Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η ΟΤΟΕ απέστειλε πρόσκληση προς τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2006.

Βασικό της αίτημα είναι η αύξηση του ενιαίου μισθολογίου να ανέλθει σε 10,3% φέτος, καθώς, όπως σημειώνουν, δεν υπήρξε διορθωτική ρήτρα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης ζητούν την καθιέρωση 35ώρου, ενώ επισημαίνουν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να καθιερώνονται ειδικά ωράρια εργασίας προσωπικού χωρίς να έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση.

Στις προτάσεις της ΟΤΟΕ περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για ρήτρα περιορισμού της υπερωριακής απασχόλησης κατά 20% το χρόνο και διενέργειας νέων προσλήψεων τουλάχιστον σε ποσοστό ίσο με το 5% του υφιστάμενου κατά τράπεζα προσωπικού τα επόμενα τρία χρόνια από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης. Επαναλαμβάνει, εξάλλου, ότι αντιτάσσεται στις εθελούσιες εξόδους, ενώ επισημαίνει ότι σε κάθε διαδικασία εξαγοράς-συγχώνευσης είναι απαραίτητο και σύμφωνο με τις σύγχρονες αρχές της πληροφόρησης, της διαφάνειας και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, να τίθεται υπόψη της ΟΤΟΕ και των ενεχόμενων σωματείων εργαζομένων το σχετικό σχέδιο.

Όπως υπογραμμίζει στην πρόσκληση η ΟΤΟΕ, υπάρχει η δυνατότητα μισθολογικής αύξησης κατά 10,3%, καθώς τα κέρδη του εννεαμήνου 2005 δείχνουν ότι ο κλάδος διέρχεται περίοδο χρηματοοικονομικής ευφορίας, με υψηλά κέρδη, ανάπτυξη μεγεθών, ενίσχυση χορηγήσεων και ενεργητικού.