Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( τελεσίγραφο για το πάρκιγκ στο κόδρα :: 21/3/2006 20:47:50) 

Στις 10 Οκτωβρίου του 2006 θα ελεγχθεί εκ νέου εάν έχει συμμορφωθεί ο δήμος με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τελεσίγραφο για το πάρκιγκ στο Κόδρα

Το ΣτΕ απαιτεί τη συμμόρφωση του δήμου Καλαμαριάς με τις αποφάσεις κατεδάφισης

Προθεσμία τριών μηνών, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ακυρωτικές αποφάσεις, δίνει στο δήμο Καλαμαριάς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναφορικά με την κατασκευή αλλά και τη διατήρηση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης εντός του στρατοπέδου Κόδρα, την οποία μάλιστα κρίνει "αδικαιολόγητη".

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση της αίτησης που κατέθεσαν στις 27 Μαρτίου 2003 ο Σύλλογος Κατιρλιωτών "Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος" αλλά και πολίτες, με την οποία ζητούσαν από το δήμο να συμμορφωθεί προς την υπ' αριθμ. 228/2003 απόφαση του ΣτΕ.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει στην απόφαση 8/2006 το ΣτΕ, "το έργο του υπαίθριου χώρου σταθμεύσεως εκτελέστηκε δυνάμει σχετικής προβλέψεως της ακυρωθείσης τροποποιήσεως του Γ.Π.Σ. Καλαμαριάς και προς κάλυψη αντίστοιχων αναγκών του δήμου". Προσθέτει όμως πως "η ακύρωση από το ΣτΕ της προσβληθείσης τροποποιήσεως του Γ.Π.Σ. δρα κατά νόμο αναδρομικώς. Εν προκειμένω υποχρέωση συμμορφώσεως προς την ακυρωτική απόφαση περιλαμβάνει και την υποχρέωση κατεδαφίσεως ή αποξηλώσεως οποιασδήποτε εγκαταστάσεως, η οποία κατασκευάστηκε δυνάμει των προβλέψεων της ακυρωθείσης πράξεως είτε αυτή είχε κατασκευασθή πριν από την έκδοση της ακυρωτικής αποφάσεως είτε μετά από αυτήν, καθώς και την υποχρέωση επαναφοράς του χώρου της εγκαταστάσεως στην προτέρα του φυσική κατάσταση".

Συμπληρώνει μάλιστα πως ο δήμος "διατηρώντας την εγκατάσταση αυτή δεν συμμορφώθηκε κατά το μέρος αυτό προς την ακυρωτική απόφαση, παρά την πάροδο χρονικού διαστήματος περίπου τριών ετών από την έκδοση της", ενώ οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί του "πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ