Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σοκ προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε… ευρωπαϊκά επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2005, εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το ΑΕΠ της Νο1 οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκε μόλις κατά 1,1% στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, από 4,1% στο τρίτο τρίμηνο. Η αναιμική αυτή επίδοση απείχε έτη φωτός από τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, που έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2005 αποδείχθηκε το χειρότερο της τελευταίας τριετίας για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς υποδεέστερη επίδοση είχε να εμφανιστεί από το τέλος του 2002, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις 0,2%.

Πανικός

Τα νέα για την ανάπτυξη προκάλεσαν κινήσεις πανικού στις αγορές, με το δολάριο να καταβαραθρώνεται και τις κεφαλαιαγορές να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Η μακράν απογοητευτικότερη συνιστώσα της οικονομικής δραστηριότητας ήταν οι δαπάνες των καταναλωτών, που αντιστοιχούν στα δύο-τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στο τέταρτο τρίμηνο ήταν υποτυπώδης, καθώς δεν ξεπέρασε το 1,1% και ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί μετά το 1% του δευτέρου τριμήνου του 2001, όταν όμως η οικονομία των ΗΠΑ πάλευε με την ύφεση. Είναι ενδεικτικό ότι οι δαπάνες των Αμερικανών για την αγορά διαρκών αγαθών (αυτοκινήτων, ψυγείων, και άλλων προϊόντων με υπερτριετή διάρκεια ζωής) κατέρρευσαν κατά 17,5%!

Αφού ανέκτησαν την ψυχραιμία τους, οι αναλυτές απέδωσαν εν μέρει την κακή πορεία της οικονομίας στον αντίκτυπο των αυγουστιάτικων τυφώνων, που έπληξαν καίρια τις δαπάνες των νοικοκυριών τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Πολλοί ειδικοί μάλιστα δήλωναν χθες με σιγουριά ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και ότι θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο της "ατμομηχανής" της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο σύνολο του 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3,5%, επίδοση εξαιρετική, ακόμα και αν συνιστά επιβράδυνση σε σχέση με το 2004, όταν η αύξηση του ΑΕΠ είχε αγγίξει το 4,2%.

Γ.Χ.