Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ρίχνει τη Σοφοκλέους

"Μετασεισμοί" και έντονες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ακολούθησαν τις ειδήσεις γύρω από τη σύλληψη του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν- Στις 3.396,85 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης, μειωμένος κατά 2,02%

ΑΘΗΝΑ. - Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, πιέζοντας το γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 3.396,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,02%. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των κατασκευαστικών εταιρειών, και των τραπεζών, που έκλεισαν με πτώσεις της τάξης του 3,05% και του 4,53% αντίστοιχα, ενώ τη μεγαλύτερη "αντίσταση" στην καθοδική πορεία παρουσίασαν οι μετοχές των βιομηχανιών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα και ο γενικός δείκτης στην πρώτη ώρα των συναλλαγών κινήθηκε γύρω από τα προχθεσινά επίπεδα, για να εισέλθει όμως στη συνέχεια σε πτωτική τροχιά, καταγράφοντας κατώτερη τιμή 3.364 μονάδες, καθώς οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν σε όλους τους κλάδους. Προς το τέλος της συνεδρίασης, πάντως, οι πιέσεις χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα ο δείκτης να ανακτήσει έδαφος και να κλείσει τελικά με περιορισμένες απώλειες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, το κλίμα παραμένει -παρά τις απώλειες- θετικό, η διόρθωση θα είναι μικρής διάρκειας και η αγορά θα ξαναβρεί το δρόμο της προς τα υψηλότερα επίπεδα, καθώς τα στοιχεία στην εγχώρια αγορά παραμένουν θετικά.

Χθες ένα μέρος των επενδυτών προτίμησε να συλλέξει τα κέρδη του, φοβούμενο επιδείνωση των ελληνοκουρδικών σχέσεων, ενώ άλλοι (ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης) είδαν τα γεγονότα αυτά και την υποχώρηση της κεφαλαιαγοράς ως αγοραστική ευκαιρία. Από την άποψη ότι, όποια και εάν είναι η εξέλιξη στην υπόθεση Οτσαλάν, δε θα επηρεάσει άμεσα την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της προς τη σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, η χθεσινή διόρθωση, αλλά και η συνέχισή της στις επόμενες μία με δύο ημέρες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 3,05%, Λίζιγκ πτώση 2,95%, Ασφάλειες πτώση 1,02%, Επενδύσεις πτώση 2,92%, Κατασκευές πτώση 4,53%, Βιομηχανίες πτώση 0,40%, Διάφορες πτώση 3,75%, Συμμετοχών πτώση 2,55%. Με άνοδο 0,76% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

Από τις 292 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν χθες, 70 έκλεισαν με άνοδο, 213 με πτώση, ενώ η τιμή εννέα μετοχών παρέμεινε σταθερή. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 171,05 δισ. δρχ., φθάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Συνολικά διακινήθηκαν 39.819.132 μετοχές, ενώ αυξημένη εμπορευσιμότητα παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ με 3.343.250 τεμάχια, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ (Κ) με 1.785.230, ΕΚΤΕΡ με 1.616.520 και ΟΤΕ με 1.100.000 τεμάχια.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο 8% σημείωσαν οι τιμές 24 μετοχών, μεταξύ αυτών: ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ, ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (Κ) και (ΠΡ), ΚΟΡΦΙΛ (ΠΡ), ΑΤΤΙΚΑΤ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗΣ, ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ, ΣΑΤΟ (ΠΡ), ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ, ΕΤΜΑ (Κ), ΣΙΓΑΛΑΣ. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση κατά 8% σημείωσαν οι τιμές 40 μετοχών και μεταξύ αυτών: ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ (Κ), ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΑΕΓΕΚ (ΠΡ), ΓΕΚ, ΓΝΩΜΟΝ, ΕΡΓΑΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, ΟΙΝΕΡΓΑ, ΚΑΛΛΙΝΗΣ (Κ), ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ), ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ (ΠΡ), ΙΝΤΕΑΛ (ΠΡ), ΓΕΝΕΡ, ΔΙΕΚΑΤ. Τέλος, ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.126,45 μονάδες, με πτώση 2,61%.