Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κίνητρα. Φορολογικές απαλλαγές, με τη μορφή ακαθάριστου αποθεματικού επενδύσεων, για τις ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, όταν ο τελευταίος ζήτησε τη θέσπιση σχετικών κινήτρων.

Σήμα κινδύνου. Περίπου 800 εικόνες, αρκετές από τις οποίες χρονολογούνται από το μεσαίωνα, φυλάσσονται υπό ακατάλληλες συνθήκες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο των Τιράνων, αποκάλυψε με δηλώσεις του στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ο διευθυντής του μουσείου Μπεκίρ Μέτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη συντήρηση των εικόνων, όσες εκτιμηθούν ως ήσσονος ιστορικής σημασίας θα επιστραφούν στις ορθόδοξες εκκλησίες, από τις οποίες προέρχονται. Οι εικόνες περιήλθαν στην κατοχή του μουσείου προ οκταετίας και έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια για τη συντήρηση ή την ανάδειξή τους.

Φεστιβάλ Καΐρου. Στην Ελλάδα εμπιστεύθηκε φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διοργάνωση του 2ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου (1-10/2). Στα θέατρα της Όπερας του Καΐρου και της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης θα προβληθούν ταινίες από 18 χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσά τους η ελληνική "Πολίτικη κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη και το κυπριακό "Τάμα" (φωτογραφία) του Ανδρέα Πάντζη.

Ανοίγει το χρονοντούλαπο. Περισσότερες από 100.000 ευρωπαϊκές ηχογραφήσεις, ανύπαρκτες πλέον στην αγορά, θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια η Universal Music Group International. Οι ηχογραφήσεις, προερχόμενες από τα αρχεία της δισκογραφικής, θα διατεθούν σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, ως ψηφιακά αρχεία μέσω Διαδικτύου. Οι πρώτες 3.000 ηχογραφήσεις θα προέλθουν από Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Αφορούν το έργο καλλιτεχνών όπως οι Μάριαν Φέιθφουλ, Eddie & the Hot Rods, Nirvana, Κρις Ντε Μπεργκ, Gun and Big Country, Νάνα Μούσχουρη, L'Affaire Louis Trio, Udo Lindenberg, Έντι Μίτσελ, Aphrodite's Child, Μπριζίτ Μπαρντό.

Απαγόρευση. Οι ΗΠΑ επέκτειναν για μία πενταετία την ισχύ απαγόρευσης στην εισαγωγή ετρουσκικών, ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων από την Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η απαγόρευση έρχεται την ώρα που η Ιταλία εντείνει την εκστρατεία της για επιστροφή αρχαιοτήτων της που βρίσκονται σε αμερικανικά μουσεία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με έγγραφα της ιταλικής αστυνομίας, η αρχαιοκαπηλία παραμένει σημαντικό πρόβλημα στη χώρα, ενώ μεγάλο μέρος των λαθραίων προορίζεται για τις ΗΠΑ. Έμποροι έργων τέχνης αντιτείνουν ότι η απαγόρευση εμποδίζει και τη νόμιμη ανταλλαγή αρχαιοτήτων.

Απώλεια. Ο Ουίλσον Πίκετ, από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της σόουλ μουσικής, πέθανε σε ηλικία 64 χρόνων από ανακοπή καρδιάς. Το όνομά του περιλήφθηκε στο Hall of Fame της ροκ εντ ρολ το 1999, ενώ οι δύο μεγάλες επιτυχίες του, "In the Midnight Hour" και "Mustang Sally", εντάχθηκαν το 2004 στον κατάλογο του περιοδικού "Rolling Stone" με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών.