Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( αγωγή υγείας στα σχολεία ) 

Αγωγή υγείας στα σχολεία

ΑΘΗΝΑ.-

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, της οποίας κήρυξε την έναρξη ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, και ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης.

Η Αγωγή Υγείας χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης με 2,5 δισ. δραχμές και περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εκπόνηση διδακτικού υλικού, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, την ενίσχυση των προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία, καθώς και δραστηριότητες για την αξιολόγηση και διάδοση των αποτελεσμάτων.

Επικίνδυνα τα λίπη στο πρωινό Σύμφωνα με έρευνα, που δε συμπεριλαμβάνει όμως το ελαιόλαδο

Ακόμα και ένα απλό πρωινό με φρυγανιές και μαργαρίνη μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό για τον οργανισμό, τονίζουν Ολλανδοί ερευνητές και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά λίπη, όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά λιπαρά.

Ένα απλό γεύμα με υψηλά λιπαρά μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση του παράγοντα που προκαλεί θρομβώσεις, γνωστού ως "VΙΙa", ο οποίος συνδέεται άμεσα με τα εμφράγματα, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης. Η Λουίς Μενέν και οι συνεργάτες της από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν της Ολλανδίας, ανακοίνωσαν ότι δεν έχει σημασία το είδος του λίπους που προτιμά ο καταναλωτής, καθώς όλα τα λίπη είναι βλαβερά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την διατροφή 91 ηλικιωμένων γυναικών, για να καθορίσουν τις συνέπειες της λήψης λιπαρών και τους κινδύνους που δημιουργούν στην καρδιά. Οι γυναίκες έφαγαν τέσσερα διαφορετικά πρωινά, το κάθε ένα περιείχε 50 θερμίδες από λίπη αλλά με διαφορετικά λιπιδικά οξέα. Τα γεύματα περιελάμβαναν ένα στρογγυλό ψωμάκι, μαργαρίνη, μαρμελάδα, κέικ και χυμό πορτοκάλι. Ο ένας συνδυασμός πρωινού περιείχε παλμιτικό οξύ, ένα εξαιρετικά υψηλό κεκορεσμένο ζωικό λίπος και στεατικό οξύ, που περιέχεται στο αγελαδινό βούτυρο και στο βούτυρο κακάο. Άλλοι δύο συνδυασμοί περιείχαν διαφορετικά επίπεδα λινελαϊκού και λινολενικού οξέως, που εντοπίζεται κυρίως στο καλαμποκέλαιο, στο φοινικέλαιο και σε άλλα φυτικά λίπη. Το τελευταίο, ισορροπημένο, πρωινό περιείχε ελάχιστο λίπος με ψωμάκι και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Τα επίπεδα του παράγοντα VIIa αυξήθηκαν αισθητά στα άτομα που έφαγαν πρωινό υψηλών λιπαρών. Αντιθέτως σημειώθηκε μείωση στα άτομα που τηρούσαν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Στο μεταξύ, σειρά άλλων μελετών έχει αποδείξει ότι, τα μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο ωφελούν την καρδιά. Οι Ολλανδοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι στη μελέτη τους δεν περιέλαβαν το ελαιόλαδο.