχικά, η ταινία αντιγράφει τους κώδικες του νουάρ, καθώς μια κομψή γυναίκα κάποιας ηλικίας (δίκαια η βράβευση της Ντενέβ στη Βενετία για το ρόλο αυτό) χάνει το σύζυγό της και αναλαμβάνει τη χρεοκοπημένη επιχείρησή του, διακίνησης διαμαντιών. Στη συνέχεια, εξελίσσεται σε μια καταβύθιση στο παρελθόν της γυναίκας, μια ιστορία σχέσεων λερωμένων με το χρήμα και το έντονο πάθος. (Ολύμπιον 2).

Ο ΨΙΘΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Σκηνοθεσία: Νικ Ναμ. Παίζουν: Φράνσις Μακ Ντόρματ, Φράνκο Νέρο, Πόλι Γουόκερ, Μισέλ Παρέζ.

Μια νεαρή κοπέλα προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια σε μια οικογένεια Ισπανών γαιοκτημόνων, μεσούντος του εμφυλίου. Ερωτεύεται το σοσιαλιστή γιο της οικογένειας, ο οποίος προσπαθεί να της αλλάξει τις συντηρητικές ιδέες. Η καταλυτική αυτή συνάντηση οδηγεί σε μια περίεργη διαπλοκή της ίντριγκας, με το ρομαντισμό, που οδηγεί στη γέννηση μιας νέας αυγής. (Παλλάς).

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ

Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Ζούικ. Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Ντένζελ Γουάσινγκτον, Άνετ Μπένινγκ.

Μια ομάδα ισλαμιστών τρομοκρατών αναστατώνει την Αμερική, καθώς είναι αποφασισμένη να εξοντώσει τους πάντες, ώστε ν' απελευθερωθεί ο πνευματικός τους ταγός. Πίσω από το κεντρικό πρόβλημα διαφαίνεται η εξελισσόμενη σύγκρουση ενός άξιου, έγχρωμου διευθυντή της αστυνομίας με τον άτεγκτο αρχηγό του στρατού, που αναλαμβάνει την υπόθεση. (Village Centre, Κάπιτολ, Μετροπόλιταν, Πλατεία Assos Odeon).

ΕΧΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

Σκηνοθεσία: Νόρα Έφρον. Παίζουν: Τομ Χανκς, Μεγκ Ράιαν, Πάρκερ Πόουζι.

Η πρώτη συνάντηση της σκηνοθέτιδος με το πρωταγωνιστικό δίδυμο είχε σαν αποτέλεσμα το "Άγρυπνος στο Σιάτλ". Συνεχίζοντας στο ίδιο στιλ κτίζουν το ριμέικ της ταινίας του Έρνστ Λιούμπιτς "The shop around the corner", μεταφερμένο από τη Βουδαπέστη στη Νέα Υόρκη. Ένα θανάσιμο μίσος υποκρύπτει έναν παράφορο έρωτα, που έχει αναπτυχθεί μέσα από τις ανταλλαγές μηνυμάτων με e-mail. (Αθήναιον, Village Centre, Εγνατία, Πλατεία Assos Odeon, Τιτάνια 1).

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Μπράιαν ντε Πάλμα. Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Γκάρι Σίνιζ, Κάρλα Γκοντζίνο.

Μέσα από κάμερες και πολλαπλά αναπαραστατικά συστήματα, ο κεντρικός ήρωας, ένας αστυνομικός που "λαδώνεται", προσπαθεί να βγάλει άκρη με την υπόθεση του φόνου ενός υπουργού. Όπως αποκαλύπτεται, η δολοφονία έγινε πριν παραλάβει ένα φάκελο με ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά πυραύλων. (Αριστοτέλειον, Village Centre, Έσπερος 2, Πλατεία Assos Odeon).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥ

Σκηνοθεσία: Έιμος Κόλεκ. Παίζουν: Άννα Τόμσον, Μάθιου Πάουερς, Τάνι Γουέλς.

Ακόμη μία παρουσία Αμερικάνου ανεξάρτητου σκηνοθέτη μ' ένα φιλμ που ξεχώρισε στο φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η Σου είναι μια έξυπνη και ελκυστική τριαντάρα, η οποία εγκαταλείπει τη ζωή της στην επαρχία, με σκοπό να ζήσει στο Μανχάταν. (Λάουρα).

ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΙ ΕΡΑΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νιλ Λαμπιούτ. Παίζουν: Έμι Μπρένεμαν, Άαρον Έκχαρτ, Κάθλιν Κίνερ, Ναστάσια Κίνσκι.

Από το χώρο του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου κι αυτό το φιλμ, με το σκηνοθέτη του γνωστό στο ελληνικό κοινό από την προηγούμενη ταινία του, "Μεταξύ ανδρών". Ο χώρος δράσης μετατοπίζεται από τα γραφεία μιας πολυεθνικής εταιρίας στο εσωτερικό της οικογένειας, θεσμού που, απ' ό,τι φαίνεται, βρίσκεται σε κρίση. (Ολύμπιον 1).

Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ

Σκηνοθεσία: Όλγα Μαλέα. Παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Λήδα Ματσάγγου, Ναταλία Στυλιανού, Φίλιππος Σοφιανός, Σωκράτης Αλαφούζος.

Η Όλγα Μαλέα ανιχνεύει και ανασύρει χαρακτήρες από την ελληνική πραγματικότητα. Η σύστοιχη διακαής επιθυμία της να συντροφεύσει αυτή την ικανότητα, με ισόποσο εισπρακτικό αντάλλαγμα από τα ταμεία των κινηματογράφων, την αναγκάζει να καταφύγει σε γνωστά κόλπα κωμικών ταινιών. (Αθήναιον 2, Village Centre, Έσπερος 1, Πλατεία Assos Odeon).

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Μπενίνι. Παίζουν: Ρομπέρτο Μπενίνι, Νικολέτα Μπράσκι.

Γλυκόπικρη ταινία, με το σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Ιταλό κωμικό να κερδίζει το δεύτερο βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών. Υποδύεται έναν Εβραίο βιβλιοπώλη, ο οποίος ερωτεύεται την αρραβωνιαστικιά ενός υπηρέτη του μουσολινικού συστήματος. Την παντρεύεται, αλλά ο πόλεμος τους βρίσκει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ένα βήμα πριν από το θάνατο. (Πλατεία Assos Odeon, Φαργκάνη).

TRUMAN SHOW - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣH

Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουέιρ. Παίζουν: Τζιμ Κάρεϊ, Εντ Χάρις, Λόρα Λίνεϊ, Νατάσα Μακ Ελόου.

Η τελευταία ταινία του Πίτερ Γουέιρ, που εντυπωσίασε στο τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας. Πρόκειται για ένα πανέξυπνο σχόλιο πάνω στη δύναμη των ΜΜΕ, στον απόλυτο έλεγχο που ασκούν στην ανθρώπινη ζωή και στην αδυναμία του ατόμου να ξεφύγει από αυτόν. (Ανατόλια, Village Centre, Πλατεία Assos Odeon).

ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ - RUSH HOURS

Σκηνοθεσία: Μπρετ Ράτνερ. Παίζουν: Τσάκι Τσαν, Κρις Τάκερ.

Ευκαιρία να "δώσει ξύλο" ο εξαίρετος γνώστης των πολεμικών τεχνών Τσάκι Τσαν, σ' ένα φιλμ που δημιουργήθηκε ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Το προσχηματικό στόρι θέλει τους Κινέζους μαφιόζους να απάγουν την κόρη ενός μεγαλοεπιχειρηματία και για το σκοπό αυτό καλείται ένας ντετέκτιβ να δώσει λύση. (Village Centre, Τιτάνια 2).

ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Σκηνοθεσία: Σεκάρ Καπούρ. Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέφρι Ρας, Τζόζεφ, Φάινς.

Μια ιστορική αναδίφηση στη ζωή της πολυθρύλητης Αγγλίδας βασίλισσας, η οποία απαρνείται τον ερωτισμό της, προδομένη από τους άντρες και "νυμφεύεται" την Αγγλία, όπως η ίδια λέει. Στο ενδιάμεσο ίντριγκες, δολοπλοκίες, αίμα και τρόποι για να εδραιώνει κάποιος τη θέση του στο θρόνο. (Βακούρα).

ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Σκηνοθεσία: Βίνσεντ Γουόρντ. Παίζουν: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Αναμπέλα Σιόρα.

Ανάμεσα στο παραμύθι και στην κωμωδία ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ως κεντρικός ήρωας σκοτώνεται σε δυστύχημα και ψάχνει στους ουρανούς τη γυναίκα του, που αυτοκτόνησε πριν μερικά χρόνια. Έτσι "ανεβοκατεβαίνει" στην κόλαση και στον παράδεισο, με τις τρυφερές και τις κωμικές καταστάσεις να εναλλάσσονται. (Village Centre, Ναυαρίνον, Πλατεία Assos Odeon).

ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος. Παίζουν: Μπρούνο Γκανζ, Αχιλλέας Σκέβης, Ιζαμπέλ Ρενό.

Το γνώριμο ποιητικό κλίμα των έργων του Θόδωρου Αγγελόπουλου διασχίζει το φιλμ απ' άκρου εις άκρον, με αφορμή την ιστορία ενός συγγραφέα, ο οποίος διάγει ουσιαστικά την τελευταία μέρα της ζωής του. (Ράδιο Σίτυ).

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΣΠΑΘΙ

Σκηνοθεσία: Φρεντερίκ Ντι Σο. Κινούμενα σχέδια.

Ταινία κινουμένων σχεδίων, βασισμένη στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου. Πρόκειται για την ιστορία μιας δυναμικής κοπέλας, η οποία ονειρεύεται να γίνει ιππότης της Στρογγυλής Τραπέζης. (Αθήναιον 2).

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ

Σκηνοθεσία: Μπίλε Όγκαστ. Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Τζέφρι Ρας, Ούμα Θέρμαν.

Κι άλλος πολυβραβευμένος Ευρωπαίος σκηνοθέτης διασχίζει τον Ατλαντικό, με σκοπό να εξαργυρώσει το ταλέντο του στο box office. Εμμένει στα παρισινά οδοφράγματα και στην επανάσταση που εξελίσσεται, αφήνοντας στο περιθώριο την κλασική ιστορία του Γιάννη Αγιάννη και του κυνηγητού του από τον Ιαβέρη. (Αλέξανδρος).

ΚΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

Σκηνοθεσία: Φόρεστ Γουιτάκερ. Παίζουν: Σάντρα Μπούλοκ, Τζίνα Ρόουλαντς, Χάρι Κόνινγκ.

Ιστορία σχέσεων, που διαδραματίζεται ανάμεσα σ' ένα διαζύγιο και σε προσπάθεια επανασύνδεσης του ζεύγους, μέσα από προσπάθειες κυρίως της γυναίκας. Στο ενδιάμεσο μία κόρη, η οποία επιθυμεί διακαώς τη συνεύρεση των γονιών της, οι προσπάθειες της οποίας θα δικαιωθούν τελικά. (Village Centre).

ΜΟΥΛΑΝ

Σκηνοθεσία: Μπάρι Κουκ, Τόνι Μπάνκροφτ. Κινούμενα σχέδια.

Η μικρή Μουλάν ζει στην αρχαία Κίνα και μεταμφιέζεται σε αγόρι για να πολεμήσει μαζί με το στρατό, εναντίον των βαρβάρων. Κι ενώ όλα πηγαίνουν καλά στο στρατόπεδο εκπαίδευσης, η Μουλάν ερωτεύεται έναν όμορφο λοχαγό. (Village centre, Ράδιο Σίτυ, Τιτάνια 1).

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Η μεταφορά σε καρτούν της γνωστής ιστορίας της Βίβλου, κατά την οποία ο Μωυσής απελευθερώνει το λαό των Εβραίων από την καταδυνάστευση του Φαραώ. (Ανατόλια, Village centre, Πλατεία Assos Odeon).

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ - DR. DOLITTLE

Σκηνοθεσία: Μπέτι Τόμας. Παίζουν: Έντι Μέρφι, Όλιβερ Πλατ.

Εκσυγχρονισμός του ρόλου που ερμήνευσε ο Ρεξ Χάρισον το 1967 από τον Έντι Μέρφι. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος της κωμωδίας, υποδυόμενος το γιατρό Τζον Ντούλιτλ, ο οποίος έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με όλα τα ζώα, γνωρίζοντας τη γλώσσα του καθενός. (Village centre).