Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( απειλούν με αποχή στις επόμενες εκλογές :: 22/2/2006 18:42:40) 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Απειλούν με αποχή στις επόμενες εκλογές

Η τροπολογία για την εύρυθμη λειτουργία, δηλαδή την αυτονόμηση, τεσσάρων κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή σε νομοσχέδιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, δεδομένου ότι πολλές παλιές κοινότητες ζητούν εδώ και χρόνια την αυτονόμησή τους από τους καποδιστριακούς δήμους.

Στη Δράμα οι κάτοικοι του Βώλακα και του δήμου Δοξάτου ετοιμάζονται να κατεβούν στην πρωτεύουσα, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Οι τελευταίοι μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμη και να μην πάρουν μέρος στις εκλογές του Οκτωβρίου, εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους. Σε αναβρασμό βρίσκεται και η Θάσος, αφού πολλοί κάτοικοι του Θεολόγου επιμένουν στο αίτημά τους για αυτονόμηση της κοινότητας, που άλλωστε έχει χαρακτηριστεί "ιστορική πρωτεύουσα" του νησιού, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται να θέσουν επιτακτικά το αίτημά τους για τη δημιουργία δήμου Νότιας Θάσου.

Κατέβηκαν τα "ρολά" της νομαρχίας

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τροπολογίας, ο νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης κατέβασε τα "ρολά" της νομαρχίας (προχθές Τρίτη 21 Φεβρουαρίου) και πήγε στην Αθήνα, για να συναντήσει τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνάντηση, παρουσία και των βουλευτών του νομού, ο υπουργός ενημερώθηκε για τα αιτήματα των κατοίκων και δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πέραν του αιτήματος για απόσπαση του Βώλακα από το δήμο Νευροκοπίου, ο κ. Παυλόπουλος ενημερώθηκε και για την περίπτωση του Δοξάτου, οι κάτοικοι του οποίου επιμένουν πως ο δήμος πρέπει να αυτονομηθεί για ιστορικούς λόγους. Σε περίπτωση αυτονόμησης του Δοξάτου οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη διάλυση του "καποδιστριακού" δήμου Δοξάτου εις τα εξ ων συνετέθη, δηλαδή το δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και τις κοινότητες Κεφαλαρίου και Αγίου Αθανασίου. Οι κάτοικοι της Θάσου αιφνιδιάστηκαν και δεν έχουν αντιδράσει ακόμη οργανωμένα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσουν επιτακτικά όσο ποτέ το αίτημα αναθεώρησης του "Καποδίστρια", τη φιλοσοφία του οποίου ουδέποτε ασπάστηκαν οι κάτοικοι της νότιας πλευράς του νησιού.

Πλταμώνας: Απέκλεισαν την εθνική οδό

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι του Πλαταμώνα, των Πόρων και του Παντελεήμονα Πιερίας, διεκδικώντας την ανεξαρτητοποίηση των χωριών τους από το δήμο Ανατολικού Ολύμπου. Αγανακτισμένοι περισσότεροι από 400 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι στο ύψος του κόμβου του Πλαταμώνα και κρατώντας μαύρες σημαίες φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε σε βάρος τους με το σχέδιο "Καποδίστριας", το οποίο, όπως υποστηρίζουν, αποδείχθηκε καταστροφικό για την περιοχή τους.

Από νωρίς χθες το πρωί είχαν κλείσει όλα τα καταστήματα στον Πλαταμώνα, στον Παντελεήμονα και στους Πόρους ύστερα από απόφαση του εμπορικού συλλόγου, ενώ τα σχολεία δεν λειτούργησαν μετά τις 11.00 το πρωί ύστερα από σχετικές αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Πρωτοστάτες στην κινητοποίηση ήταν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, οι οποίοι ήδη έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της Επιτροπής Αγώνα και αναμένουν την εκπλήρωση της υπόσχεσης του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δεσμευτεί μετεκλογικά ότι θα άρει τις αδικίες του "Καποδίστρια".

Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, η επιτροπή αγώνα, για να διαμαρτυρηθεί κατά την ώρα της ψήφισης της τροπολογίας, ενώ τις επόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν με διάφορες μορφές αγώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη κινητοποίηση ετοιμάζει και η επιτροπή πολιτών του Δίου, με συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών.

ΝΙΚΟΣ ΣΠΙΤΣΕΡΗΣ ΘΕΜΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ