Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( 271 βρήκαν δουλειά μέσω του δήμου :: 17/3/2006 18:27:08) 

271 βρήκαν δουλειά μέσω του δήμου

Θεσσαλονίκη: Με τη μεσολάβηση του γραφείου Ανέργων τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006

Διακόσιοι εβδομήντα ένας άνεργοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας κατά το πρώτο δίμηνο του 2006 με τη μεσολάβηση του γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη τριετία μέσω του γραφείου βρήκαν δουλειά 1.644 άνεργοι, συγκεκριμένα, 837 το 2005, 469 το 2004 και 238 το 2003. Στην πλειονότητά τους οι άνεργοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις υπαλλήλων γραφείου, στελεχών επιχειρήσεων, λογιστών, οδηγών, εμποροϋπαλλήλων και βοηθητικού προσωπικού.

Στο γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν εγγραφεί συνολικά 10.111 άνεργοι, εκ των οποίων το 68% είναι γυναίκες και το 32% άνδρες. Σε εβδομαδιαία βάση στο γραφείο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, καθώς και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, απευθύνονται για ενημέρωση περισσότερα από πεντακόσια άτομα.

Οι περισσότεροι πτυχιούχοι

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων πεπραγμένων του φορέα, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι νέοι που απευθύνονται στο γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών.

Ειδικότερα, σε ποσοστό 37,4% οι άνεργοι που έχουν εγγραφεί στο γραφείο είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και, κυρίως, πτυχιούχοι πολυτεχνικών και σχολών οικονομικής κατεύθυνσης, εκπαιδευτικοί και γεωπόνοι. Το 29,2% των εγγεγραμμένων ανέργων ανήκει στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 23,8% σε αυτή της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις το 9,6% σε αυτή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων, η ειδικότητα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (39,16%) είναι αυτή των υπαλλήλων γραφείου - στελεχών επιχειρήσεων. Ακολουθούν οι εσωτερικοί πωλητές - εμποροϋπάλληλοι (19,79%), οι λογιστές (16,25%), οι ειδικευμένοι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (8,75%), οι εκπαιδευτικοί (7,08%) και οι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών (6,25%).

ΒΑΡΒΑΡΑ ΖΟΥΚΑ