Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η "μεγάλη επιστροφή" των επενδυτών :: 10/3/2006 20:04:59) 

Οριακές, τελικά, οι απώλειες του χρηματιστηρίου

Η "μεγάλη επιστροφή" των επενδυτών

Ελκυστικές έχουν αρχίσει και γίνονται οι αποτιμήσεις των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις

Με οριακές απώλειες 0,36% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και με το γενικό δείκτη να διαμορφώνεται την Παρασκευή, στο τέλος της συνεδρίασης, στις 4.014,52 μονάδες.

Οι τελικές εβδομαδιαίες απώλειες δεν αντικατοπτρίζουν πάντως τη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη διάρκεια της εβδομάδας, οδηγώντας την αγορά έως και τα επίπεδα των 3.820 μονάδων, αλλά και η "μεγάλη επιστροφή" των αγοραστών οδήγησε ξανά την αγορά πάνω από τις 4.000 μονάδες.

Οι διεθνείς κυρίως επενδυτές θορυβήθηκαν από το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να συνεχισθούν οι έντονες πιέσεις στις δυο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Έτσι, μετά τη μεγάλη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, γενικά επικρατεί επιφυλακτικότητα στην επενδυτική κοινότητα.

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν αρχίσει και γίνονται ελκυστικές για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις. Τα υψηλά μερίσματα των τραπεζών, το πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του έτους, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και η είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αναμένεται να διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή κλείνουν τα συμβόλαια Μαρτίου στην αγορά παραγώγων και ίσως επηρεάσουν και την πορεία της υποκείμενης αγοράς μετοχών.

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 4.014,52 μονάδες, έναντι 4.029,02 μονάδων της περασμένης Παρασκευής, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,36%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 9,57%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας ανήλθε στα 1.986,223 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 496,555 εκατ. ευρώ, έναντι 570,493 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.