Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο κωνσταντινος παπαλακης μιλαει για την εεα επι των ημερων του :: 23/2/2006 21:40:04) 

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΛΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ

Ο πρώτος διδάξας

Απολογισμός… Από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι και σήμερα η επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είχε διακοσμητικό ρόλο. Λειτούργησε με γνώμονα τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και με σκοπό να βάλει τάξη στο άναρχο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Για τον πολύ κόσμο η παρουσία της επιτροπής συνδυάστηκε με την έκδοση πιστοποιητικών συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Οι διακανονισμοί με ΙΚΑ και εφορία, τα μετοχικά και διοικητικά καθεστώτα περνούσαν μέσα από το ''μικροσκόπιο'' της ΕΕΑ, που σε αρκετές των περιπτώσεων αρνούνταν να δώσει την έγκρισή της.

Τρία χρόνια παρουσίας στην επιτροπή συμπλήρωσε και ο πρόεδρός της, Κώστας Παπαλάκης, που προ ημερών υπέβαλε την παραίτησή του στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό. Έχοντας την εμπιστοσύνη του, όπως και του προηγούμενου υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, ο απερχόμενος πρόεδρος απολάμβανε -όχι τυχαία- της αποδοχής των στελεχών των δύο κυβερνήσεων. Ο κ. Παπαλάκης έλυσε τη σιωπή του και μίλησε για την τριετή παρουσία του στην επιτροπή, που σημειωτέον θα αναδιαρθρωθεί με νέα πρόσωπα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ τον επαγγελματικό αθλητισμό ως ''μεγάλο ασθενή'', έχοντας συνειδητοποιήσει εύκολα τις εστίες κακοδαιμονίας, που όπως είπε, ήταν δύσκολο να εξαλειφθούν. ''Κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας του επαγγελματικού αθλητισμού τα κατά καιρούς προταθέντα μέτρα ήταν ατελέσφορα, ημίμετρα'', είπε και πρόσθεσε με νόημα: ''Ένας υποτυπώδης, και κατ' όνομα μόνον, έλεγχος από την πλευρά της πολιτείας. Οι εκτροπές από το θεσμικό πλαίσιο και το fair play είχαν αμαυρώσει σε μεγάλο βαθμό τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού, απομάκρυναν τους θεατές από τα γήπεδα, έδωσαν την ευκαιρία στη δημιουργία αντιλήψεων και πρακτικών ακραίων οπαδών και χούλιγκανς και ενέπλεξαν την ευγενή άμιλλα σε παιχνίδια ισχυρών οικονομικών παραγόντων, σε εταιρείες φαντάσματα ή σε αχυρανθρώπους - παράγοντες''. Με το νόμο 3057/02, ο απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε ως σημαντικότερη πρόβλεψη την ΕΕΑ, λέγοντας πως πρόκειται για ένα όργανο ανεξάρτητο, αξιόπιστο και στελεχωμένο με ανθρώπους κύρους και με κοινωνική επιφάνεια. Εξοπλισμένου με δικαιοδοτικές εξουσίες και ισχυρές ελεγκτικές αρμοδιότητες. ''Ο κυρωτικός και ανασχετικός ρόλος της επιτροπής αυτής προσέλαβε οπωσδήποτε την αξία όρου sine qua non για την ορθή λειτουργία και εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά, ηθικά, μετοχικά, διοικητικά, ποινικά κτλ.) και κατ' επέκταση την προστασία της νεολαίας'', είπε

Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ πρόεδρος της ΕΕΑ αναφέρθηκε και στους σφοδρούς επικριτές: ''Ήταν λίγοι, η εξαίρεση. Είναι πρόδηλο, ότι τα συμφέροντα όταν θίγονται, δηλαδή, όταν οι φορείς υποχρεώνονται να εκπληρώσουν στο ακέραιο όλες τις νόμιμες οικονομικές τους υποχρεώσεις, χωρίς εκπτώσεις, αντιδρούν. Η πλειονότητα όμως, στήριξε το νόμο. Ενστερνίστηκε την ανάγκη της εξυγίανσης. Και έκλεισε κάνοντας αναφορά στον ίδιο: ''Έκλεισε αυτός ο πρώτος κύκλος της δράσης και της προσφοράς μου. Αισθάνομαι υπερηφάνεια και χαρά που βάλαμε έστω και ένα λιθαράκι σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Χρειάζονται και άλλα βήματα. Πίστη και εμμονή απαρασάλευτη στην ορθή εφαρμογή του νόμου. Όλοι πρέπει να συνεργαστούν σε αυτή την πορεία της εξυγίανσης. Αλλιώς τα πράγματα θα αλλάζουν, μένοντας πάντα τα ίδια''.