Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( πάμε μέγαρο μέσω διαδικτύου :: 24/1/2006 20:24:55) 

Στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πάμε Μέγαρο μέσω Διαδικτύου

Προετοιμάζεται η μετάδοση συναυλιών και εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε πραγματικό χρόνο μέσω Ίντερνετ και η ψηφιοποίηση του αρχείου

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διευρύνει τα όριά του και ανοίγει τις θύρες του ψηφιακά ακόμη και σε όσους δεν μπορούν να βρίσκονται στους χώρους του. Θα υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης των εκδηλώσεων του Μεγάρου μέσω Διαδικτύου. Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε σύμβαση ανάθεσης έργου για την ανάπτυξη υποδομής για τη μετάδοση μουσικών και πολιτιστικών γεγονότων του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο μέσω Ίντερνετ, καθώς και ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ανάδοχος του έργου είναι η Trek Consulting (www.trek.gr), η οποία αναδείχθηκε κατόπιν διαδικασίας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού. Το έργο, εκτός από την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική ταξινόμηση μουσικών και άλλων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Μέγαρο, αποσκοπεί και στην προώθηση της μουσικής καλλιέργειας των πολιτών, καθώς και στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξοικείωσης του κοινού με την ελληνική και διεθνή κλασική μουσική παιδεία.

Πρόσβαση στο Μέγαρο Μουσικής μέσω της δικτυακής πύλης θα έχουν οι έχοντες ευρυζωνική πρόσβαση (υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ), οι οποίοι θα απολαμβάνουν υψηλή πιστότητα εικόνας και ήχου. Για τους χρήστες με συμβατικές συνδέσεις η Trek Consulting έχει αναπτύξει τεχνολογία συμπίεσης δεδομένων σύμφωνα με το πρότυπο MPEG-7, με την οποία θα παρέχεται εξαιρετικού επιπέδου δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο βίντεο και ήχου.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, παράλληλα με την υλοποίηση της νέας διαδικτυακής πύλης του Μεγάρου, προβλέπεται η διαχείριση θέσεων και η αγορά εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου, ενώ μια σειρά άλλων τεχνολογικών καινοτομιών, όπως η προσωποποίηση (personalization) της πύλης στα μέτρα και την αισθητική κάθε χρήστη χωριστά, αναμένεται να αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Μεγάρου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 360.000 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης καθορίστηκε σε εννέα μήνες.