Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανάλυση

( τεράστια ποσά αποδίδει η διακίνηση μεταναστών ) 

Τεράστια ποσά αποδίδει η διακίνηση μεταναστών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Τύπου, η προώθηση λαθρομεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνει μεγαλύτερα κέρδη ακόμη και από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Οι γνωρίζοντες τα πράγματα υπολογίζουν ότι η παράνομη αυτή δραστηριότητα εξασφαλίζει στα κυκλώματα που ελέγχουν τη διακίνηση λαθρομεταναστών ετήσιο τζίρο ύψους 3 μέχρι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επικεφαλής των κυκλωμάτων αυτών εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη, τα Τίρανα, τις πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης και ορισμένα κέντρα της Βόρειας Αφρικής. Η διείσδυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται από τα θαλάσσια σύνορα του ευρωπαϊκού νότου και από τη Γερμανία. Από τις περιοχές αυτές οι δουλέμποροι προωθούν το "προϊόν" τους στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου τα δυστυχισμένα πλάσματα ελπίζουν ότι θα βρουν μια καλύτερη ζωή.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που προκαλεί βαθύτατη ανησυχία όχι μόνο στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στους λαούς των χωρών αυτών. Παράλληλα όμως, προκαλούνται συναφείς καταστάσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της νομοθεσίας που έχει καθιερωθεί ή λόγω του τρόπου ερμηνείας των σχετικών νόμων, που οδηγούν σε αδιέξοδα και προκαλούν αντιδράσεις. Ιταλίδα, που διέμενε προσωρινά στην Ελλάδα, προκάλεσε μια τέτοια κατάσταση. Η γυναίκα αυτή καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών και ως εκ τούτου κρίθηκε πρόσωπο ανεπιθύμητο. Η σχετική απόφαση, όμως, ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Ιταλίδα δεν επιτρέπεται να απελαθεί από την Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι η απέλαση έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αλήθεια ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διέθεσαν ικανό χρόνο, προκειμένου να εξετάσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τα οποία λόγοι δημόσιας τάξης και προστασίας της κοινωνίας από μία εγκληματική ενέργεια επιβάλλουν την απομάκρυνση των ατόμων που κρίνονται επικίνδυνα. Τελικώς όμως το δικαστήριο δεν δικαίωσε την Ελλάδα. Στη σχετική απόφαση τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Το δικαστήριο επισημαίνει ότι η σχετική με τη δημόσια τάξη εξαίρεση, όπως και άλλες παρεκκλίσεις από τις θεμελιώδεις αρχές της συνθήκης, πρέπει να ερμηνεύεται στενά. Η κοινοτική οδηγία περί των ειδικών μέτρων γα τη διακίνηση και τη διαμονή αλλοδαπών περιορίζει ρητά το δικαίωμα των κρατών-μελών να απελαύνουν τους αλλοδαπούς για λόγους δημόσιας τάξης".

Στο διατακτικό της απόφασης προστίθενται και τα εξής, που μπορεί να χαρακτηρισθούν και ως βολή κατά της χώρας μας:

"Η ελληνική νομοθεσία αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και στην ελευθερία εγκατάστασης, το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από λόγους δημόσιας τάξης".

Ας επιστρέψουμε όμως στη λαθρομετανάστευση. Η δημοσιογράφος κ.Κατ. Στυλιανέα υποστηρίζει ότι λειτουργεί "βιομηχανία" λαθρομεταναστών και προσθέτει τα εξής:

"Οι αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στα καθεστώτα πολιτικής ασυλίας όσο και στις συνθήκες περιφρούρησης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων από τη λαθραία εισροή προσφύγων και μεταναστών -που ακυρώνει στην πράξη τον ενιαίο ευρωπαϊκό χάρτη- εντείνουν το αδιέξοδο που προκαλεί η αθρόα εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, που προσπαθεί από τη μια να παραμείνει συνεπής προς τις υποχρεώσεις της στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες επιβάλλουν την παραχώρηση ασυλίας σε αλλοδαπούς των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, και από την άλλη να αποτρέψει σε νέους οικονομικούς μετανάστες να διαβρώσουν την ήδη περιορισμένη αγορά εργασίας εξωθώντας ακόμη περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες στην ανεργία".

Διαπιστώνεται ακόμη η ύπαρξη κενών, ή νομοθετικής δυσκαμψίας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναστατώσεις. Η σύμβαση του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι οι πολιτικοί πρόσφυγες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ασυλίας μόνο στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας περνούν για πρώτη φορά τα σύνορα, εμφανίζει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση Οτσαλάν.