Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πυροσβεστικη και οικοδομικες εταιρειες ) 

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Μελέτες, άδειες και… παρεξηγήσεις

Η πολλή δουλειά και το λίγο προσωπικό της πυροσβεστικής δημιουργεί κατά καιρούς προβλήματα μεταξύ της υπηρεσίας και του κοινού

Μεγάλος αριθμός παραπόνων εκφράζεται από οικοδομικές εταιρείες για το υπερβολικό, όπως το χαρακτηρίζουν, χρονικό διάστημα που χρειάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία, για να εγκρίνει τις μελέτες που δίνουν οι μηχανικοί και αφορούν στην πυροπροστασία των νεοαναγειρόμενων οικοδομών.

Μια ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία ακολουθείται για την εξασφάλιση αδείας για να ανεγερθεί μια οικοδομή, επισήμαναν εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρίες. Στη διαδικασία αυτή τον τελευταίο λόγο έχει η πυροσβεστική, η οποία καλείται να ελέγξει τη μελέτη του μηχανικού για το θέμα της πυροπροστασίας.

Για το συγκεκριμένο στάδιο έχει διατυπωθεί μεγάλος αριθμός παραπόνων από τους μηχανικούς που αναφέρονται στην καθυστέρηση της πυροσβεστικής να ελέγξει και να εγκρίνει τις μελέτες.

Ωστόσο, ο προϊστάμενος προληπτικής και κατασταλτικής πυροπροστασίας, επιπυραγός Δημήτριος Φαφούτης, υπεραμύνθηκε των "καθυστερήσεων" της υπηρεσίας και εξήγησε στη "Μακεδονία" τη διαδικασία που ακολουθεί η πυροσβεστική, για την έγκριση των μελετών.

Η πυροπροστασία αποτελείται από δύο μέρη: Την έγκριση των μελετών και η χορήγηση πιστοποιητικού όταν γίνεται αίτηση για αυτοψία.

Στο πρώτο μέρος, που είναι η έγκριση των μελετών, υποβάλλεται με μια αίτηση από τον ενδιαφερόμενο ή την πολεοδομία η μελέτη πυροπροστασίας. Οι μελέτες που έρχονται πρωτοκολλούνται, δίνεται αριθμός μητρώου και χρεώνονται στους αξιωματικούς για έλεγχο. Οι αξιωματικοί είναι υποχρεωμένοι μέσα σε ένα εικοσαήμερο, το αργότερο, να ελέγξουν τις μελέτες και να κάνουν τις ανάλογες αναφορές στον προϊστάμενο. Ο προϊστάμενος με τη σειρά του, αφού ολοκληρώσει και ο ίδιος τον έλεγχό του, γράφει πάνω στην αναφορά, εάν η μελέτη είναι σωστή ή όχι. "Πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν παρατηρήσεις και γι' αυτό καθυστερούν. Οι υπόλοιπες πηγαίνουν για θεώρηση", δήλωσε ο κ. Φαφούτης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν παρατηρήσεις, τότε ο μηχανικός υποχρεούται να διορθώσει τη μελέτη του και να την επιστρέψει στην πυροσβεστική για έγκριση.

Οι μελέτες που υποβάλλονται από την πολεοδομία αφορούν σε χτίσματα που είναι χτισμένα από τις 17-2-89 μέχρι σήμερα, ενώ οι μελέτες που υποβάλλονται κατευθείαν στην υπηρεσία μας, αφορούν χτίσματα πριν από το 1989.

Όλες αυτές οι μελέτες για το πρώτο εξάμηνο από τη 1-1-98 έως και 30-6-98 που ήρθαν στην υπηρεσία μας και από την πολεοδομία και από τους ιδιώτες είναι 1.696. Από αυτές τις μελέτες εγκρίθηκαν μέσα στο εξάμηνο αυτό οι 1.616 και έμειναν σε εκκρεμότητα 60 μελέτες.

Εκτός από την έγκριση των μελετών διενεργούνται και έλεγχοι- αυτοψίες, όταν οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να τους εκδώσει η υπηρεσία πιστοποιητικό πυροπροστασίας. "Ο κάθε πολίτης που θέλει να βγάλει άδεια για μια καφετέρια, κατάστημα ή εργοστάσιο κ.ά. πρέπει να έχει από την πυροσβεστική αυτό το πιστοποιητικό. Για να το χορηγήσουμε, γίνεται μια αίτηση και κάνουμε τους ελέγχους επί τόπου. Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει πάρει όλα τα μέτρα που προβλέπονται, εγκρίνεται και παίρνει το πιστοποιητικό" είπε ο κ. Φαφούτης. Από 1-1-98 μέχρι και 30-6-98 έγιναν 2.100 έλεγχοι και 1.279 πιστοποιητικά. Σε όσους δεν χορηγήθηκαν πιστοποιητικά ήταν γιατί είχαμε κάποιες παρατηρήσεις.

Πάντως, ο προϊστάμενος του τμήματος προληπτικής και κατασταλτικής πυροπροστασίας παραδέχτηκε πως κάποιες μελέτες καθυστέρησαν κατά τους θερινούς μήνες, εξαιτίας των πυρκαγιών που αντιμετώπιζε το σώμα στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ήδη όμως έχουν καλυφθεί τα κενά που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι και οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τον κ. Φαφούτη, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.